Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Vahşet artıyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: Vahşet artıyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, '2017 Temmuz Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı.

Kadın cinayetlerinde vahşetin artığı ifade edilen raporda, 'Kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların artması ülke genelinde büyük tepki topladı. Devlet bu duruma sessiz kalırken, kadınlar "artık yeter" dedi, İstanbul'da binlerce kadın "kıyafetime karışma" diye yürüyüş gerçekleştirdi.' denildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun resmi internet sitesinden yayınlanan rapor şöyle:

Kadın cinayetlerindeki vahşet artıyor. Her ay gittikçe artan şüpheli ölümlerle karşılaşıyoruz. Kadınlar şort giydiği, açık giydiği bahanesiyle saldırıya uğruyorlar. Kadınların yaşam tarzına yönelik saldırılar artması ülke genelinde büyük tepki toplarken, devlet bu duruma sessiz kaldı. Temmuz ayında öldürülen kadınların 5’i yabancı uyrukluyken, kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutunu da özellikle mültecilerde görmeye başladık, Emani kaçırıldı, tecavüz edildi, işkence edilerek çocuğuyla beraber öldürüldü. Bu ay kadın cinayetinin en çok yaşandığı iller: İstanbul, Kayseri ve Şanlıurfa’da 3 kadın, Adana, Çorum ve Manisa’da 2 kadın öldürüldü.


Kadınlar yaşam tarzından dolayı saldırıya uğruyor, halk sahip çıkıyor

Kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların artması ülke genelinde büyük tepki topladı. Devlet bu duruma sessiz kalırken, kadınlar “artık yeter” dedi, İstanbul’da binlerce kadın “kıyafetime karışma” diye yürüyüş gerçekleştirdi.

Temmuz ayında 8 kadın şort giydiği, açık giyindiği, sigara içtiği bahanesiyle saldırıya uğradı. İstanbul’da Sultan T. ekmek aldığı fırından çıkarken taksici tarafından ‘O şortla ekmek almaya gelmişsin. O ekmek sana haram. Boğazından geçen her şey sana haram, O babana söyle sana nasıl giyineceğini anlatsın’ şeklinde sözlü saldırıya uğrarken; İzmir Bornova'da da benzer şekilde yurda dönen bir kadın yurt çalışanı tarafından 'Şort giyersen nerede olursan ol tacize uğrarsın' sözlü saldırıya uğradı.

Antalya'da Başaran T. yolda sigara içtiği gerekçesiyle Eda K.’ye küfür etti, kendisine tepki gösteren ablası Esin Y.’yi yumrukladı, Y.’nin kızı Dilay Ö’nün ise boynunda sigara söndürdü. Saldırgan tutuksuz yargılanıyor.

İstanbul’da nişanlısı şort giydi diye genç kadına saldırdılar. Nişanlısının şort giymesiyle “mahallenin edebini bozduğunu” söyleyerek B. D.’yi döven 4 saldırgan, kızlarına yardıma koşan anne ve babayı da hastanelik etti.

Trabzon'da şort giydiği için kadını sözle taciz eden ve vurmaya kalkışan saldırgana vatandaşlar ve esnaf müdahale etti. Olaya tanık olan vatandaşlar 'Herkes haddini bilecek' dedi.

Yine İstanbul’da Maçka parkında Çağla K., açık giyindiği bahanesiyle güvenlik görevlisi tarafından parktan atılmak istendi, orada bulunan halk tepki gösterdi, hemen ardından kadınlar “kıyafetime karışma” diyerek Çağla'yı yalnız bırakmadılar, güvenlik hakkında suç duyurusunda bulundular. Çağla’ya saldırmaya çalışan güvenlik görevlisi görevinden alındı. 

23 kadına cinsel şiddet uygulandı

Basında yer alan haberlerden edindiğimiz bilgilere göre Temmuz ayında cinsel şiddet uygulanan 22 kadından biri engelli. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde zihinsel engelli 17 yaşındaki N.Ö.'ye cinsel istismarda bulunmaktan 53 yaşındaki Mustafa G. ile istismara göz yumduğu iddia edilen genç kızın babası 43 yaşındaki S.Ö. tutuklandıktan sonra, ailenin 4 çocuğu devlet tarafından koruma altına alındı. Kadınlar en çok kamu alanlarında, toplu taşıma araçlarında cinsel şiddete maruz kalıyorlar. Bu ay 11 kadın sokakta, otobüste, parkta tacize uğradı. Yabancı uyruklu bir kadında 3 kişi tarafından taciz edildi.

Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesi laikliğe aykırıdır

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı ile Resmi nikâhın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılmaya çalışılması, çocuk yaşta evliliklerin artmasına, çocukların yaşarken hayatlarının ellerinden alınmasına neden olacaktır. Türkiye’de çocuk istismarlarının büyük çoğunluğunun dini nikâh kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. Nitekim öyle de oldu. Temmuz ayında Kahramanmaraş’ta 4 ay önce dini nikahla evlenen 16 yaşındaki T.E. tabanca ile dini nikahlı kocasına ateş ederek öldürdü.

Müftüleri içinde barındıran Diyanet İşleri din ve devlet işlerini ayrı ele almak üzere, ayrıca oluşturulmuş bir yapıdır. Bu yüzden müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi ile devlet işlerine karışır hale laiklik ilkesinin göz göre göre ihlal edilmesidir. 

27 çocuk istismara uğradı

Basında yer alan haberlerden edindiğimiz bilgilere göre 27 çocuğun 6’sı Kuran kurslarında istismara uğradı. Okulların tatil olduğu yaz aylarında kuran kursuna gelen çocuklar istismara uğruyorlar. Temmuz ayında Aydın’da yaşları 6 ile 11 yaşındaki 4 çocuk, Konya’da 11 yaşında 1 kız çocuğu, Ağrı’da 9 yaşındaki bir çocuğun Kur’an Kursu hocaları, imam tarafından cinsel istismarına maruz kaldığı öğrenildi. Çocuk istismarcılarının bazıları ise resmen korunuyor. Mardin’den Diyarbakır Bismil ilçesine annesiyle mevsimlik işçi olarak çalışmaya gelen 12 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir kız çocuğu, İrfan U. (35) adlı erkeğin cinsel istismarına maruz bırakıldığı öğrenildi. İrfan U. aynı zamanda çocuğun annesini ve kendi babasını da öldürdüğü ortaya çıktı. İki cinayet ve çok sayıda cinsel saldırının faili serbest bırakıldı. Bu ay otizmli bir çocuk 54 yaşında M.G. tarafından istismara uğradı, istismara şahit olan ailesinin şikayeti üzerine ifadesi alınan M.G. serbest bırakıldı.  

2 kadın yaşam mücadelesi veriyor

Samsun’da emekli astsubay T.U.evlerinde 9 yıllık eşi olan 2 çocuk annesi karısı M.U.'yu sağ kulağının arkasından bıçakla yaraladı. Kanlar içinde kalan M.U., hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Adana’da Faysal M. kendisini aldattığını iddia ettiği dini nikahlı eşi Nurcan G.’yi 3 yerinden bıçaklayarak ağır yaraladı. Kendi hayatına karar vermek isteyen Nurcan kaldırıldığı hastanede yaşam mücadelesi veriyor. 

Şüpheli ölümler artıyor

Kadın cinayetlerindeki vahşet artıyor. Her ay gittikçe artan şüpheli ölümlerle karşılaşıyoruz, bu ay öldürülen kadınların %46’sı şüpheli ölüm.  Kaza süsü verilerek kapatılmaya çalışılan bu dosyalar ailelerin çabalarıyla açığa çıkartılıyor, failleri aramızda dolaşıyor. Sinop’ta 15 Temmuz’da ölü bulunan ve yakınları tarafından defnedilen 70 yaşındaki Dudu Ç.'nin mezarı şikayet üzerine açıldı. Yaşlı kadının yapılan otopsisinde av tüfeğiyle vurularak öldürüldüğü ortaya çıktı. Öldürülen kadınların %36’sı kendi hayatına dair karar almak isterken ve boşanmak isterken öldürüldü. %7’si ekonomik nedenlerle öldürüldü.

Koruma altında kadınlar öldürülüyor

Temmuz ayında öldürülen kadınların %4’ü koruma altındaydı. Yine bu ay öldürülen kadınların %4’ü başka bir kadını korumak isterken öldürüldü. Kayseri'de Abdurrahim P., mahkeme kararıyla uzaklaştırma kararına rağmen eşi Meral ile kızlarının kaldığı eve giderek, Meral'i bıçaklayarak öldürdü. Hatay’da boşanma süreci devam ederken Songül Y. 'çocuklarımı da alıp evi terk edeceğim' dediği için kocası tarafından öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde vahşet artıyor

Temmuz ayında öldürülen kadınların 5’i yabancı uyruklu, kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutunu da özellikle mültecilerde görüyoruz. Sakarya'da Suriye uyruklu 9 aylık hamile Emani A. ve 10 aylık bebeği kaçırıldı. Ormanlık alana götürülen kadın, tecavüze uğradıktan sonra bebeği ile birlikte başları taşla ezilerek, işkencelerle öldürüldü. Kadın cinayetlerinde silah kullanımı giderek artarken, Emani’de olduğu gibi kadınların işkencelerle öldürülmesine de şahit oluyoruz. Kadınların %35’i ateşli silahla; %41’i darp edilerek, boğarak, sert cisimlerle, kesici aletlerle öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde yaş aralığı düşüyor, doğmayan bebekler ölüyor

Kadın cinayetlerinde yaş aralığı gittikçe düşüyor. Bu ay öldürülenlerin %29’u 25 yaşın altında genç kadınlardan oluşuyor. Kadınların %61’i en yakınları tarafından ( koca, eski koca, akraba, baba) öldürüldü. Öldürülen kanların %25’i evliydi ve %32’sinin çocuğu vardı. 19 çocuk annesiz kalırken bir kadın hamileyken öldürüldü.