İstanbul için vahim hava kirliği iddiası

İstanbul için vahim hava kirliği iddiası

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, ''Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın Kadıköy ve çevresinde çok fazla hava kirliliği olduğu için akşam 17:00 ile 20:00 arasında sayfayı kapatmak zorunda kaldıklarını'' öne sürdü. Tekin çok vahim bir iddia da daha bulunarak, ''İstanbul’da çocuk ve yaşlıların hava kirliğine bağlı olarak solunum hastalıklarından dolayı hastanelere akın ettiğini'' söyledi

BARIŞ CAN / YURT

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin İstanbul için hava kirliliğinin alarm verdiğini belirterek, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu'nun akşam 17:00 ile 20:00 saatleri arasında ölçümlerin gösterildiği web sayfasını kapattığını söyledi. Tekin, Kalitesi İzleme İstasyonunun tamamını göstermediğini ifade ederek, “Hava izleme İstasyonu Kadıköy bölgesindeki hava kirliliğinden dolayı tamamını göstermiyor. Çünkü tamamını gösterdiği zaman tehlike çanları çalar. Bu da şu demektir; ‘ evinizden çıkmayın!’ Onu yapmamak için sayfayı kapalı tutuyorlar” dedi.

Özellikle Göztepe civarında hava kirliliğinin tehlike seviyesinde olduğunu belirten Tekin, Çamlıca’ya yapılan yüksek yapılardan dolayı Hava koridorlarının hepsini kapandığını, kirli havanın kümelendiğini, bu kümelenmeden dolayı yüksek oranda bir hava kirliği oluştuğunu, bu kirliliğin artık tehlike sınırlarını geçtiğini söyledi.

İstanbul’un akciğerlerinin yok edildiğini, yeşil alanların binalarla donatıldığını, vatandaşa nefes alacak alan bırakılmadığını ifade eden Tekin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na;

“Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun sayfası her akşam Kadıköy ve Ataşehir çevresinde, özellikle Göztepe bölgesinde 17:00 ile 20:00 arasında neden kapalı, gerekçeleri nelerdir?

İstanbul’da bu boyuta varacak, hava kirliliğini nedenleri nedir, Bakanlık hava kirliliğini önlemek için hangi çalışmaları yapmaktadır?

Tehlike sınırlarını aşan bir durum var da vatandaştan mı saklanıyor?” sorularını yöneltti.

Tabi bu sayfa neden kapalı, kapalı olmasının gerekçeleri nelerdir? Özellikle çevre şehircilik bakanlığı ve izleme... Bir İstanbul vekili olarak soruyorum. İstanbul'daki hava kirliliğinin nedeni ne? Israrla belli saatlerden sonra Kadıköy sayfasının kapanma gerekçesi nedir? Tehlike sınırlarını aşan bir durum mu var? Bu konuda kamuoyuna acilen bilgi verilmesi gerekiyor. 

Tekin vahim bir iddiada daha bulunarak, “İstanbul’daki hastanelerde hava kirliliğine bağlı olarak, çok yüksek oranda solunum hastalıklarından dolayı çocuklar ve yaşlılar akın ediyor” dedi.

Tekin, Numbeo Uluslararası Derecelendirme Merkezi’nin dünyadaki en kirli şehirler listesine bu sene İstanbul’un da girdiğini hatırlatarak, hükümetin acil önlemler alması gerektiğini söyledi.

HAVA KALİTESİ İZLEME İSTASYONLARI WEB SİTESİ İÇİN TIKLAYINIZ!