Kritik YAŞ toplantısı başlıyor: İlk kez siviller değerlendirecek

Kritik YAŞ toplantısı başlıyor: İlk kez siviller değerlendirecek

TSK'nın komuta kademesini belirleyecek olan Yüksek Askeri Şura için takvim netleşirken, YAŞ bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak. Toplantıda askeri personelin terfi ve emeklilikleri kararlaştırılacak. Çankaya Köşkü'nde yapılacak YAŞ toplantısında terfi ve atamaları ilk kez 4 komutan ve 10 sivil değerlendirecek. Toplantıda ayrıca askeri stratejik konsept ve TSK’nın harbe hazırlık durumunun yanı sıra yine ‘FETÖ’ ile mücadele de ele alınacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında bugün Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Toplantıda albay, general ve amirallerin terfi ve emeklilik durumları görüşülecek, TSK bünyesinde yürütülen 'FETÖ ile mücadele' faaliyetleri masaya yatırılacak.
Geçen yıl YAŞ öncesinde, darbe girişiminde rol alan 149 general ve amiral TSK'dan ihraç edilmişti. Bazı komutanlar hakkında YAŞ'ta alınan emeklilik kararlarıyla birlikte, TSK'dan ayrılan general ve amirallerin sayısı 197'ye ulaşmıştı. Bunun üzerine, daha fazla albayın terfi ettirilmesi ve boşalan general ve amiral kadrolarının mümkün olduğunca doldurulması kararlaştırılmıştı. Her YAŞ'ta ortalama 50 albay, general ve amiralliğe terfi ederken geçen yıl bu sayı 99 oldu. Buna rağmen Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri'ndeki general ve amirallerin toplam sayısı 326'dan 196'ya geriledi. Bu çerçevede bugünkü YAŞ'ta da çok sayıda albayın terfi ettirilmesi bekleniyor.

DÖRT ASKER, 10 SİVİL

"Çok gizli" nitelikli toplantı, KHK'larla sivil ağırlık kazanan Şura'nın bu yapısıyla gerçekleştireceği ilk terfi ve atama şurası olma özelliği de taşıyor. Geçen yıl, YAŞ'taki asker sayısı azaltılmış ve darbe girişiminin hemen ardından şura yeni yapısıyla toplanmıştı. Ancak bu yapıyla ilk kez terfi ve atamalar bu yılki toplantıda ele alınacak.

Şura üyelerinin yarın sabah ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edeceği toplantıya askeri kanattan yalnızca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları Çolak, Bostanoğlu ve Ünal katılacak. Toplantıda; Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ, Recep Akdağ, Mehmet Şimşek, Hakan Çavuşoğlu ve Fikri Işık ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de yer alacak. YAŞ toplantıları önceki yıllarda Genelkurmay Çakmak Salonu'nda yapılırken yarınki toplantı, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek 3. şura toplantısı olacak. Toplantı, Akdağ, Çavuşoğlu, Gül ve Soylu'nun ilk YAŞ toplantısı olma niteliğini de taşıyor.

AKAR SONRASI KİM GELECEK?

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak hakkında görev uzatma kararı çıkması beklense de bu kararın çıkmaması durumunda, TSK'nın terfi silsilesi dikkate alındığında Çolak'ın emekliye sevk edilmesi ve yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'dan birinin getirilmesi gerekiyor.

Görev uzatmama kararı çıkması durumunda Oramiral Bostanoğlu'nun emekliye sevk edilerek yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin getirilebileceği belirtiliyor. Orgeneral Ünal'ın görev süresi uzatılmazsa, orgenerallikte 4 yıllık görev süresi dolmadığından kuvvet komutanlığından alınsa da orgenerallikteki görevine devam edebileceği, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün kuvvet komutanlığına getirilebileceği konuşuluyor.

Darbe girişiminin ardından yayımlanan KHK'larla, yalnızca kuvvet komutanlarına değil, 4 yıllık görev süresi dolan tüm orgeneral ve oramirallerin görev süresinin birer yıl uzatılabileceği hükmü getirilmişti. Bu çerçevede 4 yıllık görev süresi dolan orgeneraller Dündar ve Güler hakkında süre uzatılıp yapılıp yapılmayacağına da karar verilecek. Kulislerde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi üstlendiği rol de göz önüne alınarak Orgeneral Dündar'ın görev süresinin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

‘SINIF SUBAYI' ALBAYLARIN ŞANSI
TSK'da kurmaylık eğitimi alan subaylara generallik ve amirallik yolu açılıyor. 'Sınıf subayı' olarak adlandırılan kurmay olmayan albayların general olma olasılığı ise normalde çok düşük. Ancak general ve amiral kadrolarında yaşanan sıkıntı nedeniyle, geçen yıl olduğu gibi ‘sınıftan' albaylar da yüksek terfi şansına sahip olacak.
Habertürk'ten Murat Gürgeh'in aktardığına göre YAŞ'ın 14 asker ve 2 sivilden oluşan üye yapısı, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 4 asker ile 10 sivilden oluşacak şekilde değiştirildi. Bakanlar Kurulu'ndaki revizyonun ardından YAŞ üyesi bakanların da bazıları değişmişti.

EMEKLİLİK VE TERFİLER GÖRÜŞÜLECEK

YAŞ toplantısında general ve amiraller ile albayların terfi ve emeklilik durumları görüşülecek. Terfilerin ardından generallerin yeni görev yerleri de belirlenecek. Şura kararları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu yılki YAŞ, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası ikinci toplantı olacak. Geçtiğimiz yılki YAŞ toplantısında, darbe girişimi sonrası genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının görevlerine devam etmesine karar verilmişti.

FETÖ İLE MÜCADELE ANA GÜNDEM MADDESİ

Geçen yıl 15 Temmuz’dan bugüne kadar, ‘FETÖ’ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle, 169 general, 7,098 albay ve alt rütbedekilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda askeri personel tutuklanmış, 152 asker hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Çarşamba günkü toplantıda askeri stratejik konsept ve TSK’nın harbe hazırlık durumunun yanı sıra yine ‘FETÖ’ ile mücadele de ele alınacak. Son YAŞ toplantısında, TSK’da 434 albayın görev süresi uzatılırken, 586 albay emekliliğe sevk edilmişti. 

KİMLER KATLIYOR?

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak.