Kılıçdaroğlu: Adalet çökmüşse devlet çökmüştür

Kılıçdaroğlu: Adalet çökmüşse devlet çökmüştür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk ekranlarındaki "Ne Oluyor?" programında canlı yayında Şirin Payzın'ın soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması ile ilgili olarak 'Adalet çökmüş. Adalet çökmüşse devlet de çöker' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu'nun MİT TIR'ları davası kapsamında yargılanmasının ardından canlı yayında soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, yarın (5 Haziran) Ankara'dan İstanbul'a yapılacak yürüyüşle ilgili "Ben de yürüyeceğim" dedi. "Neden korkuyor biliyor musunuz? Erdoğan er geç yargılanacaktır. Yaptığı uluslararası bir suçtur. Müslüman Müslüman’ı kırsın diye silah gönderiyorsunuz." ifadelerini kullandı.

CNN Türk'te Şirin Payzın sunduğu 'Ne Oluyor' programında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Öncelikle inanamadım. Enis Bey'in morali yerinde. Haksızlık yapıldığını biliyor. Ben de ona moralini iyi tutması gerektiğini söyledim. Sonuç su aslında Enis Berberoğlu Türkiye'nin en önemli gazetelerinde çalışmış, haberin ne olduğunu bilen, toplumun nabzını tutan bir kişi, elde kanıt olmadığı için görüşmelerini ele aldılar. Gazetecilerin başka gazetecilerle konuşmaması tuhaftır. Buna 25 yıl mahkumiyet cezası verilmiştir. Devleti devlet yapan adalettir. Çöken bir devlete adım adım gidiyoruz. Adalet, hukuk yok. Adaletsizlik var. Bu kararı veren hakim Saray'dan telkin alıyor. Çocuklarına, torunlara nasıl hesap verecek?

Erdoğan "Bunu onların yanına bırakmayacağım" demişti. Haberi yayınlamaks suç değildir. Yasa dışı bir örgüte kaçak silah gönderirseni suç işlemiş olacaksınız. Suç işlemiyorsanız neden korkuyorsunuz?

MİT TIR'ları

Madem insani yardım neden korkuyorlar. İnsani yardım devlet sırrı olmaz ki. Hiçbir zaman gizli kapaklı yapmadık bu işi. Bir kişi suç işlerse yargılanır. İntikam duygusayla yargılama olur mu? Böyle bir şey olabilir mi? Suç varsa yargılama olsun isteriz. Hukukta çifte standart olmaz. Bir bakan suç işlediği zaman, devletin hazinesi soyduğu zaman yargılanıyor mu, yargılanıyor. Devleti adil yönetmek zorundalar. Yargılanmamak Türkiye'ye zarar verir.

Devleti yönetenleri de bağlayan hukuk kuralları vardır. Ben takmam diyemez. Her devletin gizli sırları vardır, açığa çıkmaması da olabilir. Açığa çıkaran gazetecileri suçlayamazlar. Savcı da jandarma da gitti. Gazeteci halkı bilgilendirmek zorundadır. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Bedel ödeyerek kurulan cumhuriyeti muz cumhuriyetine çeviriyorum diyemezsiniz. Anayasayı tanımam diyemez.

Nerede hükümet? Bir kişi var niye birbirimizi kandırıyoruz. Hangi bakan yetkisini kullanabilir izin almadan. Dayak yiyen bakanları duymadık mı? Adaletin olmadığı yerde devlet olur mu? Hangi devletten bahsediyoruz. Bir kişi emrediyoruz ki o hiçbir hukuk kuralını tanımaz. Ortada bizim anladığımız anlamda hükümet, Bakanlar Kurulu yok. Savcı istemiyor, hakim tutukluyor. Göze girecek ya.

Adalet yürüyüşü

Bütün dünyaya haklı olduğumuzu göstereceğiz. Bu süreçte asla provakasyona gelmeyin. Kayınpederi olan damatlar her türlü barajı aşıyorlar. Bu ülkenin insanlarını seviyorum. Ben yürüyeceğim. Ben bu ülkede adalet sağlanana kadar yürüyeceğim. Bıçak kemiğe dayandı. Buna ilk tepkiyi önce yargının tepki vermesi lazım. Hangi yargıç ağır ceza verirse FETÖ'cü olarak itham edileceğinden kurtulacağını sanıyor.

Bizim ceza hukukumuza göre insanlar tutuksuz yargılanırlar. Kaçma şüphesi mi var? İfadeyse ifade vermeye gitti. Kaçacak diye tutukluyorsunuz. Nereden çıkarıyorsunuz. Siz savcının bile istemediği bir cezayı veriyorsunuz. Evi yurdu belli. Kayınpederler güçlü diye verirsiniz ama. Bunlara yargının köleleri denir. Bir kişi köleliğe soyunduysa o koltukta oturamazlar. Delil koysunlar ortaya. Enis Berberoğlu'nun konuşmadığı gazeteci mi var? Kendisi gazeteci zaten. İntikam alma duygusuyla devletin adalet sistemi yıpratılıyor. Kim güvenecek hakime? İtiraz sonrası karara yönelik özel bir tahminde bulunmak istemem.

Kimse gelmese bile tek başıma yürüyeceğim. Vatandaşlar arasında ayrım yapmayan bir insan olarak adaletin tesis edilmesi için yürüyeceğim. Ben bunu yapmazsam koltukta durmam gereksizdir. Çöken bir devlet yapısı var. Adalet ve orduyu çökerttiler. Koskoca Türkiye bir kişinin iki dudağının arasından çıkan laflara kaldı.

Açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açıklaması

Adalet olduğuna göre yürüyüşümüz haksızlığa uğrayan herkesi kapsar. Bu iki arkadaşımızın neden işine son verildiği bilinmiyor. Yaptığı "İşimi geri istiyorum" diyor. Siz alıyorsunuz neden bunu istiyorsun diyorlar. Destek verenlere biber gazı ile müdahale ediyorlar. Kimse iş vermiyor. Sivil ölüme mahkum ediyorlar insanları. Numan Kurtulmuş'tan rica ettim, haklarını istiyorlar. Sen iş isteme diyorlar. Aldılar bir talimatla hapishaneye koyuyorlar. Orada ölseler kim verecek bunun hesabını. İki tane sahte imzayla insanları ölüme mahkum ediyorlar.

İstanbul Maltepe Cezaevi'ne yürüyeceğiz. Bu ülkede adalet tesis edilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Herkese açık bir yürüyüş ama gelenler asla provakasyona teslim olmayacak. Sırtı kalınlar için yürümüyoruz. Biz garibalar için yürüyoruz. Yürümeye nasıl izin vermeyecekler, yasaklasınlar.

Dokunulmazlıklarla ilgili verilen karar

Biz zaten dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Dokunulmazlıklar olmamalı, bugün de aynı şeyi söylüyorum. Milletvekilliğiniz bitince dokunulmazlığınız kalkar. Milletvekillerinin tutuklanması Anayasa'ya aykırıdır. Milletin verdiği temsil hakkını elden alıyorsunuz demektir. Saray'ın mahkemesine mahkeme denmez. Milletvekili dokunulmazlığının kürsü dokunulmazlığı ile sınırlı olması gerektiğini düşünüyoruz. Düşüncelerim nedeniyle hapse girmemeliyim. Hukukun üstünlüğü kuralı uygulanması hiçbir milletvekilinin tutuklu olmaması gerekirdi. Özel bir destek arayışı içinde değiliz yürüyüşümüz için. Bunu parti aidiyetine bağlamak doğru değildir, memleket meselesidir. Bireysel bir olay değildir.

"OHAL'den sonra hedef Türkiye"

OHAL kararı çıktıktan sonra muhalefete baskı var. OHAL'den sonra hedef Türkiye. Dolayısıyla darbe sürecinin içindeyiz. Bu dönem o darbeleri aratır hale getirdi. Hiçbir suçu olmayan insanlara yurt dışına çıkmayı yasaklıyorlar. Kolektif suç haline getirdiler.  Biri suçluysa oturur yargılarsınız. İlk kez bu kadar gazeteci hapiste. Meclis Başkanı'na da söyledim. Parlamento devre dışı.

"Bugün yaşadığımız düzenin değişmesi lazım"

Sert eleştiri, muhalefet gerekiyorsa bunu yaparız. Tek adam rejimi kul hakkı yemeyi özendirir, yargının gücü garibe geçer. Bu rejimin değişmesi lazım. Bugün yaşadığımız düzenin değişmesi lazım. Ben yürüyeceğim ama parlamento boş kalmayacak. Orayı terk etmeyeceğiz, her türlü muhalefeti yapacağız.

"Sert muhalefet yaptık"

Bizim çabalarımızda eksikler olabilir, yanlış görenler olabilir. Daha katı bir muhalefet yapmamızı isteyenler olabilir. Sonuçta bu ülkenin çıkarları sonucunda sert eleştiri gerekiyorsa bunu yaparız. Sert muhalefet gerekiyorsa yaparız, yapıyoruz da. Anayasa görüşmelerinde bütün dünya tanık oldu. Şimdi biz bu ülkeye güçlü bir demokratik sistemi getirmek zorundayız. Tek adam rejimi olmaz. Tek adam rejimi toplumu yozlaştırır. 

YSK'ya eleştiri

YSK’daki çete olmasaydı bu anayasa geçmezdi. Birleşirsek demokrasi paydasında kaybetmeyiz. Elin oğlu demokrasiyi savunuyor da biz savunamayacak mıyız kendi ülkemizde? Demokrasiyi savunanların işine son veriyorlar.

“Kontrollü darbe” söylemi

Bu darbe öngörülen bir darbeydi. Bu darbe, önlenmeyen bir darbeydi. Darbe sonrasında sonuçlar kullanıldı. Dün akşam sayın Cihangir İslam ile birlikteydik. Onun güzel bir tespiti oldu: "Halkın 15 Temmuz'u var, bir de sarayın 15 Temmuz'u var." Sokağın 15 Temmuz'u var, sultanın 15 Temmuz'u var.

Darbe komisyonuna tepki

15 Temmuz sonrası dört siyasal parti darbenin ayrıntılarını ortaya çıkaralım diye bir araya geldik. Darbe komisyonu niye darbenin üstünü kapatmak istiyor? Çoğu AKP'den. Darbeye ben de onlar da karşı. HDP de MHP de karşı. Herkes karşı. Darbenin bütün ayrıntılarını parlamento ortaya çıkarsın. Hayır çıkarmasın diyorlar. Niçin darbenin ortaya çıkmasını istemiyorlar? 249 şehidin kanı yerde kalacak mı? 

Ben buna kontrollü darbe demeyeceğim de ne diyeceğim?

Erdoğan’ın darbe komisyonuna gelip cevap vermesi lazım.

"ByLock kullanıcısı siyasetçiler"

Bu darbeyi kapatan adam darbecinin kendisidir. FETÖ’nün siyasi ayağı yoktur diye açıklama yaptılar. Böyle bir şey olabilir mi? ByLock? MİT yazı yazıyor. 215 bin kişi ByLock kullanıcısı tespit edilmiş durumda. MİT diyor ki biz ByLock kullananları gönderdik. Nerede bunlar? Hiçbir siyasi yok mu? Var. Baklavacısı var, üniversite hocası var, damadı var. Siyasetçiye gelince yok. Kim dedi yok diye? Yurtta Sulh Konseyi kimlerden oluşuyor? Bütün karanlık sorular iktidarın arzusu üzerine kapatıldı. Onun için bu darbeye "kontrollü darbe" diyoruz, kimse kusura bakmasın. Sonuçlarından yararlanılıyor. Bilinen, önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan darbeye kontrollü darbe denir.

MİT ve Genelkurmay görüşmesi

14 Temmuz’da MİT ve Genelkurmay özel olarak görüştü. Ne görüştüler bilmiyoruz. Çünkü hükümet parlamentoyu bilgilendirmelerine izin vermedi.

AA'ye tepki

Anadolu Ajansı işkence görüntülerini bütün dünyaya servis etti. Bir devleti bu kadar küçültemezsiniz. 

Demirtaş'a ziyaret

Demirtaş’ı ortam olursa ziyaret ederim. Saygın bir siyasetçi. Bir dönem oldukça sempati uyandırdı. Demirtaş teröre mesafeli olan birisi, Bu konuda oldukça açık demeçleri var. Meclis Başkanı’na bir seçilmiş bir siyasetçinin hapiste olmasını doğru bulmadığımı söyledim.