İşçilerin kadro bileti belediye başkanı ve idarecilerin elinde

İşçilerin kadro bileti belediye başkanı ve idarecilerin elinde

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan bazı taşeron işçilerinin, sürekli işçi kadrosuna geçişlerini sağlayan KHK düzenlemesi dün itibarıyla resmiyet kazandı. 11 Ocak tarihine kadar başvuruda bulunmayan taşeron işçiler kadro haklarını tamamen kaybetmiş sayılacak. İşçilerin kadro bileti ise belediye başkanı gibi idarecilerin elinde.

Hükümetin apar topar gündeme getirip karara bağladığı taşeron işçilerine yönelik yeni düzenlemeler, ciddi iyileştirme sağlamanın yanı sıra birçok mağduriyeti de beraberinde getirecek riski taşıyor. Personel alım hizmetinde çalışan taşeron işçilerinin sürekli işçi kadrosuna geçmesi kurum idarecilerinin insafına bırakıldı. Bu nedenle, belediye başkanlarının 'olur' vermediği hiçbir çalışan sürekli işçi kadrosuna geçemeyecek. 4734 sayılı Kamu İhalesi Kanunu kapsamında, altişveren firmaya bağlı çalışan işçilerden, sadece park-bahçe bakım ve onarım, çöp toplama, güvenlik, cadde sokak meydan ve benzerlerinin temizlik işlerinde bulunanlar çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sürekli işçi kadrosu hakkını kavuşabilecek. Belediyelerde personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı kapsamındaki çalışanların tamamı kadroya alınacak.

HASAN AKGÜN: İNSAFSIZLIK OLUR

İşçilerin önündeki en büyük engel ise tabii tutulacakları sınav ve belediye başkanlarının görüşleri. Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Türkiye Belediyeler Birliği Encümen üyesi Hasan Akgün, mevcut taşeron işçilerin kadroya geçişte, olası mağduriyetlerle karşılaşabileceklerine değinerek, "Büyükçekmece Belediyesi olarak yasal düzenleme şartlarını elinde bulunduran herkesi kadroya alacağız. Zaten almamak da insafsızlık olur, ben bunu yapamam. Ancak sisteme geçişte ülke genelinde ciddi sorunlar yaşanır" diye konuştu. Akgün, taşeron sisteminin, kamu kurumlarındaki kadrolu personelden yeterli verim sağlanamadığından dolayı ortaya çıktığını belirterek, "Sürekli kadro hakkı alan işçiler, eski dönemlerde olduğu gibi verimli çalışmazsa bu kez başa dönülmüş olur" ifadesini kullandı.

SINAVDA 50 PUAN ŞARTI

Yeni düzenlemeyle, işçiler, birçok yasal haklarından da mahrum kalacak. Taşeron firmadan alacağı bulunan ya da başka bir nedenle firmaya dava açan işçiler, sulh olmadıkları, haklarından feragat etmedikleri sürece, kadro hayalini de unutacak. Düzenleme, bu haliyle belediyeleri de altişveren kaynaklı sorunlar nedeniyle temize çıkartmış olacak. Taşeron işçilerle, kadro arasındaki en önemli engel ise en az 50 puan almak zorunda kalacakları sınav sitemi.

İNSİYATİF BAŞKANLARDA

Belediye başkanlarının belirleyeceği sınav sistemi, yazılı-sözlü olabileceği gibi sadece yazılı veya sözlü de olabilecek. Sorular, işçilerin çalıştığı alanla ilgili konuları barındıracak. Belediye başkanlarının inisiyatifine bırakılan sınav sisteminde işçileri elemek mümkün olduğu gibi, sınavda başarısız sayılan işçinin itiraz edebileceği tek makam ise idarenin kurduğu 3 kişilik komisyon sayılacak. İtirazı değerlendiren komisyonun kararı, nihai ve bağlayıcı kabul edilecek. Sınavdan geçer not alan işçiler hakkında yapılacak güvenlik soruşturma sonrasında da kadro alımı tamamlanmış olacak.

KARA: ÖCE ŞİRKETİMİZİ KURACAĞIZ

Çatalca Belediyesi'ndeki taşeron işçilerin, sürekli işçi kadrosuna geçişlerini, yakın zamanda kuracakları belediye şirketi üzerinden sağlayacaklarını kaydeden Başkan Cem Kara ise şartları yasal düzenlemeye uygun hiçbir taşeron işçisinin sistem dışında bırakılmayacağını belirterek, "Taşeron işçilerin elde edeceği gerek sendikal hakları, gerekse özlük hakları bakımından iyileştirme sağlanması bizi de memnun eder. 90 günlük bir süreç sonunda taşeron işçileri de kadro hakkına kavuşur" dedi.