Kadir Topbaş istifa etti

Kadir Topbaş istifa etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane merkez binasında yaptığı basın toplantısında istifa ettiğini açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yaşanan 'veto krizinin' ardından Başkan Kadir Topbaş, 13 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa etti. Topbaş istifasıyla da AKP tarihinde 'görevinden istifa eden ilk belediye başkanı' oldu.

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘veto krizi’ yaşanmıştı. Daha önce “Bunlar bizi sıkıntıya sokar” diye Başkan Kadir Topbaş tarafından veto edilen imar değişikliklerini içeren dosyalar, başkanlarının ikazına rağmen AKP’liler tarafından Meclis’ten geçirilmiş yani Kadir Topbaş’ın vetosu ‘veto’ yemişti. 

BAŞBAKAN: KADİR BEY AÇIKLAMA YAPACAK

Bugün Ankara’da gazetecilere konuşan Başbakan Binali Yıldırım da İBB’deki krizle ilgili “Kadir Bey bugün içinde konuyla ilgili bir açıklama yapacak” demişti. Ve İBB’den beklenen son dakika haberi az önce geldi. Kadir Topbaş, 13 yıldır oturduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi koltuğunu bıraktı.

1999’DAN BERİ BAŞKANDI

Kadir Topbaş 1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday olmuş ancak seçilememişti. Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiği 1999 yerel seçimleri’nde, Fazilet Partisi’den Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçilmişti. Topbaş bu dönemde mimari projesini kendisinin çizdiği “Kentsel Dönüşüm ve Sosyal Rehabilitasyon” çalışmaları kapsamında Kasımpaşa'da Kapalı Spor Salonu Kompleksi, Eğitim ve Sosyal Tesislerini hizmete sunmuştu.

2004’DE İSTANBUL’UN BAŞINA GEÇTİ

AKP’lilerin ‘Kadir Abi’ diye hitap ettiği Topbaş; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP’den aday olmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmişti. Kadir Topbaş 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de yine AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Topbaş istifa etmeseydi, 2019 ilkbaharında yapılması planlanan seçimlere kadar bu koltukta kalacaktı.

DAMADI FETÖ’DEN CEZAEVİNDE

Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı 15 Temmuz 2016 tarihindeki hain darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ operasyonları kapsamında 8 Eylül 2016 tarihinde “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmış, 3 Mayıs 2017 tarihinde de sağlık sorunları gerekçe gösterilerek serbest bırakılmıştı. Kavurmacı için 16 Haziran 2017 tarihinde yeniden ‘tutuklama’ kararı çıkarılmıştı. Kavurmacı halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.

HATA YAPMAMAYA ÇALIŞTIK AMA ASLA İHANET ETMEDİK

İstifa iddialarıyla ilgili konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı basın açıklmasında "Hatayla ihanet birbirine karıştırılamaz!" dedi.

'BORÇLU BİR BELEDİYE BIRAKMIYORUM'

Gerçekten bir kuruşa muhtaç olan belediye, şu anda günü gelmiş bir lira borcu yok. Borçlu bir belediye bırakmıyorum, bunu özellikle ifade etmek isterim. Bu süreçte kendisinden istifade ettiğim sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza çok teşekkür ederim. Parti mensuplarıma özellikle teşekkür ediyorum, beni hiç yalnız bırakmadılar. Şunu da söyleyeyim, hayatımda yorgunluk kelimesini asla kullanmadım. Hiçbir yerde yorgunum demedim.

İnsan her şeyi affeder ama adam yerine konulmamayı değil.

Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum. 

Kimseye kırgınlığım yok.

İLK MESAJ

Kadir Topbaş istifa etti' haberleri sonrası İBB Başakanı Kadir Topbaş'tan ilk mesaj geldi. Son dakika haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden haber merkezlerine "Dr. Kadir Topbaş'ın Mesajı" başlığıyla fotoğraflı bir mesaj gönderildi.

TOPBAŞ: ONUR VE MUTLULUK DUYUYORUM

Mesajda Topbaş'ın ağızından "Sevgili istanbullular her ay hayatınızı kolaylaştıracak ve aynı zamanda hemşehrilik ilişkisiyle aşığı olduğumuz bu kenti, daha yaşanılır ve çağdaş düzeye çıkaran yeni hizmetlerimizle sizlerin karşısına çıkmaktan onur ve mutluluk duyuyorum" diye yazıldı.

NE OLMUŞTU?

Topbaş, AKP İBB Meclisi üyelerinin hazırladığı imar dosyalarını 'meclis zarar görebilir' diyerek iade etmişti. Bunun üzerine 'Topbaş'tan AKP'li üyelere veto' haberleriyle ilgili Topbaş bir açıklama yapmış, "Partimle aramda sorun yok" demişti. Ancak, bu açıklamadan kısa bir süre sonra Topbaş'ın veto ettiği dosyalar İBB Meclisi'nde kabul edilmişti.

Bu gelişmeler üzerine CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Topbaş'ın istifa ettiğini, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildiğini öne sürmüştü. Yarkadaş, Erdoğan'ın Topbaş'a 'Beklesin' dediğini öne sürerken bugün Başbakan Binali Yıldırım, istifa iddiasıyla ilgili bugün açıklama yapılacağını söylemişti.

Öte yandan Topbaş, geçtiğimiz günlerde bir daha aday olmayacağını da açıklamıştı.