İşte Zarrab'ın savunması ve mahkemede yaşananlar

İşte Zarrab'ın savunması ve mahkemede yaşananlar

İran'a karşı ABD'nin uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve kara para aklama suçlamaları ile, New York'ta 13 ayı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, Salı günü Türkiye saati ile 21:00'de yargıç karşısına çıktı.

Zarrab'ın suçlandığı konularla ilgili olarak 27 Mart’ta tutuklanan Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da duruşmaya çıkarıldı.

Zarrab'ın kalmakta olduğu Metropolitan Cezaevi'nden, Brooklyn Cezaevi'ne aktarılan Atilla haki, Zarrab da lacivert renkli mahkum üniformaları ile duruşmaya çıkarıldı.

Duruşma sırasında Zarrab ve Atilla arasında herhangi bir diyalog yaşanmadı.

Zarrab'ın yüzüne karşı hakkındaki iddiaları okuyan Yargıç Berman, "Zarrab hakkındaki iddialar, eğer kanıtlarsa, çok ciddi suç" dedi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde dört ayrı suçlamadan yargılanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab, avukatları eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ve eski Amerika Adalet Bakanı Michael Mukasey ile ilgili çıkar çatışması iddiasıyla yapılan duruşmasında savcılık tarafından kendisine yöneltilen çok sayıda soruyu yanıtladı.

Duruşmada Zarrab davasında tutuklu olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla da hazır bulundu.

Atilla’nın avukatı Zarrab’ın 11 Mayıs’ta yapılacak yeni duruşmasına katılmak istemediklerini belirtti. Bu isteği değerlendiren Yargıç Richard Berman Atilla’nın duruşmasının 18 Mayıs’ta yapılmasına karar verdi.

Hakim Berman, Giuliani ile Mukasey’in geçtiğimiz ay mahkemeye davadaki rolleriyle ilgili verdikleri yeminli ifadeleri ise çok sert bir dille eleştirdi.

İki avukatın Zarrab’ın işlediği iddia edilen suçlarda İran’ın kilit rolünü görmezlikten geldiklerini, ifadelerinin hiç bir bölümünde İran’ın davada yer alan suçlamalardaki rolünden bahsetmediklerini söyledi.

Yargıç Berman, bu durumu "şaşırtıcı bir şekilde içtenlikten yoksun" olarak değerlendirdi ve "İran’ın bu savunmada taraf olup olmadığının kristal kadar temiz bir biçimde aydınlatılmasını istiyorum" dedi.

Mahkemede sağ elini kaldırarak doğruları söyleyeceğine yemin ettikten sonra soruları yanıtlayan Zarrab, 33 yaşında ve lise mezunu olduğunu söyledi ve fiziksel sağlık durumu sorusuna "sorun yok", ruhsal sağlığı sorusuna da "sıkıntı yok" karşılığını verdi.

Zarrab, cezaevi doktorunun reçetesiyle alıp kullanmakta olduğu bir ilaç olduğunu da belirtti. Geçen duruşmalardan birinde Zarrab, daha önceki duruşmalardan birinde prozac adlı ilaç kullandığını söylemişti.

Yargıç Berman’ın kendisine yönelttiği bir soru dışındaki tüm sorulara "evet" ya da "anladım" diye yanıt veren Zarrab, "Avukatlarınızın durumunun bir çıkar çatışması yaratabileceğini anlıyor musunuz? Bunu kendi cümlelerinizle anlatın" sözlerine, şu karşılığı verdi:

"Başsavcılığın teorik olarak bankaların karşı karşıya olduğum suçlamalara ilişkin zarara uğramış mağdur taraf olmalarına karşı, bazı savunmaların bankaların, bazı savunmaların benim zararıma olabileceğini anladım. Mesleki tecrübelerine güvendiğim için birlikte çalışmaktan memnunum ve bir çıkar çatışması olacağını düşünmüyorum."

Brafman: Paraları İran ödemiyor

Yargıç Berman’ın, "Giuliani ile Mukasey’in ve onların bağlı olduğu hukuk büroların ücretlerinin, Reza Zarrab’ın dışında, İran mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi, ABD’mi, ödüyor? Cevap evet ise, lütfen açıklayın" sorusunu da Brafman, Halk Bankası ve Türkiye cevabının dışında tutarak yanıtladı.

Brafman iki avukatın ücretinin İran tarafından ödenmediğini söyledi.

Brafman’ın ABD konusundaki yanıtı da bu dava dışında, ABD Hükümetinin Giuliani ve Mukasey’in bağlı bulundukları firmaların bazı davalarında müşterisi olduğunu belirtti.

"Gerçek bir çıkar çatışması yok"

Yargıç Berman’ın, "Greenberg Traugrig firmasının hem Reza Zarrab hem de Türkiye hükümetini temsil ediyor olması etik bir problem değil mi? Bu değiştirilebilir mi?Davala ilgili bilir kişileri ve kuralları belirtiniz" sorusuna da Zarrab’ın avukatı Brafman, "Potansiyel bir çıkar çatışması yada gerçek bir çıkar çatışması yok" yanıtı verdi.

Savcılık, Brafman’ın yanıtının ardından Yargıç Berman’a, "Bize göre bu konu yeterince açık değil; daha fazla delil görmek istiyoruz" dedi.

Yargıç Berman’ın, "Giuliani Türkiye Cumhuriyeti ile Zarrab davası ile ilgili görüştüğünde Greenberg Traurig o görüşmede kimi temsil ediyor? Türkiye’yi mi, Zarrab’ı mı? Bu görüşmelerin avukat-müşteri ilişkisinin özelliğini koruyabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusunu da Brafman, ayrıntılara girmeden kısaca, "Müşterileri Zarrab" diye yanıtladı.

Brafman’ın yanıtına itiraz eden savcılık, "Bu ilişkide özellik korunamaz. Bu konuyu daha uzun konuşmak istiyoruz" dedi.

Yargıç Berman’ın, "Reza Zarrab, ABD ve Türkiye arasında meydana gelebilecek bir müzakere de Giuliani ve Mukasey Zarrab’ın aleyhine bir pozisyon alabilirler mi?" sorusuna da Brafman, "Bu konuda bir karışıklık göremiyorum" karşılığını verdi.

Zarrab’ın davası öteki soruların da yanıtlanması için 11 Mayıs’a bırakıldı.