İşte CHP’nin yeni tüzüğü...

İşte CHP’nin yeni tüzüğü...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla tüzük taslağında değişikliklere gidilmişti. Taslağın son hali belli oldu.

YURT / ANKARA

Taslak tüzüğün 1. Maddesindeki “sosyal demokrat bir partidir” ibaresi yürürlükteki tüzükte olduğu gibi “demokratik sol bir partidir” olarak değiştirildi.

PM ÜYELİĞİNE ADAYLIK İÇİN EN AZ 10 İMZA ŞARTI GETİRİLDİ     

KURULTAYDA SEÇİMLER

Madde-51

(3) Parti Meclisi üyeliğine aday olmak için en az on (10) kurultay delegesinin ya da Genel Başkanın yazılı önerisi gerekir.

"İL-İLÇE SEKRETERİ, SAYMANI, EĞİTİM SEKRETERİ, BİLİŞİM SORUMLUSU SEÇİMLE DEĞİL İL-İLÇE BAŞKANLARI TARAFINDAN BELİRLENECEK"

MADDE-18

(2) Örgüt başkanı, yönetim kurulu üyeleri arasından il - ilçe sekreteri, saymanı, eğitim sekreteri, bilişim sorumlusu ve yeteri kadar başkan yardımcısı ile bunların görev alanlarını belirler.

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI VE GENEL SEKRETERİ GENEL BAŞKAN BELİRLEYECEK

MERKEZ YÖNETİM KURULU

Madde-22

(2) Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter, Parti Meclisi üyeleri arasından Genel Başkan tarafından seçilir. Genel Başkan Yardımcılarının sayısı ve görev alanları Genel Başkan tarafından belirlenir.

ÜYELİK KÜTÜKLERİNİ TUTMA YETKİSİ GENEL SEKRETERDEN ALINIP MYK'YA VERİLİYOR                                                            

MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ 

Madde-23

13) Üyelik kütüklerini tutar, destekçi üyelikten üyeliğe ve üyelikten destekçi üyeliğe geçişle ilgili kararları alır.

GENÇLİK KOLLARINA ÜYE OLMANIN ÜST SINIRI  30 YAŞ OLDU.  

KADIN KOLLARI, GENÇLİK KOLLARI 

Madde-27

(1) Genel Merkez, il, ilçe örgütlerinde “Kadın Kolları” ve “Gençlik Kolları” kurulur. Gençlik kollarına üye olmanın üst sınırı, otuz yaştır (otuz dahil).

İL BAŞKANLARI TOPLANTISI TÜZÜĞE GİRDİ         

İL BAŞKANLARI TOPLANTISI

Madde-31

(1) En geç üç ayda bir Genel Başkanın davetiyle il başkanları toplantısı yapılır. Toplantının gündemini Genel Başkan belirler.

TÜZÜKTE ETİK KURUL SÜPRİZİ   

Parti üyeliği devam etmek kaydıyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Genel Başkanlık yapmış olanlar ile Genel Başkanca partililer arasından seçilen 5 (beş) üyeden oluşan bir Etik Kurul kuruluyor.

ETİK KURUL

Madde-33

(1) Parti örgütünün ve partililerin, tüzük ve programda belirlenen ilkeler, amaçlar, politikalar ve siyasal yaşam anlayışı doğrultusunda görev yapmalarını sağlamak amacıyla etik kurallar belirlemek;  partililer, yerel yönetimler, parti grupları ve parti organlarının kendi içinde ve birbirleriyle ilişkilerinde görüş bildirmek; bu çerçevede raporlar hazırlayarak Genel Başkana sunmak üzere Genel Merkezde bir Etik Kurul oluşturulur.

(2) Etik Kurul; Parti üyeliği devam etmek kaydıyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Genel Başkanlık yapmış olanlar ile Genel Başkanca partililer arasından seçilen 5 (beş) üyeden oluşur.

(3) Etik Kurul üyeleri, başka bir parti organında görev alamazlar. TBMM üyeliği, bakanlık, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyeliği görevleri kurul üyeliği ile birlikte yürütülemez. 

(4) Kurul, çalışmalarında bağımsızdır. 

(5) Kurulun görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.

PARTİ ADAYLARI BELİRLENİRKEN HANGİ YÖNTEMİN UYGULANACAĞI KONUNDA İL ÖRGÜTÜNÜN GÖRÜŞÜ ALINACAK

TBMM ÜYELİĞİ İÇİN ADAYLARIN SAPTANMASI

Madde-52 

(1) TBMM üyeliği için adayların belirlenmesinde yöntemler, önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklamasıdır. Önseçim ve aday yoklaması, öncelikli yöntemlerdir. 

(2) Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütünün görüşünü de alarak Parti Meclisi karar verir.

BİR MİLLETVEKİLİ ÇIKARILAN İLLERLE İLGİLİ ÖN SEÇİM MADDESİ ÇIKARILDI

Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevrelerinde gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir
 

 İşte Tüzüğün Tam Metni (Tıkla - İndir).docx