Irak'tan gelen petrol artık ayrı boru hatlarından akıyor!

Irak'tan gelen petrol artık ayrı boru hatlarından akıyor!

Türkiye düne kadar Kuzey Irak'tan petrol alıyordu. Şimdi ikinci bir vanadan sevkiyat yapılıyor. Bu sefer vananın başında Irak Hükümeti'nden İbadi var.

Bir nakliyat kaynağı, Barzani’nin yönetimindeki Kuzey Irak Kürt bölgesinden Ceyhan’a gelen boru hattından petrolün artık ayrı hattan sevk edildiğini belirtti. Bu durumda Türkiye’ye İbadi’nin yönetimindeki Irak Hükümeti’nden gelen petrol ile Kuzey Irak Kürt Bölgesi’nden gelen petrol  farklı hatlardan sevk ediliyor.

Irak hükümet güçlerinin Kerkük petrol sahalarını Kürt Peşmerge güçlerinden almasından önce, Irak ve Kürt bölgesinden gelen petrol karıştırılarak tek hattan sevk ediliyordu. İki kaynaktan gelen toplam günlük sevkiyat 600,000 varil civarındaydı. Şimdi ise petrol, atıl durumda olan ve bakıma alınan paralel hattın devreye girmesiyle iki ayrı hattan akacak duruma getirildi.

Şu ana kadar 90,000 varil Kerkük ham petrolü, Irak petrolünden ayrı olarak sevk edildi. Geri kalan petrol ise Bağdat’a ait Ceyhan’daki depolara gönderilmek üzere ayrı hattan sevk ediliyor. Bu arada, Kürt petrolünün sevkiyatı günde 220,000-240,000 varil civarında.