İttifakın oy pusulası AKP için sıkıntı yaratabilir: İşte bam teli

İttifakın oy pusulası AKP için sıkıntı yaratabilir: İşte bam teli

Oy pusulasındaki dizaynın, AKP için dezavantaj yaratacağına işaret edilerek, “Her iki partiye mühür basılsa bile oylar geçerli sayılacak' diye düşünebilirsiniz. Fakat bu yasal düzenleme, AKP’nin muhtemel milletvekili kaybını engelleyemeyecek” görüşüne yer verildi. Öte yandan Erdoğan’ın ‘MHP'yle ittifak tabanda olumlu karşılandı" dediği ama oran vermediği belirtildi. İttifaktan ayrıntılar…

AKP-MHP ittifakı ve seçim tahminleri köşe yazarlarının gündem maddesini oluştururken, Milat yazarı Bayram Zilan, ittifakın oy pusulasının, iktidar partisi aleyhine olabileceği görüşünü aktardı.

Zilan, ‘İttifak’ın oy pusulası AKP’nin aleyhine mi?’ başlıklı yazısında, ittifak yapan siyasi partilerin isimlerinin, oy pusulasında yan yana olacağını, pusulanın üst tarafında ise ittifaka verilen ismin yer alacağını ifade ederek, seçim günü yaşanabilecek gelişmelere özetle şöyle dikkat çekti:

‘AKP, MHP’NİN DÖRT BUÇUK KATI BÜYÜKLÜĞE SAHİP AMA…’

“Oy pusulasındaki dizayn AK Parti açısından bir dezavantaj oluşturuyor! Şuanda AK Parti’nin oy oranı yüzde 40 ile yüzde 50 arasında görünüyor. MHP ise yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir oya sahip. Kimi anketlere göre MHP baraj altında, kimi anketlere göre baraj üstünde.

Ortalama olarak AK Parti’ye yüzde 45, MHP’ye de yüzde 10 diyelim. Bu durumda AK Parti, oy oranı olarak MHP’nin 4,5 katı büyüklüğe sahip. Yani ortalama olarak AK Parti ve MHP ittifakına oy vermek için sandık başına gidecek her 5 seçmenden 1’i MHP’ye 4’ü AK Parti’ye oy verecek.

BAM TELİ

İşte tam burası AK Parti için bam teli!

AK Parti, Cumhur İttifakı içindeki her 5 seçmenden 4’ünün kendi parti amblemine hatasız oy vermesi için doğru bilgilendirme ve yönlendirme yapabilecek mi? Sözgelimi AK Parti, “Nasıl olsa partimiz MHP ile ittifak yaptı, dolaysıyla oylar da beraber sayılacak” diye düşünecek olan seçmenine nasıl bir bilgi enforme edecek? Yani “ittifakın oyları bir sayılır” düşüncesiyle oy pusulasında hem MHP’ye hem de kendi partisine mühür basması muhtemel olan AK Parti seçmenini engellemek ve sadece AK Parti’ye oy vermesini sağlamak için nasıl bir yol izleyecek?

Ya da AK Parti, oy pusulasında “Cumhur İttifakı” yazısını gördüğü için kendi partisine değil de MHP’ye mühür basması muhtemel olan bazı AK Partili seçmenlerin hata yapmaması için nasıl bir çalışma yapacak?

“Her iki partiye mühür basılsa bile oylar geçerli sayılacak, dolaysıyla sorun yok” diye düşünebilirsiniz.

Fakat bu yasal düzenleme bu şekilde olsa da AK Parti’nin muhtemel milletvekili kaybını engelleyemeyecek.

Çünkü mühür her iki partiye basılsa bile bu oylar oyun kullanıldığı ilde alınan oy oranlarına göre kararsız seçmen dağıtılma yönteminde olduğu gibi partilere dağıtılacak ve dolaysıyla AK Parti milletvekili sayısında düşüş yaşayacak.”

Zilan, bu durumu aşmanın iki yolu olduğunu, milletvekili ile Cumhurbaşkanlığı seçim sandıklarının ayrılabileceğini ya da AKP’nin seçmenini bu konuda eğitebileceğini belirterek, “Aksi, AK Parti için sıkıntı doğurabilir. Bu haliyle hiçbir çalışma ya da değişiklik yapmadan seçime girmek AK Parti’nin aleyhine bir durumdur” dedi.

ORAN VERMEDİ

Öte yandan Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise “Milletvekilleri cumhur ittifakının olumlu karşılandığı yönünde değerlendirmeler yapınca Erdoğan’ın araya girip, “İttifak olumlu karşılandı. Yabancı ve yerli araştırma kuruluşları da ittifakın tabanda olumlu karşılandığını tespit etti” dediğini, ancak bir oran vermediğini yazdı.