Konsensus’un anketi ‘Binali Yıldırım’ dedi

Konsensus’un anketi ‘Binali Yıldırım’ dedi

İstanbul’un 39 ilçesinin 100 mahallesinde 2 bin kişi ile yapılan görüşmeyle seçmenin eğilimini ölçen Konsensus’a göre, AKP için en ideal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım. İstanbul’da bugün bir yerel seçim olsa seçmenin eğilimi de belirlendi.

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi, 5-14 Mart 2018 tarihleri arasında 2 bin kişiyle anket çalışması yaptı. İstanbul’un 39 ilçesinin 100 mahallesinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan anket sonucunda AKP için en ideal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın ismi öne çıktı.

Konsensus, vatandaşlara, ‘Bu pazar bir yerel seçim olsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy verirsiniz’ diye sordu. Araştırmaya katılanların yüzde 46.9’u tercihini AKP’den, yüzde 39.3’ü ise CHP’den yana kullandı. Bu çalışmada, MHP için tercih yüzde 3.9, HDP için ise yüzde 5 oldu.

Yerel seçim tahminine göre ise partilere verilen oy, AKP yüzde 49.3, CHP yüzde 41.3, HDP yüzde 5.2, MHP yüzde 4.3, diğer yüzde 01.0 olarak belirlendi.

AKP İÇİN EN İDEAL İBB ADAYI

Ankette Binali Yıldırım için istenme ve oy verme eğilimleri yüzde 49’un üzerinde çıktı. AKP’li seçmenin yüzde 95.2’si, CHP’li seçmenin yüzde 4.4’ü, MHP seçmeninin ise yüzde 50’si, Binali Yıldırım’ın aday olması durumunda AKP’ye oy vereceğini belirtti.

Ankette, ‘Sizden AKP için tek bir İBB adayı seçmeniz istense hangisini seçersiniz?’ sorusu soruldu. Tercih ise şöyle belirlendi:

Binali Yıldırım: Yüzde 43.6

Kadir Topbaş: Yüzde 19.7

Ahmet Misbah Demircan: Yüzde 10.9

Mustafa Demir: Yüzde 9.9

Bayram Şenocak: Yüzde 8.3

Mevlüt Uysal: Yüzde 7.7

PARTİSİNİN 0.6 ÜZERİNDE OY ORANINA ULAŞTI

Konsensus  Araştırma, sorgulanan adaylar arasında İBB yarışında AKP için en ideal adayın Binali Yıldırım olarak çıktığını belirtti.

AKP’de potansiyel İBB adayı olarak Binali Yıldırım, partisinin 0,6 üzerinde puan oy oranına ulaştı. Buna karşın Yıldırım’ın imajını, beğenilme faktörü negatif etkiledi.

BUGÜN SEÇİM OLSA

Araştırma sonucuna göre, görüşülen İstanbul seçmenlerinin %49,3’ü bu Pazar bir yerel seçim olsa, İ.B.B. Başkanlığı için AKP’ye oy vereceğini, yüzde %41,3’ü ise CHP’ye oy vereceğini belirtti. Mart 2018’de AKP ile CHP arasındaki fark 30 Mart 2014’te olduğu gibi 8…

REFERANDUM TEKRARLANSA…

Konsensus’a göre, 6 Nisan 2017 referandumu bugün aynı şekilde tekrarlansa evet oyu vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 46.5 olarak belirlendi.

Türkiye’de 16 Nisan 2017’de yapılan referandumdan bir hafta önce anket yapan ve sonucu yüzde 0 hatayla tahmin eden Konsensus Araştırma, sonucu notere de tasdik ettirmişti.

Konsensus, İstanbul seçmeninde 16 Nisan 2017’den bu yana referandum tercihinde bir değişiklik gözlenmediği yorumunda bulundu.

Not: Haberde adı geçenlere cevap hakkı tanınabilecektir.