Kulis: CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı belli oldu mu?

Kulis: CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı belli oldu mu?

CHP’ye göre, erken seçim ihtimali artık ufukta göründü. Genel seçimlerin öne çekilmesi halinde bir darbenin alınmaması için bütün muhalefetin ikinci turda oy verebileceği Cumhurbaşkanı adayı için şu aşamada bir ismin öne çıktığı belirtildi. İşte ayrıntıları…

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu, CHP’lilere göre, erken genel seçim ihtimalinin artık ufukta göründüğünü öne sürerek, “Genel seçimler öne çekilirse muhalefetin şansı darbe alabilir. Çok gerçekçi ve bütün muhalefetin ikinci turda oy verebileceği bir Cumhurbaşkanı adayı kim olabilir? Şu aşamada bir isim öne çıkmakta. Ancak hem henüz CHP içinde tam mutabakat sağlanamadığı hem de telaffuz edildikten sonra yıpratılmaması için “kapalı devrede” kalmakta” değerlendirmesinde bulundu.

Güneri Civaoğlu, ‘CHP ve erken seçim’ başlıklı yazısında, önce “Fırat Kalkanı”, şimdi de “Zeytin Dalı” askeri başarılarının iç politikadaki göstergeleri, iktidar lehine etkilediğini belirterek, şunları kaleme aldı:

“Kamuoyu araştırmalarında “oranlar” küçük farklar gösterse de Recep Tayyip Erdoğan’a ve elbette AK Parti’ye “artıları” gösteriyor.

İktidarın “yüzde 60-65 oyu hedeflediği” söylemlerine de yansımakta.

‘ZAMANLAMA HESAPLARI’

İşte burada “zamanlama” hesaplarını iyi okumak gerek. Konuştuğum CHP’lilere göre, “erken genel seçim” ihtimali artık “ufukta görünmüş” gibi. Önümüzdeki “15 Temmuz” ya da en geç “eylülde...”

Bu durumda şöyle bir sıralama tahmini yapılmakta.

Önce, öne alınmış “milletvekili genel seçimleri.”

Afrin kazanımının ardından Menbiç’in alınmasıyla estirilecek olumlu rüzgârın etkisiyle sandıklardan “yüzde 60 dolaylarında” oy çıkarmak.

O psikolojiyle “Mart 2019’da yerel seçimlere” gitmek. Özellikle Ankara, İstanbul gibi büyükşehirler başta olmak üzere belediyeleri alarak yükselişteki ivmeyi sürdürmek. Cumhurbaşkanı seçimini birinci turda almak.

‘SICAĞI SICAĞINA SANDIKLARI KURMAK’

Genel seçimlerin öne alınması ve 15 Temmuz gibi anlamlı bir günde sandıkları kurmakta “zamanlama hesabının” gerekçesi, “Afrin ve Menbiç zaferlerinin zamanla soğumasını beklemeden, sıcağı sıcağına sandıkları kurmak.”

Ayrıca yaz ayları, sebze meyve gibi ürünlerde bolluk, fiyatların düşmesi, iyimser psikoloji için iktidara mevsimsel prim demektir. Bunlar “yanlış hesap” sayılmaz.

Sandıklardan yüzde 50’nin üzerinde, hele yüzde 60 dolaylarında oy çıkması, muhalefete psikolojik darbe vurabilir. Muhalif seçmende ise -olası- “Bunların gideceği yok” yılgınlığını da denkleme ekleyin.

MUHALEFET KARARGAHI…

Muhalefet karargâhında bu değerlendirmelerin yapıldığı yolunda izlenimler aldım. “Karşı hamleler neler olabilir?” çalışmaları da yapılıyor olmalı.

“Ekonomi de seçmenin oyuna rota çizecek temel etkendir” görüşüne işaret edeyim. Başta dolar ve euro’nun yükseliş trendi ve bunun enerjiden tüm ürünlere yansıttığı/yansıtacağı fiyat artışları ile “sandık zamanlamalarının” tutmayabileceği bir görüş.

Mart 2019’daki yerel seçimler ve aylar sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Suriye’de kazanımların estirdiği rüzgârın hız yitireceği hesapları da bir kenara yazılıyor.

CHP’NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI

Genel seçimler öne çekilirse muhalefetin şansı darbe alabilir.

Ama yerel seçimler ve özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi için kartlarını iyi oynamak kaydıyla muhalefet gene de umutlu.

Çok gerçekçi ve bütün muhalefetin ikinci turda oy verebileceği bir Cumhurbaşkanı adayı kim olabilir? Şu aşamada bir isim öne çıkmakta. Ancak hem henüz CHP içinde tam mutabakat sağlanamadığı hem de telaffuz edildikten sonra yıpratılmaması için “kapalı devrede” kalmakta.

Tabii bunlar muhalefet karargâhına, CHP’ye atfedilen değerlendirmeler.”