Bildirici, Özkök’ü yine üzdü: Telomer yeni zakkum mu?

Bildirici, Özkök’ü yine üzdü: Telomer yeni zakkum mu?

Hürriyet yazarları arasındaki orta yaş polemiği yeni aşamaya geçti. Okur temsilcisi Bildirici, Özkök’ün röportaj yaptığı Andrews’ün yaşlanma karşıtı sunduğu bitki özütünün, Dr. Ziya Özel’in “kanseri tedavi edici zakkum ekstresi”ni çağrıştırdığını yazdı.

Hürriyet gazetesi yazarları arasındaki orta yaş tartışması yeni aşamaya geçti. Okur temsilcisi Faruk Bildirici, Ertuğrul Özkök’ün röportaj yaptığı Andrews’ün yaşlanma karşıtı sunduğu bitki özütünün, Dr. Ziya Özel’in “kanseri tedavi edici zakkum ekstresi”ni çağrıştırdığını yazdı. Bildirici, “Hürriyet, boş umutlar yaymak yerine ‘Zakkum rezaleti’ manşeti atmıştı, haklı çıktı. Ne yazık ki günümüzde aynı çizgiyi izleyemedi” diye yazdı.

Hürriyet yazarı Dr. Osman Müftüoğlu, bir yazısında "Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSO) ‘yaş dilimi listesi’ni değiştirdiği ve artık 66-79 yaş arasını yaşlı değil orta yaşlı kabul ettiği" iddiasının öne sürmüştü. Bu yazının yanlış bilgiler içerdiğini Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici tespit etmiş, Müftüoğlu da özür dilemişti.

Bunun üzerine "Bize üç ay mutluluğu bile fazla gördüler. Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici yememiş içmemiş. Araştırmış" diye yazan Ertuğrul Özkök, yaşlanmayı tedavi etmede yeni bir alan açan molekülü bulduğunu öne sürdüğü Dr. Bill Andrews ile röportajını dosya halinde köşesine taşımıştı.

O buluş Andrews’in değil

Bildirici, “Üzmek istemezdim” başlığıyla bugün yazdığı yazıda, “Ben Özkök gibi 70 yaşındaki insanların ‘orta yaşlı sayılma hayalini söndürmedim’, bir bilgi yanlışını ortaya çıkardım. Bir yanlışın düzeltilmesini sağlayana tepki gösterilmemeli. Hem bu benim görevim” dedi.

Özkök’ün gündeme getirdiği dosyayı da incelediğini belirten Bildirici, yaşlanma ile telomer ilişkisi buluşunun, Dr. Bill Andrews’a değil, 2009’da Nobel Ödülü’nü alan ABD’li üç bilim insanına ait olduğunu ifade etti.

Bildirici, “Andrews’ün bulduğu, daha doğrusu pazarladığı Çin ve Moğolistan’da yetişen “astragalus” adlı bitkiden elde edilen bir ürün. Bu bitki özütü, bağışıklık güçlendirici olarak birçok marka tarafından satılıyor. Andrews’ün farkı, bu ürünü “telomer tedavisi” ve “yaşlanma önleyici” diye pazarlaması. Bu ürün, hayvanlar üzerinde denenmiş ama insanlar üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Nitekim Andrews de söyleşisinde “Doğal maddelerden yapıldığı için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayına gerek olmadığını” belirtiyor” dedi.

Bu bitki özütünün, Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı onayı olmaksızın satıldığını aktaran Bildirici, “Belli ki, Andrews ürünü pazarlamak için Türkiye’ye gelmiş. Onu ağırlayan da ürünü (bazı testlerle birlikte) yüzlerce liraya satan bir şirket. Ürünün piyasa yüzü de Sertab Erener.” ifadesini kullandı.

Zakkumu çağrıştırıyor

Andrews’ün bitki özütünün, Dr. Ziya Özel’in ‘kanseri tedavi edici zakkum ekstresini’ çağrıştırdığını da aktaran Bildirici, “Biliyorsunuz, zakkum hâlâ FDA’dan onay alamadı. Hürriyet, 13 Şubat 1988’de boş umutlar yaymak yerine “Zakkum rezaleti” manşeti atmıştı; haklı çıktı. Ne yazık ki, günümüzde aynı çizgiyi izleyemedi” dedi.