Kanal İstanbul, ibadethaneleri yıkacak mı?

Kanal İstanbul, ibadethaneleri yıkacak mı?

Kanal İstanbul Projesi kapsamında güzergah üzerinde olduğu belirtilen Küçükçekmece'deki Garip Dede Dergahı'nın ve Fatih Cami'nin yıkılacağı iddialarına Dergah Başkanı Celal Fırat yanıt verdi. Fırat, “Bizim dergahımız da cami de yıkılmayacak. Yetkililerin bize verdiği söz bu” diye konuştu

Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahının belli olmasıyla birlikte kamuoyunda devam eden tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Güzergah üzerinde yer alan ibadet kurumlarının ve devlete ait bazı kurumların yıkılacağı yönündeki iddialar toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılmaya başlandı. Küçükçekmece'de yer alan Garip Dede Dergahı'nın da proje kapsamında yıkılabileceğinin gündeme gelmesi ise başta Aleviler olmak üzere birçok çevreden eleştiri aldı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat ise herhangi bir yıkımın söz konusu olmayacağını söyledi. Garip Dede için iyi haberi veren Fırat'tan, Avcılar içinse kötü bir haber geldi. Fırat, proje kapsamında Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Avcılar Askerlik Şubesi'nin yıkılabileceğini iddia etti.

GARİP DEDE'YE DOKUNMAYACAK

Konuyla ilgili gerek kaymakamlık ile gerekse de diğer yetkililer ile görüşme halinde olduklarını da anlatan Fırat, “Resmi kurumlardan bize söylenen herhangi bir yıkımın olmayacağı yönünde bir bilgi. Biz konuyla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz, görüşmelerimizi yapıyoruz. Bize söylenen yeniden tekrarlamak isterim; Garip Dede'ye herhangi bir zarar gelmeyeceği herhangi bir yıkım olmayacağı. Zaten bu plan kapsamında Garip Dede'nin bulunduğu yer de var ama Garip Dede plana dahil edilmeyecek” dedi.

DAYATMA OLURSA MÜCADELE EDERİZ

Yetkililerin kendilerine verdiği sözü tutacaklarına inandığını da GazeteDamga'ya anlatan Fırat, aksi bir durumda Garip Dede Dergahı olarak taşınmayı değil bulundukları yerde kalarak mücadele etmeyi tercih edeceklerine dikkat çekti. Fırat, “ Yıkım gibi bir dayatma olursa taşınmayı değil oranın yıkılmaması adına çaba gösteririz öyle bir şeyi kabul edemeyiz. Yetkili arkadaşların söylediklerine inanmak istiyoruz. Aksi halde mücadelemizi gösteririz” diye konuştu. Fırat ayrıca, dergah arazisinin büyük bir bölümünün dergaha bir kısmının ise devlete ait olduğunu söyledi.

ASKERLİK ŞUBESİ YIKILABİLİR

Avcılar-Küçükçekmece sınırında yer alan Avcılar Askerlik Şubesi'nin ve Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün ise yıkılabileceğini de anlatan Fırat, “Bu iki yerde plan dahiline alınmış durumda. Konuyla ilgili ayrıntılı olarak net bir bilgim yok fakat buraların yıkılabileceğini biliyorum” şeklinde konuştu.

FATİH CAMİİ DE YIKILMAYACAK

Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nda (ÇED) “Küçükçekmece 1896 ada/parsel üzerinde yer alan Camii Şerif ve Avlusu” diye belirtilen alan üzerinde İstanbul'u fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in inşa ettirdiği Fatih Camii de yer alıyor. Fatih'in sefer dönüşü inşa ettirdiği daha önce mescit olan yapı 1965 yılında halkın bağışları ile camiye çevrilmişti. Proje kapsamında tıpkı Garip Dede gibi yıkılacağı iddia edilen cami içinde konuşan Celal Fırat, “Fatih Camii'nin de yıkılması söz konusu değil. İbadethaneler proje dahilinde olsa da çıkarılacak. Bize gelen bilgiler bu şekilde” ifadelerini kullandı.