Hariri'nin istifası üç ülkeyi gerdi

Hariri'nin istifası üç ülkeyi gerdi

Lübnan Başbakanı Hariri'nin dün İran'ı işaret ederek, suikast korkusu nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. Ülkesine dönmeyeceğini belirten Hariri'nin istifasını Suudi Arabistan'da açıklaması dikkat çekti. İstifanın ardından İsrail, Arabistan ve İran'dan karşılıklı açıklamalar geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Lübnan Başbakanı Hariri’nin istifasına ilişkin, “Suriye’yi ikinci Lübnan’a çevirmeye çalışan İran’ın saldırılarına karşı önlem alınması çağrısı niteliğinde” açıklamasında bulundu. İran ise “İstifa, Hizbullah’la yüzleşmek için alınmış açık bir Suudi Arabistan kararıdır” açıklaması yaptı. Suudi Arabistan iddiaları reddetti.
Hariri’nin istifasını açıklaması, ardından Suudi Arabistan’da en az 11 prens ve çok sayıda işadamının gözaltına alınması; ‘ABD-Suudi Arabistan-İsrail ve Hizbullah-İran ekseni arasında yeni bir gerilimin haberci’ yorumları yapıldı.

İSRAİL: İRAN’A KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun “İran, sadece İsrail’i değil bütün Ortadoğu’yu tehdit ediyor. Uluslararası camia, bu saldırıyı etkisiz hale getirmek ve karşı koymak için harekete geçmelidir” ifadelerine yer verildi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da, Lübnan’ın ‘Hizbullah’, Hizbullah’ın ‘İran’, İran’ın ise ‘Lübnan’ demek olduğunu belirtti. Liberman, “İran, dünya için bir tehdit. Hariri bugün istifasıyla bunu ispat etti” açıklamasında bulundu.

İRAN: ARKASINDAKİ İSİMLER TRUMP VE SUUDİ VELİAHT PRENSİ

Hürriyet’te yer alan habere göre, İran Dışişleri Bakanı Müsteşarı Hüseyin Şeyhulislam, istifanın arkasında ABD Başkanı Donald Trump ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın bulunduğunu, Lübnan ve bölgedeki tansiyonu yükseltmeyi amaçladıklarını belirtti. İran’ın Mehr haber ajansının açıklamalarını aktardığı Şeyhulislam “İstifa, Hizbullah’la yüzleşmek için alınmış açık bir Suudi Arabistan kararıdır. Lübnan halkının onuruna saygı duyuyorsa ve onu korumak istiyorsa Hariri’nin istifasını Lübnan’dan yapmasını temenni ediyoruz, başka bir ülkeden değil” dedi.

ARABİSTAN: BİZ TEŞVİK ETMEDİK

Suudi Arabistan Körfez-Arap İşleri Devlet Bakanı Samir Sebhan ise Hariri’yi, istifasını sunması konusunda teşvik etmediğini belirtti.

Hariri dün yaptığı televizyon konuşmasıyla istifa ettiğini duyurmuştu. Hariri yaptığı açıklamada, “Refik El Hariri’nin (Lübnan’ın 2005 yılında suikaste uğrayan eski başbakanı ve Saad el Hariri’nin babası) öldürülmesinden önceki havayı andıran bir iklimdeyiz. Hayatıma yönelik, gizli kapaklı bir komplonun hazırlandığını hissediyorum” diye konuşmuştu.