Kıbrıs'ta Akıncı 'Guterres çerçevesini' kabul etti

Kıbrıs'ta Akıncı 'Guterres çerçevesini' kabul etti

Kıbrıs'ta KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin 'çerçevesini' kabul etti. Kıbrıs müzakereleri tekrar canlanıyor.

Kıbrıs’ta geçtiğimiz Temmuz ayından beri askıda kalan müzakere süreci son günlerde yaşanan hareketlilik ile beraber tekrar canlanıyor! Geçtiğimiz haftanın başında Avrupa’da bir araya gelen Türk ve Yunan dışişleri bakanları 24 Haziran seçimleri sonrasında Kıbrıs’taki çözüm sürecini tekrar hızlandırma kararı aldı. İlgili haber Yunanistan ve Kıbrıs medyasında yankı buldu.

ÇAVUŞOĞLU GUTERRES’LE BULUŞTU

Bu gelişme ile beraber Mevlüt Çavuşoğlu New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir araya geldi ve Kıbrıs’taki gelişmeleri masaya yatırdı.
Birkaç gün aradan sonra da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı önemli bir inisiyatife imza attı. Akıncı göreve gelişinin üçüncü yıldönümünde geçen sene gündeme gelen “Guterres Çerçevesi”ni kabul ettiği ve bu çerçeve bazında müzakerelere hazır olduğu mesajını verdi.
Akıncı’nın mesajı Rum tarafında olumlu yankı buldu. Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis Akıncı’nın teklifini kabul ederken, bu haberin yazıldığı esnada Kıbrıs Rum tarafı ilgili cevabına binaen bir yazılı açıklamayı kaleme alıyordu.

YUNANİSTAN OLUMLU KARŞILADI

Son günlerde yaşanan bu olumlu gelişmelerle beraber önümüzdeki süreçte Kıbrıs’taki çözüm sürecinin tekrardan canlanması bekleniyor. Bu bağlamda Türkiye’deki seçimlerin sona ermesinden sonra gündeme iki liderin yeni buluşmaları ve bir uluslararası zirve gelecek. Bu zirvenin sonrasında Kıbrıs çözüm planını onamak için iki ayrı referanduma gidecek. Yunanistan cephesi Kıbrıs’la ilgili son gelişmeleri olumlu karşılıyor.

Konuyla ilgili konuşan kaynaklar, Kıbrıs’taki yeni müzakere sürecinin başlamasına paralel olarak belli bir süre zarfı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temelli olarak adanan çekilmesinin hayata geçirilmesi ile beraber Atina açısından Kıbrıs Sorununun ‘çözülmüş’ olarak ele alınacağı vurgusunu öne çıkarıyor.