İşte yeni uyum KHK’sı…

İşte yeni uyum KHK’sı…

Yeni KHK Resmi Gazete'de yayımlandı. Yürütmenin başı olarak artık 'Başbakan' değil 'Cumhurbaşkanı' ifadesi kullanılacak. Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü yemin etmesiyle yeni sisteme resmen geçmiş olacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine yönelik düzenlemelerin yer aldığı kararnameyle, 1924 yılından 2017’a kadar çıkarılmış bazı kanunlarda yer alan ‘İcra Vekilleri Heyeti’ ‘Bakanlar Kurulu’ ve ‘Başbakanlık’ ibareleri, ‘Cumhurbaşkanı’ ve ‘Cumhurbaşkanlığınca’ olarak değiştirildi.

Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'nin  son mükerrer sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik düzenlemelerin yer aldığı 218 maddelik kararnamede, 7142 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, 2 Temmuz'da Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Yeni KHK ile 1924 yılından 1960'a kadar çıkarılmış bazı kanunlarda yer alan ‘İcra Vekilleri Heyeti' ibaresi ile 1963-2017 yıllarındaki bazı kanunlarda geçen ‘Bakanlar Kurulu' ve ‘Başbakanlık' ibareleri, ‘Cumhurbaşkanı' ve ‘Cumhurbaşkanlığınca' olarak değiştirildi.

Söz konusu KHK'nin yürürlüğe girdiği tarihten önce, değişiklik yapılan kanunların ilgili maddeleri gereğince yürürlüğe konulmuş tüzükler, nizamnameler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürecek.

Yeni KHK'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin düzenlemeler, 24 Haziran'da yapılan Cumhurbaşkanı ve 27’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının ant içerek göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek.

BAŞBAKANLIK VE BAKANLAR KURULU İFADELERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanlığı sistemi uyumuna ilişkin ikinci KHK yayımlandı. 216. maddeki ‘Başbakanlık’ ifadesi ‘Cumhurbaşkanlığı’ olarak değiştirildi.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günü yemin etmesiyle yeni sisteme resmen geçmiş olacak.

Yayımlanan KHK da yeminin ardından yürürlüğe girecek.