İşte o görüşmenin perde arkası: SP uçağı ittifak pistine mi iniyor?

İşte o görüşmenin perde arkası: SP uçağı ittifak pistine mi iniyor?

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, bir değerlendirme yapılmadı dese de Erdoğan’ın SP Lideri Karamollaoğlu’na açıkça ittifak önerisinde bulunduğu belirtiliyor. Karamollaoğlu’nun ise kapıyı kapatmadığı kaydediliyor. İşte görüşmenin perde arkasından aktarılanlar…

AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşen 1.5 saatlik görüşme öncesinde herkesin aklında ‘AKP-SP ittifakı gerçekleşecek mi?’ sorusu vardı. Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, görüşmenin perde arkasını yazarken, AKP Sözcüsü Mahir Ünal’ın "ittifak konusunda herhangi bir zemin oluşturacak değerlendirme yapılmadı" sözüne karşılık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın görüşmede açıkça SP’ye ittifak önerisinde bulunduğunu aktardı.

Ahmet Takan, ‘Temel Bey pisti pas geçti’ başlığıyla yayımlanan yazısında, şunları kaydetti:

“AKP Genel Başkanı R. Erdoğan görüşmede açık açık SP'ye ittifak önerisinde bulundu. Nasıl mı?.. Şu sözlerle:

"Zor dönemden geçiyoruz. Birlik beraberliğe ihtiyacımız var. Birlikte olmamız lazım. Bu mücadeleyi birlikte vermemiz lazım."

Bu sözler zeminin ötesinde sözler değil mi?.. İttifak teklifi, açıktan, bundan daha net nasıl yapılır?..

SP lideri Temel Karamollaoğlu ise Erdoğan'dan gelen ittifak teklifine direk cevap vermeyerek, ülke meselelerinin çok önemli olduğunu, dış politika ve içerde ciddi sıkıntılar olduğuna işaret etmiş. Anlayacağınız, kapıyı kapatmamış.

RET CEVABI VERMESİ BEKLENEMEZDİ

Önceki gün yapılan görüşmenin yapısına da bakarsak Temel Bey'den ittifaka ret cevabı vermesi beklenemezdi. Şu sebeplerle:

1-Toplantının gerçekleştiği mekan AKP Genel Merkezi. SP Genel Merkezine çok yakın.

2- Temel Bey’in görüşmede yanında götürdüğü ekibin ağırlıklı bölümü kendi içlerinde AKP ile ittifak yapılması için ısrarcı olan isimler. Ve yoğun baskı yapıyorlar.

3- Görüşmenin bir bölümüne, sonradan, programda olmamasına rağmen Temel Bey'i devre dışı bırakarak ittifakın sağlanması için SP ileri gelenleri ile kapı arkası görüşmeler yapan Başbakan Binali Yıldırım katıldı. Bu da Temel Bey'de soğuk duş etkisi yarattı. 1.5 saat boyunca Yıldırım'ın çok az konuşması ve sadece Temel Bey ile ittifakın oluşması isteyen ağırlıklı heyetin yüzlerine bakması yetti!.

NAZİK ÜSLUP KULLANDI

Çok önemli bir gösterge daha var... Dışarıda AKP'ye karşı çok sert bir dil kullanan Temel Karamollaoğlu, görüşmenin gerçekleştiği odada öneri ve eleştirilerini oldukça nazik bir üslupla dile getirdi. Zirveden çıkan en somut sonuçları ise -Erdoğan'ın ifadelerine dayanarak- "seçim barajı yüzde 10 olarak kalacak", "OHAL epey bir süre daha devam edecek" diye özetleyebiliriz.

Binali Yıldırım ve diğer aktörleri kullanarak SP'yi görüşme öncesi belirli bir kıvama getiren R. Erdoğan önemli bir hamle daha yapmış, karşı tarafın önerilerini inceleteceğini söyledikten sonra eklemiş; "mutabakat komisyonunun çalışmaları ile ilgili bilgilenmeniz için size bir heyet göndereceğim."

‘OLASILIK YÜZDE 50’NİN ÜSTÜNE ÇIKTI’

İttifak için heyetler arası görüşmeler başlıyor demek acaba çok iddialı bir yorum mu olur?.. Takdir sizin!.. Liderler arası görüşmede, Temel Karamollaoğlu ittifak pistini bir kereliğine pas geçti. Kumandayı tamamen 2'nci pilota devrederse, bir daha pas geçebilme imkanları yok. SP uçağının ittifak pistine inmesi kaçınılmaz olur. Bana sorarsanız; SP'nin ittifaka dahil olma olasılığı şu andaki göstergelere göre yüzde 50'nin üstüne çıktı!..