Kemal Okuyan: Ehven-i şerci dayatmaları örgütlü bir halk aşar

Kemal Okuyan: Ehven-i şerci dayatmaları örgütlü bir halk aşar

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "Bir tarafta gergin Erdoğan, diğer yüzde gülümseyen Gül. Yazı mı tura mı? Bu mudur Türkiye’nin kaderi? Provokasyonları, linç kültürünü, yalanı, şantajı, zorbalığı, ehven-i şerci dayatmaları örgütlü bir halk aşar" diyerek kurulacak yeni partinin de aynı düzene hizmet edeceğini vurguladı.

Sol Haber'in sorularını yanıtlayan TKP genel sekreteri Kemal Okuyan, Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyla ilgili "Bunlar Türkiye’de siyaset kültürüne de devlet yönetimine de yabancı şeyler değil. İşler yıllardır böyle yürüyor, yürütülüyor. Kanıksamamak, her defasında daha fazla ses çıkarmak gerekiyor ama acı gerçek bu. Bu türden olaylar kısa bir zaman aralığında bir sürü dengeyi değiştirebilme olanağı sağlıyor" dedi. 

"İnsanlar ideolojik referanslarını yitirmeye başladılar, büyük sayılar halinde sürükleniyorlar. Kılıçdaroğlu’na dönük linççi saldırının tam da böyle bir ortamda, siyasal dengelerin değişme eğilimi gösterdiği bir sırada gerçekleşmesi önemsenmelidir. Bir kere, bu saldırının zeminini baştan sona hazırlayan bir siyasi iktidar var. Dolayısıyla saldırı ile murad edilenin ne olduğu tartışmasının siyasi iktidarın sorumluluğunu hafifletmesine hiçbir biçimde izin verilmemeli" diyen Okuyan, "Türkiye’nin sözüm ona güvenliğinden sorumlu kurumlarının en üst düzeydeki yöneticilerinin mevcutlu olduğu bir ortamda, İçişleri Bakanı’nın altını çize çize ve övüne övüne basına açıkladığı talimat doğrultusunda gerçekleşen bir saldırıdan söz ediyoruz" diyerek, saldırının AKP ve devletin üst düzey yöneticileri tarafından organize edildiğini ifade etti. 

"Bir yerlerde gerilim üretme merkezinin ağırlıklı olarak MHP’ye devredilmesine karar verildiğini düşünmek mümkün. Çünkü “normalleşme” denen şeyin yanı başında bir “normal olmayan”ın mevcudiyeti zorunlu. Düzenin hemen bütün aktörlerini içine alan bir proje sermaye sınıfı için çok tehlikelidir. Bahçeli “sen normalleş, ben buradayım” diyor gibi" diyen Okuyan, ilerleyen süreçlerde olası normalleşme hallerinde MHP'nin normalin dışında kalarak, AKP ile kurdukları ittifakın olağan dışı işlevlerini yerine getirebileceğini söyledi. 

Abdullah Gül'ün bir figür olarak siyaset sahnesine yeniden dönüşüne yönelik soruya da "Bir tarafta gergin Erdoğan, diğer yüzde gülümseyen Gül. Yazı mı tura mı? Bu mudur Türkiye’nin kaderi? Provokasyonları, linç kültürünü, yalanı, şantajı, zorbalığı, ehven-i şerci dayatmaları örgütlü bir halk aşar" cevabını vererek kurulacak yeni partinin de aynı düzene hizmet edeceğini vurguladı. 

Röportajın tamamı