Vize krizi devam mı edecek? Türkiye'den ABD'ye yalanlama: Güvence vermedik!

Vize krizi devam mı edecek? Türkiye'den ABD'ye yalanlama: Güvence vermedik!

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin bugün yaptığı açıklamayı yalanladı.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin "Türk hükümetinden çalışanlarımızın resmi görevleri devam ederken gözaltına alınmayacakları ve tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence alınmıştır" açıklamasını reddetti ve"Bir güvence verilmesi söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin Türkiye'ye vize yasağının sınırlı olarak kaldırıldığını açıklarken verdiği bilgileri yalanladı.

'ÇOK CİDDİ SUÇLAMALAR OLDUĞU İÇİN…'

"Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir" ifadesinin yer verildiği açıklamada, "Türkiye'de hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen söz konusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur" denildi.

'BİLGİLENDİRME KONUSUNDA KARŞILIKLI OLARAK MUTABIK KALINDI'

Türkiye'de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili bundan sonra da bağımsız yargı süreçlerinin mümkün olabileceği ifade edilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Öte yandan, 18 Ekim 2017 tarihinde Ankara'da Türk ve ABD yetkilerinin katıldığı toplantıda adli konularda ve konsolosluk işbirliği ile ilgili olarak karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalınmıştır. Türkiye'deki tüm diplomatik ve konsüler temsilcilikler için olduğu gibi ABD'nin temsilciliklerinin güvenliği ile ilgili de gereken tüm tedbirler alınmışken ve bu hususta her vesile ile ABD tarafından ilave ihtiyaç olmadığı bildirilmişken, söz konusu açıklamada güvenlik durumuna atıfta bulunulması yadırganmıştır ve gerçeği yansıtmamaktadır."

Açıklamada ayrıca, ABD'de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye'nin çok ciddi endişelerinin bulunduğu ve "Türk yetkililerin bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması" için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecekleri dile getirildi. 


ABD Büyükelçiliği'nden bugün yapılan açıklamada da "Türk hükümetinden, yerel çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır" ifadesine yer verilmişti.