Kuzey Ormanları’na film platosu... CHP yargıya gidiyor

Kuzey Ormanları’na film platosu... CHP yargıya gidiyor

Üçüncü havalimanı yakınlarındaki İstanbul’un son yeşil alanları, şimdi de film ve reklam çekimleri için kullanılacak. Eyüp Belediyesi’ne bağlı Odayeri, Çiftalan ve Ağaçlı köylerinde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilen imar planı değişikliği ile birlikte, film platosu kurulmasına onay verildi. YURT'a konuşan CHP'li Grup Başkanvekili Gülsever, yargıya gideceklerini söyledi.

Hüsran ÖLMEZ / YURT

Açıklama raporunda, plan değişikliği teklifinin gerekçesi olarak, “İstanbul’un tanıtımında potansiyel olduğu bilinen film sektörünün, geçmişte olduğu gibi, gelecekte de Eyüp’te yaşatılmasını amaçlayan planlama yaklaşımı ile film sektörünün taleplerine cevap verebilecek şekilde imar planlarına ait plan notlarında değişikliğe gidilmiştir" denildi. Eklenmesi istenen plan notunda ise, "İlgili kurumlardan görüş alınmak kaydıyla, başkanlık tarafından verilecek izinle film platosu yapılabilir. Kapalı stüdyo yapılması halinde, planda belirlenen fonksiyona ait yapılaşma koşulları aşılamaz" ifadelerine yer verildi.

"EKOLOJİK HAYAT OLUMSUZ ETKİLENECEK"

Kuzey ormanlarına yapılacak platoya ilişkin Yurt Gazetesine konuşan CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, CHP grubunun ret oyu verdiğinin altını çizerek, projenin plan notu ile sunulduğuna dikkat çekti. Gülsever, “Ağaçlık alana plato kuruyorlar ama bunu nasıl ne şekilde yapacaklarından kimsenin haberi yok. Kaç bina yapacaklar, ağaçlar kesilecek mi… Ne yapacaklarıyla ilgili bir açıklık yok. Buna rağmen oy çokluğuyla geçti. Yetki ve inisiyatif sadece belediye başkanına verilmiş durumda. Dünyanın başka yerlerinde yapılacak işle ilgili proje hazırlanır, ne yapılacağı açıkça ortaya koyulur ve yapılan stüdyolar, platolar ağaçlık alanlara yapılmaz” dedi. Bu yapılaşma ile kuzey ormanlarını talan eden üçüncü köprü ve havaalanı arasında, rant artışına ilişkin bir bağ olduğunu söyleyen CHP’li Gülsever, “Sunulanın başka, yapılanın başka olacağından kuşkuluyuz. Ormanlık alanda oluşacak yoğunluk oradaki ekolojik hayatı da olumsuz yönde etkileyecek. Nereye kaç bina yapılacak, kaç ağaç kesilecek bunların hepsi Belediye Başkanının inisiyatifinde. Bir yandan Devlet tiyatrolarını ortadan kaldırıyorlar, bir yandan da ‘sinema sanatına önem veriyoruz’ deyip bunun için ormanlık alanı tahrip ediyorlar” diye konuştu.