İsmail Küçükkaya'ya verilen hapis cezasının gerekçesi belli oldu

İsmail Küçükkaya'ya verilen hapis cezasının gerekçesi belli oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın eşinin By-lock kullanıcısı olduğun ilişkin iddialarda bulunan gazeteci İsmail Küçükkaya ve avukat Fidel Okan hakkında “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan verilen 11’er ay 20’şer günlük hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı.

Mahkeme, doğruluğu kesin olmayan bir konuda reyting amacıyla haber yapıldığını kaydetti. Bir bakanın ve hükümetin terör örgütüyle bağdaştırarak aşağılandığı, sonradan özür dilemenin de yapılanı suç olmaktan çıkarılmayacağı kaydedildi. İşte İsmail Küçükkayaya verilen hapis cezasının gerekçesi

'CİDDİ ARAŞTIRMA YOK'

Bakırköy 18. Asliye Ceza Hakimi Ülker Kirazcı gerekçeli kararında, yapılan haberin gerçekliğinin yanı sıra kullanılan dilin küçültücü olmaması gerektiğini belirtti. Küçükkaya ve Okan’ın çok geniş kitlelere ulaşacağı bilinen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ve Hükümet üyesi Bakanı ilgilendiren hassas bir konuda bu iddialarını ortaya atmadan evvel ciddi bir araştırma yapmadıkları kaydedildi. Aynı zamanda söz konusu iddiayı başka kaynaklardan doğrulatmaya çalışmadıkları gibi, sosyal medya üzerinden hükümetin FETÖ/ PDY ve diğer örgütlerle mücadele etmediği izlenimi yaratıkları ifade edildi. Öyle ki hükümetin bünyesinde FETÖ/ PDY bağlantılı Bakan barındırdığı imajı çizdikleri vurgulandı.

HABER REYTİNG UĞRUNA YAPILDI

Kararda Küçükkaya ve Okan’ın son duruşmada yaptıkları savunmalarında haber kaynakları nedeniyle birbirlerine suç attıklarını, iddialarını ispatlamak için sözlerinden başka yasal delil sunamadıkları belirtildi. Küçükkaya ve Okan’ın haber kaynağı olarak söyledikleri isimlerin doğru olmadığı kaydedilirken, kesin olarak ispat edilemeyen bir konuda Küçükkaya’nın haber yaptığı, Okan’ın ise Bakan Kaya’ya tweet attığı vurgulandı. Yapılan haberin reyting amacıyla kişilerin onur ve haysiyeti düşünülmeden haber yapıldığı açıkça saptandığı ifade edildi. 

Mahkeme, sanıklar Fidel Okan ve İsmail Küçükkaya’yı “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçundan 11 ay 20’şer gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar veren mahkeme, Okan ve Küçükkaya’yı “Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan ise 5’er ay hapis cezasına hükmetti. Sanıklara verilen toplam 16 ay 20 ‘şer gün hapis cezaları sabıkaları olmayışı ve bir daha bu suçları işlemeyecekleri kanaatine varıldığından ertelendi