Kurultaydan notlar

Kurultaydan notlar

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 5. Kurultayını yapıyor. Kılıçdaroğlu’nun yeniden seçilmesi beklenen Kurultay'da en büyük yarışın Parti Meclisi seçimlerinde geçmesi bekleniyor. İlk gün genel başkan seçimi yapılacak, 2'nci gün ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda başladı. Kurultay'ın Divan Başkanlığı'na Yılmaz Büyükerşen seçildi. Binden fazla da Parti Meclisi üyesi adayının bulunduğu tarihi kurult

Divan Başkanlığı, Genel Başkanlık için aday başvurularını almaya başladı. CHP Genel Başkanlığı için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce'nin yeter sayıya ulşaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun en az 800 imza ile aday gösterilmesi bekleniyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı'nın açılış konuşmasını başlattı. Kılıçdaroğlu  'sevgili yoldaşlarım' diye başladığı konuşmasında Almanya'da tedavi gören CHP'nin bir önceki Genel Başkanı Deniz Baykal'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Maltepe Cezaevin'de bulunan Enis Berberoğlu'na selamlarını iletti. Kılıçdaroğlu daha sonra yeterli imza ile CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı'nın Divan Başkanlığı için CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i önerdi. Delegelerin oybirliği ile Yılmaz Büyükerşen seçildi.

Ankara'da Güven Parkı'nda başyan İstanbul Maltepe'de biten Adalet Yürüşü ile ilgili hazırlanan video gösterildi.

Parti Genel Merkezi'nin hazırladığı kısa ışık şov büyük beğeni topladı. CUmhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Eyyyy Kılıçdaroğlu' diye bağırmalarından hazırlanan sinevizyon gösterisi izletildi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay salonuna gitmek üzere eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte evinden çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu büyük bir coşku ile salona giriş yaptı. CHP lideri partilileri selamladı. Kılıçdaroğlu ve İnce yan yana oturdu. 

İşte Kılıçdaroğlu'nun salona girişi

CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Muharrem İnce salona giriş yaptı. İnce eşi Ülkü İnce ile birlikte partilileri selamladı. 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganları yükselmeye başladı. Muharrem İnce salona giriş yaptı. Canan Kaftancıoğlu ve ekibi de salondaki yerini aldı. Alkışlar yükseldi, sloganlar atılıyor lehinde.

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı bugün Ankara'da başladı. Afrin'e yönelik operasyon nedeniyle kurultayda müzik kullanımı en az indirilmiş durumda. Dolayısıyla, 36. Kurultay'ın “en şenliksiz” kurultaylardan biri olduğunu söylemek mümkün. Ancak Kurultay'ın başlamasından daha saatler önce CHP'liler salonu doldurdular.

Kurultay salonu yolunda, “hak hukuk adalet” sloganları atan CHP'liler, salon içinde ise Türk bayrakları ve CHP bayrakları kullanıyorlar. Salonda en çok kullanılan slogan “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganı.

10. YIL MARŞI HEP BİR AĞIZDAN

Kurultayda sık sık 10. Marşı da çalıyor. Tribünleri dolduran CHP'lilerin de hep beraber, bayraklarla eşlik ettikleri marş da 10. Yıl marşı.

TRİBÜNLER İKİYE AYRILMIŞ

CHP kurutayında bugün Genel Başkanlık seçimi yapılacak. Seçimler için mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, Muharrem İnce, Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ümit Kocasakal da aday.Ancak salonda ağırlık Kılıçdaroğlu ve İnce taraftarlarında. Seyircilere ayrılan tribünler adeta ikiye bölünmüş durumda. Sol tarafta konumlanmış Muharrem İnce taraftarları sağ tarafta da Kılıçdaroğlu taraftarları bulunuyor. 

HAPİSTEKİ GAZETECİLER VE ENİS BERBEROĞLU DA PANKARTLARLA SALONDA

Kurultay salonunda hapisteki gazeteciler ve halen Maltepe Cezaevinde olan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmamış. Salonda “tutuklu gazeteciler özgürlük” pankartı ile üzerinde Berberoğlu'nun fotoğraf bulunan ve üzerinde “bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte” sözü yazılı pankart salonun en görünen yerinde asılı.

4 GENEL BAŞKAN ADAYI

CHP'deki genel başkanlık yarışında mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, daha önce de aday olmuş, ancak seçilememiş Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin ismi ön plana çıkıyor. Kılıçdaroğlu ve İnce'nin dışında, İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV’ın eski başkanlarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da genel başkanlık koltuğuna talip olan diğer isimler.

CHP’NİN 60 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Veli Ağbaba, Hakkı Akalın, Haydar Akar, Gamze Akkuş İlgezdi, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, Zeynep Altıok, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, İlhan Cihaner, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Eser Danışoğlu, Mevlüt Dudu, Ali Rıza Erbay, Sevda Erdan Kılıç, Eren Erdem, Aykut Erdoğdu, Gürsel Erol, Turan Hançerli, Saliha Sera Kadıgil, Lale Karabıyık, Ferihan Karasu, Yıldırım Kaya, Alper Keten, Ahmet Haluk Koç, Devrim Kök, Bülent Kuşoğlu, Mustafa Moroğlu, Hakkı Suha Okay, Gülseren Onanç, Yasemin Öney Cankurtaran, Ali Özcan, Sibel Özdemir, Ali Özgündüz, Ali Öztunç, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Kamil Okyay Sındır, Çetin Soysal, Hüsnü Süslü, Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Tuğba Ütebay, İdris Yıldız, Necati Yılmaz, Öztürk Yılmaz, Candan Yüceer, Zeki Kılıçaslan, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen, Berhan Şimşek, Ahmet Caner Yenidünya, Özkan Yıldız.

CHP’nin ‘Adalet ve Cesaret’ sloganıyla gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultayı başlıyor. Kurultayda ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, 2'nci gün ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek Delegelerin provokasyonlara karşı uyarıldığı Kurultay’da devam eden operasyonlar nedeniyle müzik dinletisi, folklar gösterisi gibi etkinlere yer verilmeyecek.

Ankara Spor Salonu’nda 2 gün sürecek Kurultay, 8 yıldır CHP Genel Başkanlığı görevini yürüten Kemal Kılıçdaroğlu’nun 5. Kurultayı olacak.

Kılıçdaroğlu daha önce bir kez, 2014 yılındaki Olağanüstü Kurultay’da Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile yarışmış, ilk turda yeniden genel başkan seçilmişti. Bu Kurultay öncesi CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ikinci kez, İstanbul eski Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise ilk kez adaylığını ilan etti. Ancak genel başkan adaylıkları 1266 delegenin yüzde 10’u olan 126 delegenin imzasının Kurultay Divanı’na sunulması ile kesinlik kazanacak. Adaylardan sadece Muharrem İnce bu imzayı topladığını açıklamıştı. Bu durumda Kurultay’ın iki adayın yarışına sahne olması bekleniyor.

Kurultay’ın Divan Başkanlığını Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yapacak. Genel Başkanlık seçiminin yapılacağı ilk gün Kılıçdaroğlu ve İnce’nin en az birer saat konuşma yapması bekleniyor. Konuşmaların ardından yapılacak seçimin akşam saatlerinde sonuçlanması bekleniyor.

ANAHTAR LİSTE

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nın 2. gününde ise Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerinin seçimi yapılacak. Parti Meclisi üyeliği için yapılan başvurunun CHP tarihinin en yüksek başvurusu olması, 800’ü bulması bekleniyor.

İBRE ÇARŞAFI GÖSTERİYOR

CHP tüzüğü çarşaf listeyi öngörürken Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları da çarşaf listeye işaret ediyor. Kılıçdaroğlu’nun, PM için 52, Bilim Yönetim Kültür Platformu için de 12 kişilik bir liste hazırlayacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini hazırlarken de bölgesel dengeleri gözetmesi, özellikle CHP’nin milletvekili çıkaramadığı illerden PM için isim yazması bekleniyor. Öte yandan listenin delinmesi durumunda, delen isimlerin liyakat sahibi olması halinde Kılıçdaroğlu’nun bu isimlere MYK’de yer verebileceği dillendiriliyor.

SALON MAVİ

Ağırlıklı olarak mavi rengin dikkat çektiği kurultay salonunda, Berberoğlu’na özgürlük taleplerinin yer aldığı, “Güzel günler göreceğiz”, “Bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte” yazılı afişlerin yanı sıra “Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Özgür basın varsa özgür toplum vardır”, “Değişimi ancak devrimcilik yapar”, Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Güven Türkiyem biz varız” gibi pek çok afiş asıldı. Kılıçdaroğlu’nun büyük resminin altında “CHP’li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz, bu onurlu tarihi yazanların yoludur” yazılırken, Atatürk’ün büyük resminin altında ise “Benim iki büyük eserim var. Biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir” sözleri yer aldı. Ayrıca ilk kez bir CHP kurultayında lazer ışıklarının kullanılacağı dikkat çekerken, Kılıçdaroğlu’nun tribünleri selamlaması için alanın etrafında dolanan bir platform kuruldu.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Kurultay genel başkan ve parti organlarının seçim kurultayı ama gündeme tüzük değişiklikleri de gelecek. Genel Başkan Adayı Muharrem İnce’nin, Cumhurbaşkanı adayının parti üyelerince belirlenmesini içeren bir tüzük değişikliği teklifi getirmesi bekleniyor. CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner de parti organlarına ilişkin seçimlerde delegelerin salt çoğunluğunun oyuyla gündeme gelen “blok liste” usulünün tamamen tüzükten çıkarılması ve temsilde adalet için Parti Meclisi üye sayısının artırılmasını içeren 2 tüzük değişikliği teklifini imzaya açtı. Tüzük değişiklikleri delegelerin oyuyla gündeme alınıp, kabul edilebiliyor. Yakın zamanda bir Tüzük Kurultayı planlayan Genel Merkez ise bu tekliflere sıcak bakmıyor.

BERBEROĞLU’NA ONURSAL PM ÜYELİĞİ

Kurultay’da tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmadı. ‘Enis Berberoğlu’na özgürlük’ kampanyasının başlatılacağı Kurultay’da salonda bunun için imza toplanacak. Ayrıca Berberoğlu’nun Parti Meclisi’nin “onur üyesi” olması için önerge verilecek.

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ

Kılıçdaroğlu, kurultay öncesinde yaptığı açıklamada, "52 kişilik bir anahtar ve bilim yönetim kültür platformu için de 12 kişilik bir listemiz olacak. Böyle sürpriz isimleri beklemeyin. Sonuçta Türkiye'de siyasete ilgi duyan, CHP'ye ilgi duyan sorunların çözümü konusunda kararlı olan isimlerin tamamı da bana göre önemli isimler olacaktır" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.