Kabataş yalancısı Çakır'dan polis tacizi yorumu

Kabataş yalancısı Çakır'dan polis tacizi yorumu

Gezi eylemlerinin Kabataş yalancısı Elif Çakır, Ankara'da polisin tacizine uğrayan Merve Demirel'i köşesine taşıdı. Çakır,  '"Bize ne oldu böyle' sorusu kafamı çatlatıyor. Muhasebe yapıyorum, aza koyuyorum dolmuyor, çoğa koyuyorum almıyor." dedi.

“Kabataş yalancısı” olarak bilinen elif Çakır, Gezi döneminde yaptığı haberde Kabataş İskelesinin önünde deri eldivenli ve bandanalı yarı çıplak 70 erkeğin başörtülü bir kadının taciz edildiğini yazmıştı. Çakır’ın yalan söylediği ortaya çıkmıştı. 

Geçtiğimiz günlerde Ankara’daki bir eylemde gözaltına alınan başörtülü Merve Demirel polisin tacizine uğradı. Kamuoyunda da ses getiren bu olayın ardından “Kabataş Yalancısı” Elif Çakır köşesine taciz skandalını taşıdı. Çakır vicdan muhasebesini yaptığını söyleyerek, “Beynim zonkluyor, birkaç gündür cevabını veremediğim “Bize ne oldu böyle” sorusu kafamı çatlatıyor. Muhasebe yapıyorum, aza koyuyorum dolmuyor, çoğa koyuyorum almıyor. Yine birkaç gündür, Necip Fazıl’ın umut ve umutsuzluğun iç içe geçtiği “Muhasebe” şiirinin “Fikrin ne fahişesi oldum, ne zamparası!

Bir vicdanın, bilemem, kaçtır hava parası?” mısraları dilimden düşmüyor. Tekrar, tekrar soruyorum kendime… “Bize ne oldu böyle” diye… Hangi ara vicdanımızı, sağduyumuzu, merhametimizi, hakkaniyet duygumuzu yitirdik…. Haksızlığa maruz kalanın, şiddet görenin, tacize uğrayanın yani “mağdurun” kimliğine, ideolojisine mi bakıyoruz artık.” yazdı.

Çakır’ın yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

“Boğazımda düğümlene düğümlene sormak istediğim sorular şu:

– Öncelikle şunu söylemem lazım ki, başörtülü başörtüsüz değişmez, kadın kadındır. Bu ülkenin vatandaşı, bu ülkenin insanıdır. Ancak, madem ki Ankara’da katıldığı eylemden, polis tarafından gözaltına alınırken “cinsel tacize” uğradığını beyan eden, suç duyurusunda bulunan üniversite öğrencisi başörtülü Merve Demirel, AK Partili olsaydı, KADEM üyesi veya TÜRGEV yurtlarında kalmış biri olsaydı, durum ne olurdu?

– Merve Demirel TAYAD eylemine değil de, siyasi konjonktüre uygun bir eyleme katılmış olsaydı fakat gözaltına alınmasını gerektiren de bir durum söz konusu olsaydı, o polis bir kadının dokunulması mahrem bir yerine saniyelik dahi olsa öylece dokunabilir miydi?

– Çoğunluğu dindarlardan daha da önemlisi eski Türkiye’nin haksızlığına, hukuksuzluğuna, adaletsizliğine, insan onur ve haysiyetini zedeleyen davranışlara maruz kalmış olanlardan oluşan Meclis’teki siyasetçilerin tavrı böyle mi olurdu? Aksi durumda polis “FETÖ’cü, din düşmanı” vesaire ilan edilmez miydi?

– Merve Demirel’e elle taciz yapılmasına ‘saniyelik görüntü’, ‘yanlış hareket’ yorumları yapılır mıydı?

Tamam, kolluk kuvvetlerimiz toplumsal olaylara, izinsiz eylemlere müdahale etsin. Ancak bunu yaparken, kolluk kuvvetlerinin uyması gereken yasal ve etik kurallara uysun.

Bir polis memuru, müdahalede bulunurken insan kişiliğinin özünü oluşturan insanlık onurunu koruyarak, yasal güvenceleri zedelemeden görevini yapması gerektiğini bilmelidir.

Emniyet görevlisi, izinsiz eylemlere, kamu düzenini bozacak olaylara elbette müdahale etmeliler. Fakat müdahale esnasında,

– İnsanlık onurunu daima koruması ve yasal güvenceleri zedelememesi, her ne şekilde olursa olsun insanlara kötü muamele, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı davranışta bulunamayacağı,

– Gözaltına aldığı ve gözaltında tuttuğu kişilerin inançlarına, ruhsal ve bedensel bütünlüklerine saygı göstermesi gerektiği, cinsel tacizde bulunması gibi durumların affedilmeyeceği,

– Her türlü baskı, duygu, düşünce, siyasi görüş, önyargı, kayırma ve husumetten uzak durması gerektiği, yasaların kolluğa tanıdığı sınırlar içerisinde hareket etmesi gerektiği,

– Tahrik edici ve aşağılayıcı davranışlarla karşılaştıklarında sükunetle ve soğukkanlılık içerisinde davranmaları gerektiği,

Uyulması gereken etik ilkeler mevzuatında yazıyor.”