Köln Adalet için yürüdü: Türkiye'deki gelişmelerden endişeliyiz

Köln Adalet için yürüdü: Türkiye'deki gelişmelerden endişeliyiz

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan başlattığı “adalet” yürüyüşü Avrupa'ya sıçradı. CHP Köln Derneği'nin çağrısı üzerine çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteği ile bugün Köln'de “adalet” mitingi yapıldı.  CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve YURT Yayın Grubu Sahibi Durdu Özbolat da Köln'de yapılan 'Adalet Yürüyüşü'ne katıldı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili ve YURT Yayın Grubu Sahibi Durdu Özbolat başkanlığını Günay Çapan'ın yürüttüğü CHP Köln Derneğinin adalet yürüyüşüne katılıyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Milletvekil ve CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu'nun tutuklanması ile başlayan Türkiye'de, 'herkese adalet' yürüyüşüne 11. gününde Almanya'nın Köln Şehrinden de anlamlı bir destek geldi. 

Kent merkezindeki Neumarkt meydanında toplanan kalabalık, AKP hükümetini "anti demokratik uygulamalar" yapmakla suçladı. Göstericiler, Türk hükümetinin yargıya baskı yaptığını, adalet mekanizmasını kendi çıkarları doğrultusunda işlettiğini ileri sürdü.

Gösteriyi organize eden CHP Köln Derneği Başkanı Günay Çapan, Almanya’daki Türk toplumunun Türkiye’daki gelişmeler nedeniyle endişeli olduğunu söyledi.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katılım sağlayacağı bugünkü yürüyüş öncesi yapılan açıklamalarda, 'Siyasi kimliklerimiz ne olursa olsun yan yana durmaktan omuz omuza vermekten, birleşmekten geçiyor. Sizleri anayasal haklarımızı savunmak için ‘’ADALET İÇİN’’ mitingini birlikte gerçekleştirmeye, Mitinge katılmaya çağırıyoruz.

Çünkü saldırı tüm halkımızadır. Mitingde siyasi kimlikler kullanılmayacaktır. İsteğimiz, halkımızın Sivil Toplum Örgütlerinin başkanları aracılığıyla kendi adalet talebini ortaya koymasıdır. En geniş katılım için tüm sivil toplum örgütleri çalışmalı, Mitinge çağrı yapmalıdır.' denildi.

Başkanlığını Günay Çapan'ın yürüttüğü adalet yürüyüşüne böyle hazırlandılar.

Adalet vurgusu

Türkiye'de başta adalet sistemi olmak üzere, gelir dağılımı, seçim sistemi, Siyasi Partiler Yasası, Sendikalar Yasası, eğitim sistemi ve sağlık alanında adaletsizliğin hüküm sürüğünü söyleyen Çapan, “Burada adalet için toplandık“ dedi. Gösteriye katılanlara seslenen Çapan, “Gazeteciler, yazarlar, parti başkanları, seçilmiş milletvekilleri cezaevine konuyor. Üstelik eylemlerinden dolayı değil, söylemlerinden dolayı. Gazeteler, medya kuruluşları kapatılıyor. Gazeteciler tutuklu halde aylarca iddianame bekliyor. Neden? Halka bilgi verilmesin diye“ şeklinde konuştu.

Hükümetin, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra muhaliflere yönelik tutumunu sertleştirdiğini ifade eden Çapan, “Yıllardır bu örgütlenmelerin karşısında duran, devlete sızmalarını eleştiren ve bunlarla mücadele eden yurtseverler ve demokratlar terörist ilan ediliyor“ dedi.

AABF'den destek

Gösteride bir konuşma yapan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat, CHP tarafından başlatılan Adalet Yürüyüşü'ne destek verdiklerini belirterek, “Biz hak için, adalet için bu ülkede çok kez sokaklara çıktık. Bundan sonra da haksızlığa, zulme, adaletsizliğe karşı durmaya devam edeceğiz" dedi.
Mat, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetini eleştirerek, ülkedeki demokrasinin yok edildiğini ileri sürdü.

Eski CHP milletvekili Durdu Özbolat ise katılımcıların bayramlarını kutladıktan sonra, Adalet Yürüyüşü'ne devam eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun selamını iletti.

Alevi dedesinden barış mesajı

Köln Hacı Bektaşi Alevi Cem Evi Dedesi Seyrani Erdoğdu ise konuşmasında sevgi ve barış mesajları verdi. Türk hükümetini adil ve eşit uygulamalara davet eden Erdoğdu, "Yetmiş yaşına rağmen adalet için yürüyen Kemal Kılıçdaroğlu’na buradan selam olsun" diye konuştu.

Parti flamalarının bulunmadığı gösteride "Adalet" yazılı pankartlar taşındı. Sahnenin sağında Alman, solunda Türk bayrağı yer aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyetin Ankara’dan İstanbul’a başlattığı yürüyüş onbirinci gününde. CHP’nin internet sitesinde Kılıçdaroğlu’nun bugün Bolu’da bayram namazı kıldıktan sonra bazı temaslarda bulunacağı ardından da yürüyüşe devam edeceği bilgisi yer aldı