Kılıçdaroğlu: YÖK'ü kaldıracağız, üniversiteler özerk olacak

Kılıçdaroğlu: YÖK'ü kaldıracağız, üniversiteler özerk olacak

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Seçime Doğru Liderler adlı programda Ahmed Arpat ve Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı. YÖK'ü kaldıracağını belirten Kılıçdaroğlu, ''üniversiteler özerk olacak. Beyin göçü tersine döndürülecek. Türkiye dijital değişimi yakalamalı'' dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu NTV canlı yayınında Ahmed Arpat ve Seda Öğretir’in sunduğu programda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

İNCE’NİN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Sayın Muharrem İnce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iyi bir ivme kazandı. Toplumun her kesimini kucaklıyor. Ben 81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyor. Gerginlikten uzak etik değerler çerçevesinde cumhurbaşkanlığı adaylığını gayet iyi yerine getiriyor.   

Cumhurbaşkanlığını da parlamento çoğunluğu da alacağız. İnsana işi aşı vereceğiz. İnşallah 25 Haziran'da Türkiye güzel bir güne uyanacak.Toplumun gözünde Muharrem İnce güven veren bir imaj çiziyor.  

“AKŞENER’E DESTEK VERİRİZ”

Birinci turda Muharrem Bey’in almasını isterim. İkinci tura kaldığı taktirde bile alacaktır.Kimin ikinci tura kalacağına halk karar verecek. Meral Akşener 2. tura kalırsa destekleyeceğiz.

''ANKETLERDE HDP'NİN BARAJI AŞTIĞI GÖRÜLÜYOR''

Anketlerde HDP'nin barajı aşacağı görülüyor. Biz zaten öteden beri yüzde 1 bile alsa o partinin Meclis'te olmasını istiyoruz. Siyaset yapılacaksa mecliste yapılmalı. Biz TBMM'yi öyle görüyoruz. Diğer partilerinde bir şekilde parlamentoda olmasını istiyorzu ve bunun da mücadelesini yapacağız.

Bizim gibi düşünmeyen insanların da düşüncelerini özgürce söylemesini sağlayacağız. Medya belli grupların tekelinde değil özgür olacak. Uzun bir yoldayız, hedefler için çalışacağız.  İttifak partileriyle birçok konuda birleşiyoruz

İNCE’NİN CHP’DEN FAZLA OY ALMA OLASILIĞI 

Cumhurbaşkanı devletin sigortasıdır. Tarafsız bağımsız bir cumhurbaşkanı, denetimsiz hiçbir organın olmadığı bir Türkiye istiyoruz.

Muharrem İnce sadece CHP'den oy almayacak. Diğer partilerden de her kesimden de oy alacak. Genç dinamik hitabeti iyi daha ne istiyoruz biz. Böyle bir cumhurbaşkanını Türkiye seçecektir  Muharrem İnce seçilince dünyada ses getirecek.

OHAL’İN KALDIRILMASI

 Muharrem İnce seçilince ilk iş OHAL'i kaldırmak olacak. Muharrem Bey'in en fazla oyun alması için çalışıyoruz. Muharrem Bey'in sesi kısıldı diye havuz medyası olayları başka yerlere çekmeye çalışıyor.

BAKANLAR KURULU’NUN BELİRLENMESİ

Muharrem İnce seçilirse Bakanlar Kurulu listesini tabii ki o belirleyecek. Parlamento’da bir kan değişimi her zaman gerekiyor. Havuz medyası ‘CHP’de tasfiye’ diye başlık atıyor, iktidar partisinde  milletvekilleri listelere giremeyince ‘AK Parti’de değişim’ oluyor.

LİSTE TARTIŞMASI

Milletvekili listesini tek başıma belirlemedim. Listeyi başkan yardımcılarıyla birlikte yaptık  Muharrem Bey'le hiç sıkıntı yaşamadık. Binlerce kişi başvurmuş 600 kişi seçilecek. Seçilmeyen yurttaşlarımız haliyle üzülüyor. Bunu olumlu karşılamak insani bir davranış olarak görmek lazım. 

EREN ERDEM AÇIKLAMASI

MİT TIR’ları ile parti sözcümüz basın toplantısı yapmıştı. Elindeki belgeleri milletvekillerine ve basın mensuplarına dağıttı. Eren Erdem oradan aldım diyor, basın toplantısından aldı, doğru. O belgeler her yerde vardı. 17 internet sitesinde görüntüler yayınlandı. Sitelerden kaldırılmasıyla ilgili savcılığın yazısı var. 17 internet sitesinde yayınlanan şeyi bir iktidar partisi görmüyorsa kördür.  Bu da devlet sırrı oluyor, böyle devlet sırrı olur mu . Herkes biliyor, bu nasıl devlet sırrıdır. Eren Erdem daha önce defalarca yurtdışına çıkmıştır. Erdem’e yurtdışı yasağı konulması ayıptır, gözdağı vermek için yapılmıştır. Bunlar bizi yıldırmaz

Sorun TL'nin değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. Dolar yerinde duruyor ancak TL sürekli değer kaybediyor. Freni patlamış kamyon gibi...

Dolar artışını dış güçlerin yaptığı yok. Tamamen Türkiye'nin yönetilememesinden kaynaklanan bir sorun bu. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ortada hükümet yok.  Eğer siz Merkez Bankası'na talimat verirseniz, asıl suçu siz işlemiş olursunuz.

Körpü geçişleri, ihaleler neden dolar endeksli? Borç almadan ülkeyi yönetemiyorlar. Herkes elindeki doları bozdursun diyor Erdoğan. Yahu milletle dalga mı geçiyorsunuz? Yurttaşlarda dolar ne arar?

Yakasını tefeciye kaptıranlar ülkeyi yönetemez. Bu hükümet tefecilere hizmet etmektedir. Hükümet yetkililerine sesleniyorum; Ayda bin 500 lira ile geçinin bakalım. Asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak

Bütün vaatlerimizin hesabını yaptık. Türkiye beton ekonomisinden çıkmak zorundadır. Adam hayatı boyunca köprüden geçmeyecek ama vergi ödeyecek. Köprünün maliyetini sordunca suçlanıyoruz. İşte bundan rahatsız oluyorlar. Düzgün ahlaklı bir rejim inşa etmek istiyoruz. Niye yıkalım? 

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ

 Parlamenter sisteme döneceğiz. Muharrem Bey de parlamenter sistemi savunuyor. Daha gelişmiş yasama yürütme ve yargının birbirinden bağımsız olduğu bir süreç başlayacaktır. 

AKP’NİN GÜLEN’LE FOTOĞRAFI OLAN 5 VEKİL ADAYI

FETÖ ile mücadelede bir milyonun üzerinde mağdur var. Muharrem İnce mi Merkez Bankası'nda FETÖ'nün paralarını bastı? Muharrem İnce mi FETÖ'cüleri atadı? FETÖ'ye giden milletvekillerinden 5 tanesi yeniden aday. Terörle mücadele edeceksiniz. Adı ne olursa olsun. Bir siyasal parti terör örgütlerine karşı çok açık ve net şekilde tavır almalıdır.  

KÜRT SORUNU

Kürt sorununun çözüm yeri Meclis’tir. Devlet gidip bir terör örgütüyle masaya oturmaz. Bunun tek çözüm yeri Meclis’tir. Biz bir komisyon oluşturacağız ve içerisinde her partinin temsilcisi olacak. Beraber fikir birliği yapacağız ve bu sorunu çözeceğiz. Biz bu sorunu çözmekte kararlıyız.

''YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ''

YÖK'ü kaldıracağız, üniversiteler özerk olacak. Beyin göçü tersine döndürülecek. Türkiye'nin kaynakları insan odaklı dağıtılacak.Türkiye dijital değişimi yakalamalı. Çocukları sınav stresinden kurtarmak görevimizdir.   

SANDIK GÜVENLİĞİ MESELESİ

Sandıkların taşınmasını doğru bulmuyorum. Herkes sandıklara sahip çıkacak. Sandık taşıma 'güvenliği sağlıyamıyorum' demektir.