İzzettin Doğan: Partilerin listelerinde Aleviler olacak mı?

İzzettin Doğan: Partilerin listelerinde Aleviler olacak mı?

Alevilerin tercihi Türkiye'nin geleceği açısında önem kazanırken, Alevi önderi Prof. Dr. İzzettin Doğan,” siyasi patilere listelerinde Alevi adaylarına yer verecekler mi?”diye sordu.

Cem Vakfı ve Alevi Vakıflar Fedarasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan Cem Tv Ana Haber yayınında siyasilere bir kez daha tepki gösterdi. “Türkiye siyasi tarihi boyunca seçimlerde kritik rol oynayan Alevilerin tercihi Türkiye'nin geleceği açısında önem kazanırken, siyasilerin parti programlarında Alevi vatandaşlar gerektiği gibi yer almıyor”dedi.

“İKTİDAR PARTİSİNDE ALEVİ MİLLETVEKİLİ YOK”

Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel hükümlerinin en başında gelenlerinden bir tanesi de hâlihazırda yürürlükte olan Anayasanın 10. Maddesi olduğunu hatırlatan Doğan, “10. madde açık bir biçimde Cumhuriyetin vatandaşını düşüncesi, inancı, ikrarı felsefesi ırkı rengi siyasi kanaatleri ne olursa olsun yurttaşlar arasında ayrımcılık yapılamayacağını ve yasalar önünde yurttaşların eşit olduğu ilkesini açık bir biçimde ifade etmiştir” ifadelerini kullandı.

Anayasanın bu açık hükmüne rağmen 25 milyonluk Alevi kitlesi yok sayıldığını söyleyen Doğan, “ Ak Parti hiçbir ayrım yapmadan bütün Türkiye’nin partisi olduğunu söylüyor, ancak 1 tane Alevi milletvekili göremezsiniz partide” diyerek tepkisini gösterdi. Sözlerine diğer siyasi partilere de çağrıda bulunarak devam eden Doğan,“Bu böyle iken ana muhalefet partisine bakıyoruz onlarda çok farklı düşünmüyorlar. Kimse kusura bakmasın CHP ya da MHP AK Parti’den bu konuda çokta farklı değiller. İyi Parti daha çok yeni eleştirmek doğru olmaz, ancak Karamollaoğlu’nun partisinde bile çok daha ılımlı ve olumlu bir yaklaşım var. Ama onlarda da herhangi bir Alevi kökenli milletvekili adayı olduğunu bilmiyorum olacağını da sanmıyorum.”

“KAÇ ALEVİ ADAYA YER VERİLECEK?”

“Teorik olarak insanlar, ırklar ya da inançlar arasında hiçbir fark gözetmiyoruz” açıklamalarında bulunan siyasi liderlerin söylemlerini Alevi vatandaşların pratikte görmek istediğini vurgulayan İzzetin Doğan: Partilerin hazırladığı listelerde kaç tane Alevi kökenli adaya yer vereceklerini göreceğiz. Ben Alevileri çok seviyorum diyorlar kapıcısını ya da şoförünü sever gibi. Bu tarzda ifadeler aslında kırıcı ifadelerdir.

 “ALEVİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMENİZ GEREKMİYOR MU?”

Siyasi partilerin hiçbirinin bu meseleye dokunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Doğan,”Seçime girerken vatandaşların oylarını almak için onlara bir takım vaatlerde bulunuyorsunuz. Alevi vatandaşlara da bu vaatlerde bulunmanız gerekmiyor mu gerek maddi, gerek manevi, Alevi kelimesini bile kullanmaktan çekiniyorlar. Yani bunu vatandaşlar izliyor. Neden Alevi İslam inancının yaşatılabilmesi için o ülkeyi yönetenlerin tarafsız bir çabaları yok” diyerek tepki gösterdi.