İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP rahat

İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP rahat

Ünlü anket şirketi sahibinden çok çarpıcı yerel seçim açıklaması

16 Nisan Referandumu öncesi yayınladığı ankette 9 puan farkla yanılan A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, “Seçmen ekonomide bir müdahalenin olduğunun farkında ama canı da yanıyor. Bu konunun detayları vatandaşa çok iyi anlatılmalı” diye konuştu

Gür, Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan’a konuştu. 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimi yorumlayan Gür’ün ifadeleri şöyle:

Birçok seçim çalışmasında bulundunuz. Birçok siyasi araştırma yaptınız. Aday belirlemede siyasi partiler nelere dikkat etmeli?
Her seçimin kendine özgü dinamikleri var diyoruz yerel seçimin pek çok farklı dinamikleri var en önemli dinamiklerden biri ise aday ve aday etkisi. Bu etki metropollerde %30- 40 oranında iken daha küçük yerleşim merkezlerinde % 60 -70 lere kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle bir şehirde aday göstermeden önce O şehrin siyasi ve sosyal haritası dikkate alınmalıdır. Sadece Belediye başkanı adayı değil varsa ilçe Belediye başkan adayları hatta meclis üyeleri dahi buna uygun olmalıdır. Seçmenin önemli bir bölümü partiye ideolojik nedenlerle oy verse bile yerel seçimlerde bir adayın bazen yarım puanla kazanıp bir puanla kaybettiğini dikkate alacak olursak kıyasıya yarışın olacağı bazı illerde aday etkisi çok daha fazla hissedilecektir. 2014 yerel seçimlerine baktığımızda çok küçük farklarla kazanılan veya kaybedilen belediyeler olduğunu biliyoruz. Ben 2019 yerel seçimlerinde kıyasıya yarışan 2014'ten daha fazla olacağını düşünüyorum.

AK Parti-MHP seçim ittifakı gerçekleşmedi. Bu gelişmenin seçim sonuçlarına bir etkisi olacağını düşünüyor musunuz?

Yerel seçimlerde ittifak yapmak genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar kolay değildir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir aday üzerinde uzlaşıp tek isim üzerinde irtifak yapıyorsunuz milletvekili genel seçiminde ise adı her ne kadar ittifak olsa herkes kendi partisine oy veriyor. Türkiye'de bine yakın belediye olduğunu düşünün. Her bir belediyede belediye başkanı var belediye meclis üyeleri. Bunu şunun için anlatıyorum ittifak meselesi o kadar kolay bir iş değil. Kaldı ki anayasamız da müsait değil ittifak yapmaya.

Seçim ittifaklarının yerel seçimlerde istenilen sonucu vermediğini mi söylüyorsunuz?

Bakın, yaşasın ittifak oluyor ittifak yapan partiler silip süpürecek demek de yanlış veya ittifak olmadı bozuldu her yerde kaybediyoruz psikolojisi de doğru değil. Çünkü yerelde ittifak kağıt üzerinde değil tabanda gönüllerde yapılır. Özetle tek kişinin kazanacağı bir seçim olduğu için seçmenler seçimin en favorisi algılanan iki adayı etrafında birleşirler. Yani sandıkta ittifak kendiliğinde olur. MHP ile ittifak olsa iyi olurdu bu her iki partiye de katkı sunardı. Çünkü taraflardan biri ittifak yok derken karşı tarafın ittifakı hala devam ediyorsa bunun sonuçları mutlaka olacaktır. Ancak az önce söylediğim gibi bu ittifak seçmen tabanında da yapılabilir.

Her yerel seçim öncesinde söylenir: İstanbul'u alan Türkiye'yi alır denir. İstanbul'da yarış nasıl gidiyor?

Evet, İstanbul'u alan Türkiye'yi alır derler çünkü İstanbul toplam nüfusun yüzde 20'sini barındırıyor. Türkiye'deki her 10 seçmenden 2'si İstanbul'da yaşıyor Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 18 bakanlığın bütçesinden daha büyük. Sadece Türkiye'nin değil dünyanın sayılı bir Metropol kentinden bahsediyoruz. Bir de İstanbul Türkiye'nin aynası gibidir. İstanbul'u kazanamıyorsanız zaten Türkiye'de çoğu şehri kaybetmişsiniz demektir. İstanbul'u kazanıyorsanız Türkiye'de çoğu yerde de kazanmışsınızdır. İstanbul Ankara ve İzmir'de kıyasıya bir yarış olacak doğru her seçimde öyle oluyor İstanbul'da AK Parti, İzmir'de CHP nispeten daha rahat. Bu yarış olmayacak anlamına gelmemeli kıyasıya bir yarış olursa da şaşırmamak lazım.

O zaman 3 büyük şehirde ciddi bir yarış bizi bekliyor

Evet çok ciddi bir yarış var. Ben bu nedenle İstanbul, Ankara ve İzmir seçimlerinde adayların yıldızlar topluluğu gibi olacağını düşünüyorum. Yarışan partiler kazanabilecekleri en güçlü adaylarını sahaya sürecekler. Olması gereken de bu zaten. Özellikle İstanbul AK Partinin gözbebeği Sayın Cumhurbaşkanının gönlünde özel bir yeri var Bu nedenle İstanbul AK Parti için olmazsa olmaz. En güçlü aday kimse bulup onu koymak lazım, belki sadece kazanmak için değil daha rahat kazanmak için. Önümüzdeki 5 yıl boyunca daha rahat yönetmek için İstanbul önemli.

AK Parti'nin İzmir'de şansı var mı?

AK Parti ile İzmir arasında bir iletişim problemi olduğunu araştırmalarda görüyorum. Yerelde AK Parti kazanırsa İzmirliler bunun yaşam tarzlarına etkileri olacağını düşünüyorlar. Bu da AK Parti'nin İzmir'i kazanmasını zorlaştırıyor. Ak Parti bu konuda İzmirli seçmenlerin yargılarını değiştirebilirse ve hizmet eksikliklerini tamamlayabileceği konusunda da ikna ederse ve bu da iyi bir adayla birleşirse yarışa ortak olunabilir diye düşünüyorum.