'Kürdistan şehitleri' için saygı duruşu meclis gündeminde

'Kürdistan şehitleri' için saygı duruşu meclis gündeminde

Barzani’nin yemin törenine katılmak üzere Irak’ın kuzeyine giden ve sözde “Kürdistan şehitleri” için yapılan saygı duruşuna katılan Mevlüt Çavuşoğlu’na İYİ Partili Yasin Öztürk sert tepki gösterdi.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, peşmerge yönetimine başkan seçilen Neçirvan Barzani'nin yemin törenine katılmasına ve “Kürdistan şehitleri” için saygı duruşunda bulunmasına tepki gösterdi.

Öztürk daha sonra Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması amacıyla TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Öztürk, Çavuşoğlu’na “Bilin ki; siz Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanısınız! Katıldığınız programların içeriğini nasıl bilmezsiniz? Biliyorsanız bu gaflete nasıl düştünüz?” sözleriyle tepki göstererek “Kimdir bu “Sözde kürdistan şehitleri?” sorusunu yöneltti.

“ERŞAT SALİHİ’YE SAHİP ÇIKIN”

Öztürk, bir yandan “Beka“ diyeceksiniz diğer yandan PKK, PYD teröristlerini de kastettikleri saygı duruşunda bulunacaksınız bu nasıl iştir, hangi hesapların peşindesiniz? Bahsedilen bölge Irak’ta yaşayan Türkmenlerin de yurdu: TÜRKMENELİ. Bir gün de ağzınızdan Irak’ta yaşayan Türkmen kardeşlerimizin dertlerini dillendirdiğinizi duyalım. KBY’nin Kerkük üzerindeki emellerini tüm dünya biliyor. Barzani’ye sahip çıkacağınıza Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’ye sahip çıkın” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Öztürk’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle:

Aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 11.6.2019

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge yönetiminde bulunan, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı” olarak seçilen Neçirvan Barzani’nin yemin törenine katılmış ve yemin töreni öncesinde sözde “Kürdistan şehitleri” için saygı duruşunda bulunmuştur.

Bu doğrultuda:

1- Zat-ı alinizin katıldığı törende, saygı duruşuna eşlik ettiğiniz sözde “Kürdistan şehitleri” kimlerden oluşmaktadır?

2- Saygı bulunduğunuz sözde “Kürdistan şehitleri” arasında, bölücü örgüt PKK ve YPG’li teröristler bulunmakta mıdır?

3- Program öncesi zat-ı alinize bu durum bildirilmemiş midir? Bildirildiyse, özellikle Partinizin “beka” söylemi ortada iken, sözde şehitleri anma toplantısına neden katıldınız?

4- Bildirilmediyse, yaratılan bu fiili durum için, Irak Bölgesel Kürt Yönetimine karşı neden tavır alınmamıştır?

5- Dış politikamızdaki mevkidaşlık ve teamüller dikkate alındığında, bölgesel yönetim başkanlığının yemin töreninde bulunmak ülkemizin diplomatik saygınlığı açısından bir denklik sorunu yaratmamakta mıdır?