Kazanınca balkonda değil 1. Meclis’te konuşacağım

Kazanınca balkonda değil 1. Meclis’te konuşacağım

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, YURT Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Veysi Şahin’in de aralarında bulunduğu ulusal gazetelerin, televizyonların ve internet sitelerinin genel yayın yönetmenleri ile İstanbul’da bir araya geldi. Muharrem İnce seçimi kazandığı takdirde Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu’na başkan yardımcılığı teklif edeceğini açıkladı. “Balkon konuşması olmayacak ama zafer konuşmamı bu işe başladığım yerde, 1. Meclis’in önünde yapacağım” dedi.

Muharrem İnce, rakibi Meral Akşener’in “Başkan olursam İnce’ye yardımcılık teklif edeceğim” sözlerine “Kazanırsa ve yardımcılık teklif ederse kabul ederim. Ben kazanırsam onlara (Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu) yardımcılık teklifinde bulunacağım” diye cevap verdi. Kendisine sık sık “Kazanırsanız Erdoğan’ı yargılayacak mısınız?” sorusunun yöneltildiğini belirterek “Hayır yargılamayacağım diyorum, yargılayacak konumda değilim. Yargılamak benim işim değil” dedi.

Yeşilköy'deki Polat Otel’de düzenlenen kahvaltılı toplantının başında kameralar kısa bir görüntü aldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Muharrem İnce’ye TBMM Başkanvekili ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti. Soru-cevap şeklinde geçen toplantıda Muharrem İnce YURT Genel Yayın Yönetmeni Veysi Şahin’in iki sorusu üzerine şu mesajları verdi:

ZAFER KONUŞMASI VE BAŞKAN YARDIMCILARI

İnce, 24 Haziran gecesi olası bir zafer konuşmasına ilişkin “Balkon konuşmam var ama balkondan değil başladığım yerden 1. Meclis’in önünden yapacağım” dedi. İnce, Meral Akşener’in “Başkan seçilirsem Muharrem İnce ve Temel Karamollaoğlu’na yardımcım olmalarını teklif edeceğim” sözlerine ise “Kazanırsa ve yardımcılık teklif ederse kabul ederim. Ben kazanırsam onlara (Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu) yardımcılık teklifinde bulunacağım” diye yanıt verdi. İnce, “Halkını, hakkını ve haddini bilen bir Cumhurbaşkanı olacağım. Özgüveni yüksek bir Cumhurbaşkanı olarak ‘el âlem ne der’ demeyeceğim. Doğru olan ne ise onu yapacağım” dedi.

50 GÜNDE 107 MİTİNG

48 günde 102 miting yaptığını hatırlatan İnce “Bugün (dün) Çorlu ve sonra da Mersin’de olacağız. Yarın (bugün) TÜSİAD ile bir görüşmemiz sonra İzmir mitingimiz var. Sonra Ankara mitingimiz var, Cumartesi günü İstanbul mitingiyle kapatıyoruz. 50 günde 107 miting. Her halde rekor sayıda miting içeren bir kampanya oldu. 30 yıldır siyasetin içindeyim. İlk kez farklı kampanya; taşıma yok, masraf yok, Tayyip Erdoğan’ın mitinglerinden fazla katılım var, okullara öğrencilere baskı yok. Olağanüstü bir dip dalgası var” dedi.

BEN KAZANIRSAM HERKES KAZANACAK

24 Haziran’da kendisi kazandığı takdirde ‘81 milyon kazanacak’ diyen İnce, “AKP’li, CHP’li, Saadet Partili, İYİ Partili, Demokrat Partili, HDP’li kardeşim kazanacak. Kaybeden anket şirketleri ve Türk medyası olacak. Ama bu seçimin sonucunda en çok sevinen, kazanan da medya olacak. Mesleklerini rahat yapacaklar, özgür olacaklar. Talimatla manşet atılmayacak, talimatla canlı yayına çıkılmayacak. TRT asla Muharrem İnce’nin borazanı olmayacak. Özgür, mutlu, demokrat, barışmış,
büyümüş, adil bölüşmüş bir Türkiye olacak. Bu değişim rüzgârını sokaklarda, meydanlarda görüyoruz. Bunu başaracağız” dedi. İnce; “Dünya beni ve bizi konuşuyor. Dünya medyası ilgi gösteriyor ama bizim basın maalesef sınıfta kaldı” dedi. Özellikle televizyon yöneticilerine yüklenen İnce “Beni kesip Binali Yıldırım’ı veriyorsunuz. Binali kim? Bir hafta sonra o makam kalmayacak. Ben Cumhurbaşkanı adayıyım. Beni kesip Tayyip’i vermenizi anlarım ama Binali’yi vermeniz doğru değil. Bu dost sitemimdir” diye konuştu.

TETİKÇİLERİ ÇAĞIRMADIM

33 gazete, televizyon ve internet sitesi Genel Yayın Yönetmeninin katıldığı toplantıya Yeni Akit isimli yayın organını “Erdoğan’ın tetikçisi” diye çağırmadığını belirten İnce, hükümete yakın medya organlarında hakkında çıkan asılsız haberlere de tepki gösterdi. Memuriyet hayatına ilişkin ‘doğu görevi yapmadı’ iddiaları için “Yalan söylüyorlar. Gittim, Artvin Borçka’da 2,5 yıl çalıştım, geçinemedim ben de istifa ettim. Suç mu?” diye konuştu. Hakkında çıkan yalan ve abartılmış haberleri hatırlatan İnce, “Erdoğan’a soramayacağınız soruları bana sorabilirsiniz. Gazeteci dediğin, siyasetçinin canına okumalı” yorumunda bulundu.

BİZİM TERCİHİMİZ BATI

İnce “Dış politikada neler öngörüyorsunuz?” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi; “200 ülkeden 100’ünün büyükelçisi ya da temsilcisi ile görüştüm. Bizim tercihimiz Batı. Tercihlerimizi değiştirmeye zorlamayın dedim görüştüğüm büyükelçilere. Seçilir seçilmez hemen Avrupa turu yapacağım. AB başkentlerini ziyaret edeceğim. Avrupa Birliği bizden bir şeyler istiyor. Ama onlar istemese de milletimiz hak ettiği için yapmamız gerekenler var. Yargıyı düzeltin lafını ille Avrupa mı söylemeli? AB olmasa da bunlar olmalı. Bu konuda Avrupa’ya da güven verdiğimi düşünüyorum” dedi.

KANDİL OPERASYONU SEÇİME YÖNELİK

Kandil Harekâtı’nı değerlendiren İnce “Seçime dönük bir iş. Ya İran’la anlaşıp doğudan ya da aşağıdan güneyden bir çözüm olmalı. Bu şekilde bir operasyon mümkün değil. Seçime dönük göstermelik işlerden kaçınmak gerekir. Ama ordumuzun moralini bozmak istemem. Çünkü orada askerimiz var” diye konuştu.

DÖNSEK BİLE BU ESKİ SİSTEM OLMAYACAK

Muharrem İnce, daha önceki “Seçildiğim takdirde 2 yıl içinde parlamenter sisteme döneceğiz” açıklamasıyla ilgili şunları söyledi: “Seçilirsem eski sisteme döneceğiz ama eski sistemde de hatalar vardı. O yüzden de geçmişteki parlamenter sistem de doğru olmadığı için tamirat süreci başlatacağız. Dönsek bile bu eski sistem olmayacak.”

F-35'E İHTİYACIMIZ VAR, ALINMALI

Yarın ilk teslimatı yapılacağı açıklanan F-35 savaş uçakları ile ilgili de açıklamada bulunan İnce “Bu konuyu çok iyi bilen emekli bir generalden bilgi aldım. Bu konuda benim de bazı yanlış bilgilerim vardı. Doğruyu öğrendim. İhtiyacımız var. Alınmalı” dedi.

SURİYELİ SEÇMEN SONUCU ETKİLEMEZ

İnce, Türk vatandaşlığına geçen 30 bin Suriyelinin seçimlerde oy kullanacağına ilişkin tartışmalar için ise “Oylar çalınmadığı sürece bir etkisi olmaz” yorumunda bulundu. “Her şeyi belirleyen manşetlere karar veren bir adam var. Sonu ne olursa olsun buna son vereceğiz. Ömer Halisdemir’in mezarına gittin mi? E gittim, al sana fotoğrafı. Ailesine gittim. Ama Halisdemir’in kardeşi milletvekili adayı olmak istedi senden, sen yapmadın” dedi.

ŞİİR VE DERSHANE ELEŞTİRİLERİNE YANIT

“30 sene önce yazdığım şiiri yazıyorlar. Kimseye bunun hesabını vermem. Çok muhafazakâr ya, Necip Fazıl’ın şiirlerini okusun bakalım. Ama onun 5 yıl önceki FETÖ ortaklığını tartışmak suç! Ama 30 yıl önceki şiirlerimi mi soracaksın? Yazdığımın arkasındayım, keşke zamanım olsa da yeniden yazabilsem. Şiirin hesabını mı vereceğim? Dershaneye ceza kesilmiş ödemiş miyim ödemişim kime ne? Sigortasız öğretmen çalıştırdın diyorlar. Oradan emekli olmayan tek bir kişi var mı?Destekleme primiyle ilgili sıkıntı var. Yoksa sigortasız çalışsalar nasıl emekli olurlar? Öğretmenlerimin biri hariç hepsi hayatta, buyrun onlara sorun.

DOĞRU YOLDAYIM, HERKESİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUM

İnce “Seçimlerden sonra başka partilerden bakan alacağınızı söylediniz. İsimler belli mi?” sorusuna “Evet görüştüğüm insanlar oldu. AKP’li insanlar, HDP’li, bozkurt işareti yapanlar ‘Oyum senindir’ diyorsa demek ki doğru yoldayım. Birleştirmek istiyorum çünkü. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Milli takım maçına bile 81 milyon sevinemiyor. Ulusal konularda hep birlikte davulun bir yüzüne vuramıyoruz. Bu noktaya gelmişiz. Dış politikada bile aynı şeyi söylemiyoruz. 4 milyon Suriyeli var, dolar 5 liraya gelmiş. Birleşmemiz, uzlaşmamız lazım” dedi.

ŞİFRELİ DEĞİL YÜZ YÜZE KONUŞMA

İnce 1,5 saat süren toplantının ardından kendisini bekleyen basın mensuplarına da açıklama yaparak sorularını yanıtladı. İnce, miting meydanlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karşılıklı atışmalarını hatırlatarak, “Şifreli bir dil varmış gibi devam ediyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine, “Hala zamanımız var. Erdoğan ile o bir meydanda ben bir meydanda atışmak istemiyorum. İstediği bir televizyonda ekonomiyi tartışmak üzere mutfağı tartışmak üzere tencereyi, geçim sıkıntısını tartışmak üzere Erdoğan’ı bir televizyon kanalına davet ediyorum. Karşıma çıksın diyorum. Şifreye, aracıya gerek yok. Yüz yüze konuşalım” yanıtını verdi.

GENEL BAŞKANLIKLA İLGİLENMİYORUM

“Partide bir sıkıntı yok. Genel Başkan bir milletvekili daha fazla çıkarmak için uğraşıyor. Ben de 50+1 için çalışıyorum. Genel Başkan bana da katkı sağlıyor” diyen İnce, Cumhurbaşkanı seçilemezse, CHP Genel Başkanlığına aday olup olmayacağı sorusuna “Cumhurbaşkanı olmaya çok yakın biri Genel Başkan olmayı düşünmez. O enerjisini düşürür insanın... Kendimi Çankaya’ya odakladım, onunla ilgileniyorum” diye cevap verdi. Seçim gününü CHP Genel Merkezi’nden takip edip etmeyeceğiyle ilgili olarak ise İnce “Hayır. Ankara’da ama sizin bilmediğiniz bir yerde takip edeceğim” dedi.

ERDOĞAN'I YARGILAMAYACAĞIM

İnce sözlerini şöyle sürdürdü; “Bana hep soruyorlar, ‘Erdoğan’ı yargılayacak mısınız’ diye. Hayır diyorum, yargılayacak konumda değilim. Yargıya dosya verir miyim, veririm. Bana gelen bilgileri yargıya teslim ederim, gerisi yargının bileceği iş. Benim görevim yargılamak değil ama onu yargılayabilecek yargıya ulaşmak. Askeriyelerdeki ‘Önce vatan’ yazısı gibi ‘Önce adalet’ yazmalı. Çünkü her şeyin başı adalet.”

APOLET SÖKMEK EMEKLİ ETMEKTİR

Erdoğan'ın Malatya’da bir iftar programında yaptığı siyasi konuşmasını alkışlayan 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel için söylediği “Onun apoletlerini sökeceğim” sözlerine de değinen İnce “Apolet meselesinde sözümün arkasındayım. Apolet sökmek demek emekli ederim demektir, yoksa başka bir anlamı yok. Erdoğan rakibini eleştirirken, asla böyle bir şey yapamaz, alkışlayamaz. Seneye iftar yemeğinde, ben Erdoğan’ı eleştirirken, başka bir paşa beni alkışlasa, Erdoğan ne der?... Emekli edeceğim Metin Temel’i” diye konuştu.

SOYLU'YA CEVAP VERMEDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Suruç’taki olaylara ilişkin “Suruç’taki olayın sebebi Muharrem İnce’dir. Bunlara bu şımarıklığı veren bunları siyasetin özünden ayırıp şiddete doğru yönelten anlayışın kendisi Muharrem İnce’dir” açıklamasına da değinen İnce “Erdoğan’a Bafra konuşması yapan birinin Erdoğan’ın yanında olmasına inanamıyorum. Soylu’yu muhatap olarak almıyorum. Suruç ile ilgili soruda cevap için belki Bafra konuşması bulunup verilebilir” dedi.