Kılıçdaroğlu açıkladı: ‘Seçime bağımsız gireceğiz’

Kılıçdaroğlu açıkladı: ‘Seçime bağımsız gireceğiz’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi için net konuştu ve her partinin kendi adayını çıkaracağını bildirdi. Kılıçdaroğlu ittifaklar konusunda ise yasal değişiklik olması halinde yaşanabilecek gelişmelere kapıyı açık bıraktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimleri için önemli mesajlar verdi. “Seçime bağımsız gireceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, ittifaklar konusunda ise yasal değişiklik olması halinde yaşanabilecek gelişmelere kapıyı açık bıraktı.

Avrupa Konseyi’nin (AK) himayesinde gerçekleştirilen Dünya Demokrasi Forumu’na katılmak için geldiği Fransa’da kritik temaslarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, Strasbourg dönüşü, Milliyet gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan’ın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’nun sorulara verdiği yanıtlar özetle şöyle:

‘BARAJ İNMELİ ŞARTIMIZ YOK’

-Erken seçim çağrınız oldu. Seçim ittifakı yapacak mısınız? Baraj tartışması da var...

Yürürlükteki seçim yasası 12 Eylül darbe hukukunun yasasıdır. Biz milli iradenin parlementoya tam yansımasını istiyoruz. Yüzde bir oy alan partinin genel başkanı kürsüye çıkıp konuşmalıdır. 12 Eylül hukukunu tasfiye edebilirsek, milletvekili seçimleri daha sağlıklı gerçekleşecektir. Parlementonun itibarını korumak için milletin vekilini, milletin seçeceği bir modele geçmemiz lazım, liderin değil. Böylece parlemento liderden bağımsız doğru karar verebilecektir. Böylece liderin dudağına bakmaz, ona göre el kaldırıp indirelim diye karar vermez. Bir de şu var; yurt dışında altı milyona yakın Türk var, yurt dışı seçim çevresi kanununun çıkması lazım. Yurt dışında çalışan Türkler sayıları çerçevesinde dikkate alınmalı, onlar da gelmeli. Almanya’da yaşayanın sorunun ben anlatmamalıyım, gelip anlatmalı. Baraj için hiçbir şartımız yok, ister bir ister beş yapsınlar fark etmez ama milli iradenin parlementoya sağlıklı yansıması için baraj inmeli.

SEÇİME BAĞIMSIZ GİRECEĞİZ

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yerel seçimde ittifaka girebileceğini söyledi, size bir mesaj gönderdi mi?

Dolaylı ya da doğrudan herhangi bir mesaj almadık, öyle bir ittifak çağrısı da gelmedi. Siyasi partiler bağımsız seçime girerler. Biz de yerel, milletvekili ya da cumhurbaşkanı seçimine öyle gireceğiz. İktidarın söylemi ile gerçek arasındaki çelişkiye dikkat çekmek istiyorum. Yeni modelde zorunlu olarak koalisyonlar Türkiye’yi yönetecek. 50+1’i alan yönetecek. Koalisyona karşıydılar. Şimdi zorunlu olarak koalisyonlar ortaya çıkıyor. Oysa yüzde 34 ile 42, 49 ile tek başına iktidar oluyorlardı. Bu da söylemle gerçekleşenler arasındaki farkı gösteriyor. Söylemlerde samimi değiller. Hiçbir söylemlerini beş kişi on kişi bir ayaya gelip tartışamıyorlar. Çünkü sadece bir kişi konuşuyor ve o konuşmanın gereği yerine getiriliyor

YASALAR İZİN VERMİYOR

-İYİ Parti ya da HDP ile yerel seçimde ittifak yapacak mısınız?

Yasalar izin vermiyor, yasaların izin vermediği bir konuda buna gireriz demek, son derece yanlış olur. Yasal düzenleme yapacaklar, bunu önce görmemiz lazım, ittifak nedir hangi düzlemde olacak? Yasalara göre yapmak lazım.

-Sözcü gazetesi muhabiri Gökmen Ulu’nun tahliyesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geç gelen adalet. Boşu boşuna suçsuz olarak o kadar içeride yatmasının hesabını kim verecek? Gazeteci konusu haber olan bir şeyi haber yaptığı için hapse mi atılır Allahaşkına.

-Enis Berberoğlu’nun dosyasının iadesi ve cezaevinde kalması, tutuklu vekillerin durumu için ne düşünüyorsunuz?

Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda gecikmeksizin karar alması lazım. Geçmişte verdiği kararın arkasında durması lazım. Yerel mahkeme hem Anayasa Mahkemesi’ne hem de istinaf mahkemesine açıkça meydan okuyor. Sormak lazım bu mahkeme, o hakim bu gücü nereden alıyor? Yerel mahkeme Anayasa Mahkemesini de istinaf mahkemesini de tanımıyor. Üst mahkemeye karşı bu kararı alıyorsanız, arkasında siyasi iktidar vardır, o nedenle de meşru değildir.

HER PARTİ KENDİ ADAYINI ÇIKARACAK

-Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?

2019 seçimleri iki eksenli olacak. Tek adamdan yana olanlar, demokrasiden yana olanlar. Demokrasiden yana oy kullanacaklar demokratik parlementer sistem için özel çaba gösterecekler. Buna hayır bloku demek de doğru değil, ayrımı demokrasiden yana olanlar, olmayanlar gibi görmek lazım. Şu anda AKP’ye referendumda evet verdiği için pişman olanlar var, ‘yanlış yaptık’ diyen bir kitle var. Bunun temel nedeni Türkiye’nin demokrasiden uzaklaşmış olması.

-AK Parti ile MHP arasında blok oluştu. Karşılarında da CHP, HDP, İYİ Parti, radikallerin olduğu söylemi var. Siz hangi blokta kendinizi görüyorsunuz?

Bir sefer ortada bir blok görmüyoruz. Demokrasinden yana olanlar ve buna karşı olanlar diye olaya bakıyoruz. Demokrasiden yana olanlarla her zaman beraberiz. Demokrasiyi savunuyorsa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise başımızın üstünde yeri var.

-Siz aday mısınız, kimi göstereceksiniz?

Zamanı gelince hep beraber öğreneceksiniz.

- Daha önce MHP ile Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ortak aday gösterdiniz. Şimdi de bu yol izlenir mi?

Büyük bir ihtimalle her parti kendi adayını çıkaracak. Onu ikinci tura bakar görürüz. Ayrıca milliyetçilik kimsenin tekelinde değildir. Türkiye’de yaşayan her vatandaş kendi ülkesinin çıkarını savunmak durumundadır.

-16 Nisan referandumundan sonra ortak adaya daha yatkındınız, şimdi “her parti kendi adayını çıkaracak” diyorsunuz, bunda Akşener’in aday olarak çıkmasının etkisi var mı?

Liderlerin yaptıkları açıklamalara bakınca her parti kendi adayını çıkaracak görünüyor. Akşener de var, Saadet Partisi de açıkladı. Erdoğan bey açıkladı. Bakıldığında her parti cumhurbaşkanı adayını çıkarıyor. (MHP aday çıkarır mı sorusuna) Herhalde onlar da çıkarırlar.