Reza Zarrab davasında sıcak gelişme: Yargılanmayacak!

Reza Zarrab davasında sıcak gelişme: Yargılanmayacak!

ABD'de görülen Reza Zarrab davasında Hâkim Richard Berman, Reza Zarrab'ın yargılanmayacağını açıkladı. Reza Zarrab'ın gelmediği duruşma 2 saat geç başladı. Duruşmaya Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla katıldı.

New York’ta görülen davada hâkim Richard Berman, Reza Zarrab’ın davada yer almayacağını resmen açıkladı.
Hâkim Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu söyledi.
Hakim, “Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır” dedi.
Böylece Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği ve anlaşma yaptığı kesinleşti.

DURUŞMADAN NOTLAR
 – Reza Zarrab duruşmaya katılmadı.
– Duruşmanın ABD saati ile 09:15’te başlaması planlanıyordu. 12 kişilik jüri için 100 aday jüri gelmesi beklendi. Bu yüzden duruşma 2 saat geç başladı.
– Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla salona 10:40’ta girdi. Atilla’nın duruşma için takım elbise tercih ettiği gözlendi
– 10 dakika sonra ise hakim  yerini aldı. Ardından jüri adayları salona alındı.
–  Aday jürilerin sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla takip etti.
– Hâkim Richard Berman, aday jürileri tek tek ayağa kaldırarak, Mehmet Hakan Atilla, avukatı veya savcılıktan herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Hakimin bu sırada önden 2. sırada oturan Atilla’yı tarif ederek sorması dikkat çekti.
 

İSİM LİSTESİ AÇIKLANDI

Duruşmada ortaya çıkan bir başka önemli gelişme ise, jüri olmak için aday olanlara mahkeme tarafından verilen uzun listeye ilişkin olarak yaşandı. Jüride yer alacak olan 12 Amerikan vatandaşı için yaklaşık 100 kişilik bir jüri havuzundan seçim yapıldı.

Seçim yapılırken de Hakim Berman tüm jüri adaylarına bir liste vererek, listedeki, kişi kurum ve mekanlarla herhangi bir ilişkisi ya da bunlara karşı pozitif ya da negatif duygusu olanların bildirmesini istedi.
Hakim Berman listeyi “Burada ismi bulunanların tümünün davanın tarafı olduğunu ve yargılanacaklarını düşünmeyin” uyarısıyla verdi.

Listede, başta AKP hükümetlerinin eski ve yeni bakanlarının yanı sıra, İranlı işadamları, Reza Zarrab'ın daha önce mahkemeye “hayırseverliğini kanıtlamak” için verdiği bağış listesinde bulunan dernek ve vakıflar ile Türk ve uluslararası çok sayıda banka yer alıyor.

Listede İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone, Halkbank eski genel müdürü ve ABD'deki davada sanık durumundaki Süleyman Aslan’ın eşi Funda Aslan gibi isimler de var.  Listede ayrıca Fethullah Gülen de “Türkiye'deki Gülenci hareketin lideri” olarak yer alıyor.

Yine listede Zarrab ile Atilla'nın Türk ve Amerikalı avukatlarının da isimleri yer alıyor, Çinli, İranlı ve Dubaili işadamları da mevcut. Listeye “Trump” ismi de İstanbul'daki Trump Towers ile girmiş durumda.

LİSTEDE KİMLER VAR

Listede öne çıkan isimler ise şöyle;

Recep Tayyip Erdoğan
Berat Albayrak
Efkan Ala (Başbakan eski danışmanı olarak geçiyor)
Egemen Bağış
Muammer Güler
Ali Babacan

Yabancı devlet adamları

Mahmut Ahmedinejad (İran eski cumhurbaşkanı)
Frank Ricciardone (ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi)
Aralarında Zekeriya Öz, Celal Kara,Yakup Saygılı'nın da olduğu FETÖ üyeliği yüzünden meslekten ihraç edilen kimisi firari, kimisi Türkiye'de hapiste olan yargı ve polis mensupları Bankalar Listede Türkiye'nin de aralarında olduğu çok sayıda ülkeden banka bulunuyor. Alman, Amerikan, Arap, İran bankalarının isimleri göze çarpıyor.

Listedeki Türk bankaları ise şöyle sıralanıyor:

Aktifbank
Türkiye Halk Bankası
Türkiye Ziraat Bankası

Listede mekanlar da var:

Conrad Hotel İstanbul
Dubai, BAE
İran İslam Cumhuriyeti
İstanbul Kapalı Çarşı
Türkiye Cumhuriyeti
Trump Towers İstanbul