İttifak düzenlemesinde flaş gelişme

İttifak düzenlemesinde flaş gelişme

Seçimlerde siyasi partilerin ittifak yapmasına imkan sağlayacak kanun teklifinin Meclis görüşmeleri başladı. AKP-MHP’nin ortak teklifine diğer iki partiden sert eleştiriler geldi. CHP’li Bülent Tezcan, Erdoğan’ın yüzde 51 ve MHP’nin yüzde 10 korkusu nedeniyle iki partinin ittifaka sığındığını belirterek, “Dünyada örneği yok. 12 Eylül darbecileri yüzde 10 barajını getirdi, 20 Temmuz darbecileri de barajı katmerliyor” dedi. Tartışmaların ardından kanun teklifi anayasa alt komisyonuna sevk edildi.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre teklifin imza sahibi MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, geçmişte ittifak yasak olduğu için partilerin hile yoluyla bunu yaptıklarını söyledi.

Kalaycı, ittifak yaparak küçük partilerin Meclis'e girmelerinin önünü açtıklarını belirterek, “12 Eylül'ün getirdiği yasağı kaldırıyoruz. Siyaset alanı daha demokratik hale gelecek. Şeffaf, hukuki zeminde ittifakın önü açılıyor” dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, teklifin yasalaşması halinde demokrasi tecrübemizin önemli bir dönüm noktasına gireceğini söyledi. Koalisyonlar döneminin kapanacağını ve siyasete müdahalelerin azalacağını belirten Bakan Gül, “Bu iki partinin değil, Türkiye'nin geleceğine yatırımdır. Basit oy hesabı yapmıyoruz. AKP-MHP'ye ayrıcalık olarak tasarlanmadı. Tüm partiler ittifak hakkına sahip olacaktır” ifadesini kullandı.

BARAJ KORKUSU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise ”Çoğulculuğu yok ediyorsunuz. Siyaseti, toplumu ve Türkiye'yi tek tip yapma projesi. Tek adamı tahkim etme projesi. Hileyi, hülleyi merdiven yapıp siz barajdan atlayacaksınız. Bu milletvekilliği hırsızlığı değil midir? Erdoğan'ın yüzde 51 korkusu vardı. MHP'nin de yüzde 10 korkusu var” dedi.

HDP'li Meral Beştaş ise partisinden toplam 9 milletvekillinin Meclis'ten atıldığını hatırlatarak, “TC tarihinde hiçbir iktidar döneminde halk iradesi bu kadar ayaklar altına alınmadı. Darbe dönemlerini aratan iklimi yaşıyoruz. Sizde geçmişte damdan düştünüz. Şimdi mağdur değil, zalim oldunuz. Size yapılanların fazlasını yapıyorsunuz. Tek başına gelemem diyenlerin 50+1 korkusu ile yüzde 10 geçemem korkusu ittifakı doğurdu” dedi.

KOMİSYONA SEVK EDİLDİ

Meclis’te yaşanan tartışmaların ardından seçimlerde siyasi partilerin ittifak yapmasına imkan sağlayacak kanun teklifi anayasa alt komisyonuna sevk edildi.