Trump'tan trans bireylere ordu yasağı

Trump'tan trans bireylere ordu yasağı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, trans bireylerin ABD ordusunun hiçbir kademesinde görev alamayacağını duyurdu.

Trump, Twitter'dan ülkedeki LGBTİ aktivistlerini kızdıracak bir açıklama yaptı.

ABD Başkanı ordunun hiçbir kademesine ülkedeki trans bireylerin kabul edilmeyeceğini söyledi.

"Ordu, trabs bireylerin neden oalcağı muazzam bir tıbbi masrafların yükünü üstlenmez"

Trump Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Generallerime ve askeri uzmanlarıma danıştıktan sonra, ABD hükümetinin trans bireyleri ABD ordusuna kabul etmeyeceğini ve ordunun hiçbir kademesinde görev yapmalarına izin verilmeyeceğini bilgilerinize sunuyorum. Ordumuz kesin ve ezici zafere odaklanmalı. Ordu, trans bireylerin neden olacağı muazzam tıbbi masraflar ve aksamanın yükünü üstlenemez. Teşekkür ederim."

Eski Başkan Obama'nın trans bireyleri orduya kabul etme planı geçen ay ertelenmişti

Haziran sonunda Savunma Bakanı James Mattis, eski Başkan Barack Obama yönetimi döneminde hayata geçirilen trans bireyleri orduya kabul etme planını 6 aylığına ertelemişti.

ABD'de 1.3 milyon aktif görevdeki asker arasında yaklaşık 2.500 trans birey olduğu sanılıyor.

Manning bir ikon olmuştu

Dünyanın en yakından tanıdığı trans ABD askeri ise eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning

Kadın olduktan sonra Chelsea Manning adını alan Bradley Manning, ABD tarihinin en büyük gizli belge sızıntısına imza atmış, yaklaşık 700 bin gizli belgeyi 2010'da WikiLeaks'e sızdırmıştı.

35 yıl hapis cezası alan ancak Obama'nın affıyla 7 yıl sonra serbest kalan Manning, kaldığı Fort Leavenworth askeri cezaevinde cinsiyet değiştirme işleminin başlangıcı olan hormon tedavisi sağlanması konusundaki mücadelesini kazanmıştı.

Hala orduda görevli olan ve sigorta masraflarını da ordudan karşılayan Manning, ülkedeki trans aktivistler için bir ikon haline gelmişti.