İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, onlarca kişi gözaltında

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, onlarca kişi gözaltında

Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde alanlara indi. İstanbul Bakırköy'de toplanan binlerce kişi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü taleplerini dile getirerek kutladı. Kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen farklı gruplara polis müdahale etti. Ajansların aktardığına göre 127 kişi gözaltına alındı.

Yurt Haber Merkezi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için İstanbul'da güvenlik önlemleri alındı. Bakırköy'de 1 Mayıs için hazırlıklar tamamlanırken, Taksim Meydanı'na çıkan bütün yollar kapatıldı. Taksim'e çıkmak isteyen bir gruba polis ekipleri müdahale etti, 127 kişi gözaltına alındı.

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen yürüyüş ve mitinglerle kutlandı. İstanbul'da 1 Mayıs Bakırköy Pazar Alanı'nda kutlandı. Taksim ise bariyerlerle bir çok noktada hem yaya hem de araç trafiğine kapatıldı. Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı, Karaköy-Tünel Füniküler hattı yolu da trafiğe kapatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' nedeniyle Beşiktaş'ta 55, Şişli'de 38, Beyoğlu'nda 29, Kağıthane'de 4 ve Bakırköy'de 1 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.


İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan gelişmeler şöyle:

16.30 - GÖZALTI SAYISI 127'YE YÜKSELDİ

İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle Taksim'e yürümek isteyen 127 kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 1 Mayıs 'Emek ve Dayanışma Günü' nedeniyle Beşiktaş'ta 55, Şişli'de 38, Beyoğlu'nda 29, Kağıthane'de 4 ve Bakırköy'de 1 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların emniyetteki işlemleri sürüyor.

14.04 - Sıraselviler'de "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açan iki kişinin daha gözaltına alınmasıyla gözaltı sayısı 16'ya yükseldi (Cumhuriyet)

13.54 - DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyeleri de Kazancı Yokuşu’na ellerinde flamalarla sloganlar atarak yürüdü. Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakan sendika üyeleri daha sonra Kazancı Yokuşu’na geldi. Nakliyat-İş Sendikası Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Mayıs 1977’de yaşanan katliamın sanıklarının halen bulunamadığını belirterek ölenlere rahmet diledi. Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu söyleyen Ali Rıza Küçükosmanoğlu, “Buraya izinli olarak geldik ancak 1 Mayıs’ları Taksim’de kutlayacağımızı biliyorum, buna inanıyorum” dedi. (Edda Sönmez)

13.30 - KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri Nazife Onay ve Mehmet Dersulu, Taksim Gezi Parkı yakınlarında gözaltına alındı.

13.17 - Nakliyat - İş Taksim Meydanı'na giriş yaptı (Edda Sönmez)

12.53: Taksim'e gitmek isteyen 1 kişiye polis izin vermedi. Polise direnen kişi slogan atmaya başlayınca polis tarafından gözaltına alınarak polis aracına kondu. Gözaltına alınan kişinin Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

12:38 - Taksim Sıraselviler caddesinde iki kadın esnaf, kapalı yolları fırsat bilerek voleybol oynadı.

12:36 - Şişli Osmanbey'de polise direnen kişi slogan atmaya başlayınca gözaltına alındı ve polis aracına kondu. Aynı süre zarfında Elmadağ'da da slogan atan iki kişiye gözaltı işlemi uygulandı. Bu kişilerin emniyet müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

12:32 - Zincirlikuyu'dan Taksim'e yürümek isteyen 2'si kadın 8 kişiye polis izin vermedi ve gözaltı işlemi uyguladı.

12:30 - Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi 14 kişi Sıraselviler'de meydana çıkmak isterken gözaltına alındı. (Edda Sönmez) 

12:15 - Beyoğlu'nda Divan Kavşağı’nda polis bariyerlerinin önüne gelen biri kadın iki kişi elindeki dövizi açarak slogan atmaya başladı. Polisin saldırdığı iki kişi plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. 

12:05 - Zincirlikuyu'dan Taksim'e yürümek isteyen 8 kişiye polis izin vermedi. Taksim'e gitmek istediklerini söyleyen 2'si kadın 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.

11:55 - Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde alanlara iniyor. Göstericiler arasından Taksim'e yürümek isteyen 36 kişi gözaltına alındı.

11:11- Hak-sen Taksim Meydanı'na cüzdan bırakarak bir eylem gerçleştirdi.

(Fotoğraf Edda Sönmez)

11:50 - Mücadele Birliği imzalı pankart ile Taksim'e yürümek isteyen 6 kişi gözaltına alındı. 

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ YATILI ÖĞRENCİLERE İZİN VERMEDİ

Darüşşafaka Lisesi'nden 1 Mayıs'a TKP saflarında katılmak üzere çıkmak isteyen onlarca liseliye güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi.

1 Mayıs mitingine katılan Solcu Liseliler, yaşanan durumu protesto etti.

10:17 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde HAK-İŞ, Taksim Meydanı'nda Kazancı Yokuşu'na çelenk bıraktı. 1 Mayıs 1977'deki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakan grup daha sonra Cumhuriyet Anıtı'na yürüyüşe geçti. Anıt önünde toplanan grup adına basın açıklaması okundu. 

Gruptakiler, 42 yıl önce hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunan grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.

10:15: Beşiktaş’tan Taksim’e yürümek isteyen HKP’li grup polis tarafından gözaltına alındı.

10:00 - Haber takibi için Taksim Meydanı’na giden Mücadele Birliği  muhabiri Serpil Ünal’ın gözaltına alındığı duyuruldu.

9:50 DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’na üye işçiler, sendikanın Saraçhane’deki merkezi önünden toplanarak Taksim’e doğru yürümeye başladı.

9:45 - 1 MAYIS Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polisin dağılın uyarını rağmen yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 1'i kadın 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.

9:40 - 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Polisin dağılın uyarını rağmen yürümek isteyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar polis minibüsüne bindirilerek emniyet müdürlüğüne götürüldü.

08:00 - Şişli ve Beşiktaş’ta TOMA’lar ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.

07:00 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan 1 Mayıs mesajı: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz.

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, kutlamaları için sendikalara ve işçi örgütlerine Bakırköy Cumartesi Halk Pazarı Alanı'nı gösterirken, kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen grupların engellenmesi amacıyla polis geniş önlemler aldı. Meydan çevresinde oluşturulan alanlarda kimlik kontrolü yapılıyor. Bakırköy'de kutlamalar ise saat 12.00'de başlayacak. İşçi sendikaları Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Sabah işe gitmek isteyenler uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Taksim Meydanı'na giremeyen bazı vatandaşlar geri dönerken bazıları ise farklı güzergahlar aradı.

Öte yandan Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı, Karaköy-Tünel Füniküler hattı yolu da trafiğe kapatıldı.

Taksim Meydanı'na çıkan caddeler ve ara sokaklar polis bariyerleriyle kapatıldı. Taksim Meydanı ve çevresinde çevik kuvvet polisleri görev yerlerini aldı.

Bu şekilde olmaz. Ne yapacağım bilemiyorum. Bir şekilde işe gitmem gerekiyor" dedi.

Bazı bölgelere TOMA'lar konuşlandırıldı. Sabah işe gitmek isteyenler polis engeliyle karşılaştı. Vatandaşlar uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Bazı vatandaşlar iş yerlerine gidemeyince evinin yolunu tuttu, bazıları ise farklı güzergahlardan iş yerlerine ulaşmaya çalıştı.

'HEP BİZ ÇALIŞANLAR MAĞDUR OLUYORUZ'

İş yerine gidemeyen Pınar Güven insanların mağdur olduğunu belirterek, “Ben Feriköy'de oturuyorum. Otobüs yok, metro yok, Osmanbey'e kadar yürüdüm. 

Patronu aradım 'Bir şekilde gelmen gerekiyor' dedi. Şimdi burada çelik bariyerlerin önünde bekliyorum. Polisler buradan giremeyeceğimi söylediler. Ne yapacağımı bilemiyorum. Kasımpaşa tarafına doğru yürüyeceğim.

Böyle bir koruma olmaz, bu insanlar çalışıyor. Eminönü'nde çalışıyorum hep biz çalışanlar mağdur oluyoruz.

BAKIRKÖY’DE 1 MAYIS ÖNLEMLERİ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları öncesinde Bakırköy’de önlemler gece de devam eti. Bakırköy Pazar Alanı’na çıkan yollara gündüz getirilen polis bariyerleri gece saatlerinde tek tek yerleştirildi.

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, onlarca kişi gözaltında

Kutlamalarının yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı’na sahne kurulumu yapılırken, etkinliğin yapılacağı yere çıkan yollarda ise güvenlik önlemleri nedeniyle alan ve çevresine polis bariyerleri konuldu. Bariyer yerleştiren ekiplerin çalışması, sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Kutlamalar saat 12.00’de başlayacak

BAKIRKÖY BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

– İsmail Erez Bulvarı ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
– Olgunlar sokak ile bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
– İncirli Caddesi Tunaboylu Sokak ile E5 arası ve bu yollara çıkan tüm cadde ve sokaklar
– Ekrem Kurt Bulvarı E5’e katılım ile Veliefendi Hipodrom Ana Giriş Kapısı arası kapalı ve bağlı tüm cadde ve sokaklar
– D100 Güney Yanyol Bakırköy Cezaevi katılım ile Otomol katılım arası
– Bahçesaray Sokak ve bu sokağa çıkan tüm cadde ve sokaklar

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, onlarca kişi gözaltında

ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR

– Yüce Tarla Caddesi
– İstanbul Caddesi
– Rauf Orbay Caddesi

BEYOĞLU-BEŞİKTAŞ-ŞİŞLİ BÖLGESİNDE TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

– Beyoğlu-Tarlabaşı Bulvarı
– Beyoğlu-Mete Caddesi
– Beyoğlu-Gümüşsuyu Caddesi
– Beyoğlu-Sıraselviler Caddesi
– Şişli-Halaskargazi Caddesi
– Şişli-Cumhuriyet Caddesi
– Şişli -Ortaklar Caddesi
– Şişli- Aytekin Kotil Caddesi

İstanbul'da 1 Mayıs: Taksim'e çıkan yollar kapatıldı, onlarca kişi gözaltında


ALTERNATİF GÜZERGÂHLAR

– Unkapanı Köprüsü ve Perşembe Pazarı’ndan gelen akım Kasımpaşa ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
– Kasımpaşa’dan gelen akım Tuz Ambarı Işıklardan Hasköy ve Karaköy istikametine yönlendirilecek
– Dolmabahçe Gazhane Caddesinden gelen akım Gümüşsuyu’na verilmeden Beşiktaş ya da Karaköy istikametine yönlendirilecek.
– Şişhane’den gelen akım Kasımpaşa ve Unkapanı Köprü istikametine yönlendirilecek.
– Defterdar Yokuşu’ndan Taksime Çıkan Yol Kapanacak (Firuzağa Meydan) Akım Akarsu Yokuşu ve Taktaki Yokuşu istikametine yönlendirilecek.
– Mebusan Yokuşu Caddesi çıkış istikameti Meclis-İ Mebusan Caddesiyle kesişim noktasından kapatılarak, akım Karaköy istikametine yönlendirilecek.
– Halaskargazi Caddesi kapatılacak, alternatif olarak Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
– Ergenekon Caddesinden gelen akım Dolapdere Caddesine yönlendirilecek. Halaskargazi Caddesine yönlendirilmeyecek.
– Dolapdere Caddesinden gelen akım Irmak Caddesinden Kasımpaşa istikametine geri çevrilecek. Yedi Kuyular istikametine yönlendirilemeyecek.
– Beytaman ışıklardan kapama yapılacak ve Şişli istikametine yönlendirilmeyecek.
– Aytekin Kotil Caddesinde kapama yapılacak, akım Şişli istikametine yönlendirilmeyip Mecidiyeköy istikametine yönlendirilecek.
– Rumeli Caddesinden gelen akım Abide-İ Hürriyet Caddesine yönlendirilecek.
– Riz Cartron Otel Önünden kapama yapılacak, akım Mete Caddesine gönderilmeyecek.
-Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Fatih ve Kadıköy’de başta olmak üzere il genelinde Saat 06.00’dan itibaren emniyet tedbirleri uygulanacak.
-Ayrıca; Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu-Kabataş-Taksim Finüküler Hattı-Karaköy-Tünel Finüküler Hattı yolu trafiğe kapatıldı.

SENDİKA TEMSİLCİLERİ, 77'DE KATLEDİLENLERİN ANISINA kAZANCI YOKUŞU'NA KARANFİL BIRAKTI

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenecek yürüyüş ve mitinglerle kutlanacak. Sendika temsilcileri 1 Mayıs 1977’de katledilen 34 kişinin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı.

İstanbul’da kutlamaların adresi Bakırköy. Kutlamaların yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı’na sahne kurulumu yapılırken, etkinliğin yapılacağı yere çıkan yollarda ise polis bariyerleri konuldu. Valiliğin kutlamalara kapattığı Taksim ise çelik bariyerlerle adeta hapsedildi. En son 1 Mayıs 2012’de miting yapılan Taksim’e çıkan birçok yol ve sokak araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Beşiktaş ve Şişli’de de çok sayıda yol ve cadde valilik talimatıyla araç trafiğine kapatıldı.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Sendika temsilcileri Taksim Meydanı’na geldi. 1 Mayıs 1977’de katledilen 34 kişinin anısına Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakıldı. Sendikacılar daha sonra Taksim Meydanı’nda 1977’de katledilenlerin isimlerini okuyarak, ‘Burada’ diye haykırdı.