Kulis: Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde blok netleşiyor

Kulis: Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde blok netleşiyor

CHP ve İYİ Parti’nin; SP, DP ve ANAP ile ayrı ayrı görüştükleri, ilkeler ittifakının böylece şekilleneceği belirtilirken, Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinde ilkeler bazında bir zemin arayışı için ilk adımın atılacağı, yakın gelecekte bu ikiliye SP Lideri Karamollaoğlu’nun da katılacağı öne sürülüyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yaptığı ziyarette, ilkeler bazında bir zemin arayışı için ilk adımın atılacağı belirtilirken, “Yakın gelecekte, bu ikilinin hatta belki SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun da katılımıyla üçlü şekilde yeniden bir araya gelmesi de şaşırtıcı olmayacaktır” görüşü dile getirildi.

Vatan Gazetesi yazarı Murat Çelik, ‘Kılıçdaroğlu - Akşener görüşmesi öncesi Ankara’da konuşulanlar’ başlıklı yazısında, İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray’ın, "Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti’yle (DP) ilkeler bazında anlaştık” açıklamasının, önemli bir buluşmanın arifesinde geldiğini belirtti. Çelik, şunları kaleme aldı:

“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret ediyor.

“Saadet ve Demokrat Parti ile ilkeler bazında anlaştık” diyen İYİ Parti’yi...

‘İTTİFAK GÖRÜŞMESİ DEĞİL AMA…’

CHP kulislerinde, Kılıçdaroğlu Akşener görüşmesinden bir gün önceki hava ‘iyimser’di.

‘İlkeler ittifakı’ söyleminin Kemal Kılıçdaroğlu’na ait olduğunu belirten CHP’liler, yarın (bugün) yapılacak olanın bir ‘ittifak görüşmesi’ olmadığını söylediler.

Elbette adı bu değil ama Akşener Kılıçdaroğlu ikilisinin ilkeler bazında bir zemin arayışı için ilk adımı atacaklarına da şüphe yok.

Yakın gelecekte, bu ikilinin hatta belki SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun da katılımıyla üçlü şekilde yeniden bir araya gelmesi de şaşırtıcı olmayacaktır.

BLOK NETLEŞİYOR

Hem CHP hem de İYİ Parti; SP, DP ve Anavatan Partisi (ANAP) ile ayrı ayrı görüşüyor. İlkeler ittifakının böylece şekilleneceği görülüyor.

Ak Parti, MHP ve BBP’den (Büyük Birlik Partisi) müteşekkil ‘Cumhur İttifakı’nın karşısına çıkacak blok da bu şekilde netleşmiş olacak.

‘HDP’YE VEBALI MUAMELESİ’

Bu denklemde bir tek Halkların Demokrasi Partisi (HDP) yer almıyor. Hatta her iki blok da, HDP’ye adeta vebalı muamelesi yapıyor. (Bu durumun sebepleri, bu noktaya gelinmesinde, diğer partilerin bakışlarının yanı sıra HDP’nin yaptıkları ve yapamadıkları bir başka yazının konusu olmalı zira detaylarıyla ele alınması gereken çok unsur var o mevzuda.)

KRİTİK AŞAMA, ADAY BELİRLEME

Kılıçdaroğlu Akşener görüşmesi bir başlangıç.

Önce yerel, ardından da milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden yol haritasının çizileceği sürecin başlangıcı…

CHP ve İYİ Parti’nin başını çekeceği cephede, ilkeler üzerinde anlaşılmasında pek bir zorluk yok gibi.

Kritik aşama ‘aday belirleme’ noktası olacak.

Meral Akşener, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura CHP’nin adayı kalırsa, biz onu şartsız destekleriz” açıklamasını yapalı çok oldu. Ancak aynı Akşener, CHP ile ortak aday çıkarmalarının stratejik olarak yanlış olduğunu da söylemişti.

Daha bugünden orta yerde duran soru şu: “Tayyip Erdoğan’ın karşısına her parti kendi adayıyla çıkarsa, seçim ikinci tura taşınır mı? Yoksa Erdoğan’ı ilk turda yüzde 50’nin altında tutabilmek için CHP İYİ Parti SP ve diğerlerinden oluşan blok; ortak, tek aday mı çıkarmalı?”

CHP kulislerinde bu sorular etrafındaki tartışma için “Henüz erken” yorumu yapılıyor ve ısrarla esas olanın ilkeler üzerinde uzlaşmak olduğu vurgulanıyor.

CHP’de (seçim takvimi değişmezse yani bir erken seçim olmazsa) cumhurbaşkanlığı seçim sürecini, yerel seçim sonuçlarının şekillendireceği görüşü hakim. Ana muhalefet, yerel seçim sandığından çıkacak tablonun, cumhurbaşkanı adaylıkları (ya da adaylığı) konusunda belirleyici olacağını düşünüyor.”