Kadınsız tiyatro krizinde İsmail Kahraman YURT'a konuştu

Kadınsız tiyatro krizinde İsmail Kahraman YURT'a konuştu

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Çanakkale Destanı’nı canlandırmak için sahneye çıkacak kadın oyunculara izin vermediği iddiası gündemi karıştırdı.

Barış CAN-Soner BAHADIR / YURT

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, Çanakkale Destanı’nı canlandırmak amacıyla sahneye çıkacak olan kadın oyunculara izin vermediği iddiası gündemi karıştırdı. TBMM Genel Kurulu’nda İsmail Kahraman, CHP ve HDP milletvekillerinin sert eleştirilerine hedef oldu.

CHP Milletvekilleri TBMM’de oynanan mini oyunda, Atatürk büstünün kaldırılması ve kadın sanatçıların sahne kenarında tutulması iddialarını dünkü Genel Kurul toplantısında dile getirince, oturumu yöneten CHP Bilecik Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, konuyu inceledikten sonra bilgi vereceğini söyledi. Yaşar Tüzün, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü. Kahraman olayın doğru olmadığını, kasıt bulunmadığını belirterek Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve TBMM Basın Bü- rosunun açıklama yapacağını söylediyse de Genel Kurul’daki tepkileri dindiremedi.

CHP VE HDP: TATMİN OLMADIK

CHP’li Yaşar Tüzün konu ile ilgili açıklamayı kürsüden katip üyeye okuttu ve konunun şahsen de takipçisi olacağını belirtti. CHP’nin TBMM Grup Başkanvekili Engin Altay ve HDP’nin TBMM Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da açıklamadan tatmin olmadıklarını belirterek, bu oyunun TBMM TV’den aynen yayınlanmasını istedi.

'BİZ İSMAİL KAHRAMAN BEYEFENDİYİ TANIYORUZ'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Laiklik Anayasa’da olmasın” diyen Meclis Başkanı İsmail Kahraman, “Meclisteki tiyatro oyununda kadınlar sahneye çıkmayacak” diyor. 12 dakikalık oyun 4 dakikaya düşüyor. “Bayan oyuncular çıkmıyor değil mi? Aferin” diyor, oyuncular olayı gözyaşları içinde anlatıyor. Biz İsmail Kahraman Beyefendiyi iyi tanıyoruz; bu tutumunu siyasal İslamcı anlayışından bağımsız görmüyoruz. Bu, kadını tecrit etme, hayatın öznesi olmaktan çıkarma, edilgenleştirme çabasıdır." dedi.

'AÇIKLAMASI NEDEN GECİKTİ?'

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Bu çok ciddi bir mesele. Kadın oyuncular sahne kenarında. Sayın Meclis Başkanının basın danışmanları yok mu gerçekten? Bu kadar ciddi, bütün basın-yayın organlarında çıkan olaya ilişkin neden açıklaması gecikti? Sessizlik aynı zamanda bunu kabul etmek anlamına geliyor. ‘Sayın Kahraman neden sessizdir?’ diye buradan sormak istiyoruz ve Meclis Başkan Vekili olarak da sizin bu konuyu araştırılıp Genel Kurula bilgi vermenizi talep ediyoruz." dedi.

'CUMHURİYET DEVRİMLERİ İLE HESAPLAŞMASININ BİR UZANTISI'

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, "TBMM’de kadın tiyatrocuların sahneye çıkartılmamasını tekil bir olay olarak göremeyiz. Meclis başkanlığını işgal eden zatın ve onun partisinin cumhuriyet devrimleriyle hesaplaşmasının bir uzantısı. Ne ilk ne son. Bütün bunlar, bize bir kez daha olağan bir durumda olmadığımızı, yeniden ayağa kaldırılacak bir Cumhuriyet ve yeniden gerçekleştirilecek bir devrim olduğunu, Atatürk’ün Meclisini geri almak, yeniden ayağa kaldırmak gibi bir görevimiz olduğunu gösteriyor. Böyle vahim bir olayda sorumluluğu bulunanlar derhal istifa etmelidir" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık," İçindeki düşünceleri dışına vurmuş. Böyle bir olay yaşanması skandaldır. Kadına ve sanata verdiği değeri gösteriyor" dedi.

'BU TÜR ELEŞTİRİLERLE İKTİDARA GELİNMEZ'

İsmail Kahraman iddialar hakkında Yurt Gazetesi’ne konuştu. İddiaları yalanlayan Kahraman, yaşananın bir yanlış anlamadan kaynaklı spekülatif hareketler olduğunu belirtti. Kahraman şunları söyledi: “Alakası yok. Ortada bir sahne yok, bir konferans salonu var. Tablo şu, idare amirimiz Ahmet Aydın, konferans için çıktığı sırada sürpriz bir şekilde ışıklar söndü. Dinleyiciler elektriklerin kesildiğini sandı. Zaten mizansen oydu. Sanatçılar, Çanakkale Türküsü eşliğinde askerleri yolcu ederken, kadınlarımızı temsil eden sanatçılar da ağıtlar yaktı. Bu bir temsil değildi, konferans öncesi hoş bir sürpriz amacı taşıyordu. Gayet gerçekçiydi, orijinaldi. Bu tür eleştirilerle iktidara gelinmez, siyaset yapılmaz. CHP’li TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün’e de bu konuda bilgi verildi. Devlet Tiyatroları Genel Müdürümüz açıklama yaptı.”

TBMM: TOPLANTI KAMERAYLA KAYDA ALINDI

Yaşanan olayla ilgili TBMM’den yapılan resmi açıklamada, kadın oyuncuların sahneye çıkmasının engellendiği yönündeki iddialar yalanlandı. Kürsüden okunan açıklamada, “Yapılan gösteri ve toplantı kameralarla kayda alınmıştır. Böylesine başarılı bir toplantıyı gölgelemek, tarihe ve şehitlerimize karşı saygısızlık ve kesinlikle maksadını aşan bir dezenformasyondur” ifadelerine yer verildi.