İstanbul'da 43 kişinin yaşadığı bina, patlamanın ardından çöktü!

İstanbul'da 43 kişinin yaşadığı bina, patlamanın ardından çöktü!

İstanbul Kartal'da 8 katlı bir binada çökme meydana geldi. Belediye Başkanı Öz, 14 daireli binada 43 kişinin ikamet ettiğini açıkladı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor...

İstanbul Kartal'daki Orhantepe Mahallesi'nde bulunan 8 katlı binada henüze bilinmeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Saat 16.00 sıralarında meydana gelen patlamanın ardından bina çöktü. Olaya ilişkin yayın yasağı getirildiği bildirildi. 

Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekiplerini enkazda arama çalışmalarına başladı. 

Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti. Çevredeki vatandaşlar da itfaiye ekiplerine çalışmalarında yardım ediyor. 

İlk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti, 15 kişiden ise haber alınamıyor.

‘İKİ GÜN ÖNCE SARSILDI’
Kuzenin evine misafir olarak geldiğini ve yakınlarının hala enkaz altında olduğunu söyleyen Berivan Tekgöz, “İki gün önce binanın sarsıldığını hissettim bunu söyledim hatta” dedi.

Binanın 6. katında kuzeni ve ailesinin oturduğunu ve enkazdan yara almadan kurtulduklarını belirten İlkkay Balçık ise kuzeninin, binanın daha önce sarsıldığını söylediğini ifade etti.

‘BİNADA 25 KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI TEKSTİL ATÖLYESİ VARDI’
Muhtar Zeki Dağ, binanın alt katında 25 kişinin çalıştığı bir tekstil atölyesi olduğunu ve eski bir bina olduğunu ifade etti.

Dağ, “Korkunç bir olay. Birden yıkılacak bir binaya benzemiyordu. Binanın altında 5 aracın kaldığı söyleniyor. Binada 14 daire vardı. Normalde 27 -30 civarında kişi olduğu görülüyor ama nüfus müdürlüğünden net bilgi henüz gelmedi onu ileride açıklayacağız. Şu anda arama herkes bir şey yapmaya çalışıyor ama bir sonuca ulaşamıyoruz. Binayla ilgili herhangi bir risk raporu bulunmuyordu” dedi.  

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, bina ile ilgili bir yıkım kararı olmadığını söyledi. Öz, kayıtlara göre binadaki 14 dairede 43 kişinin yaşadığını belirtti.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı açıklamayla Kartal'da çöken binaya ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Açıklamada, "Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 7 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir" denildi. 

VALİ AÇIKLADI: 3 KAT KAÇAK
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Arama kurtarma çalışması çok önemli bir iş. Sessiz ortamı olması lazım. Vatandaşlarımızdan polise ve zabıtalarımıza yardımcı olmalarını rica ediyoruz. Arama kurturma çalışmaları tamamlanana kadar bu çalışma kesintisiz sürecek. En büyük temmenimiz enkazın altındaki vatandaşları sağ salim çıkarmak. Buranın 5 katı ruhsatlı 3 katı ruhsatsız, kaçak yapılmış. Çökmenin nedenini araştırıyoruz. Ama odağımız kurtarma çalışması. Enkazın altındakiler için çeşitli rakamlar var bunu söylemek doğru değil. İşletme ruhsatı olmayan bir tekstil atölyesi de var. Dakikalar, saniyeler bizim için çok önemli. Onlara ulaşmak için bu alanı güvenli arama kurtarma hattı haline getirmek gerek. Patlama iddialarına ilişkin bize müsade edin en doğru bilgiyi verelim” açıklamasını yaptı.

YAYIN YASAĞI
Bu arada İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.