iTaksi özel hayatı ifşa ediyor iddiası!

iTaksi özel hayatı ifşa ediyor iddiası!

CHP Meclis Üyesi Ümit Yurdakul İBB Meclisi'ne verdiği önergeyle İTaksi uygulamasının özel hayatı ifşa edip etmediğini sorarak kamuoyundaki endişeleri dile getirdi.

Bağcılar Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Ümit Yurdakul İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) güvencesiyle hayata geçirilen iTaksinin işleyişi hakkında hazırladığı yazılı soru önergesini meclis toplantısında sözlü okudu. "iTaksi, akıllı cihazlarla seyahat etmeyi sağlayan şoför ve yolcuyu buluşturmayı amaçlayan bir uygulamadır" diyen Yurdakul, "Taksicilerin güvenliğini ve asayişi sağlamayı da hedefleyen bu yeni uygulamanın bir diğer özelliği de para üstü verme ve nakit ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır. Bu şekilde tanıtılan iTaksi uygulamasının kamuoyunda en çok itiraz edilen tarafı ise özel hayatın gizliliği ile ilgilidir" dedi. 

Görüntüler için önlem alındı mı? 

Bu bağlamda, "İstanbul’da iTaksi uygulamasına geçen kaç taksi vardır? Bu uygulama bütün taksiler için mecburi midir? iTaksi’nin tanıtımlarda 'kredi kartı ve İstanbul kart geçerlidir' denilmesine rağmen neden pratikte bu uygulanmamaktadır?" sorularını soran Yurdakul, "Yolcuların, 'görüntülerimin alınmasını istemiyorum' deme hakkı var mıdır? iTaksi'nin elde edeceği görüntülerin servis edilmemesi, sosyal medyada kullanılmaması için ne gibi önlemler alınmıştır? Taksiye binen şüpheli bir şahısın, güvenlik birimlerine ihbarı ile ilgili bir uygulama var mıdır? Yolcunun şoförü değerlendirmesindeki yaptırım nasıl olacaktır? Sarı taksilerin yanı sıra, turkuaz ve siyah renkli taksilerin konulma amacı nedir? Fiyat tarifeleri ve fiyat farkları neye göre belirlenmektedir? iTaksi üzerinden şoförlerden alınacak komisyon ne kadardır? İSPARK’ın sözleşme yaptığı firmaya ödediği para ne kadardır?" dedi.