'Mahkeme kararı uygulansın, Cemevi giderleri karşılansın!'

'Mahkeme kararı uygulansın, Cemevi giderleri karşılansın!'

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Danıştay’ın cemevlerinin elektrik giderleri devlet tarafından karşılansın kararı sonrası, TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi. Mehmet Tüm, 'Mahkeme kararı uygulansın ve cemevlerinin faturaları devlet tarafından karşılansın!' çağrısında bulundu.

Danıştay 13. Dairesi, geçtiğimiz hafta AİHM içtihatlarına vurgu yaparak Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı’nın elektrik giderinin devlet tarafından karşılanması istemiyle açtığı ve kazandığı dava kararını onadığını belirtmişti. CHP Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi vererek hükûmete konuya ilişkin acilen gereğini yapması yönünde çağrıda bulundu.

“Mahkeme kararı uygulansın ve cemevlerinin faturaları devlet tarafından karşılansın!”

Cemevlerinin elektrik ve su faturalarının devlet tarafından karşılanması amacıyla hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde Alevilerin Anayasanın ve uluslararası sözleşmelerin çeşitli hükümlerine rağmen, inanç özgürlüğü ve inanç temsiliyeti haklarından mahrum bırakıldığını ve kamu kaynaklarından eşit şekilde yararlanamadığını belirten CHP’li Tüm, hükûmetin Alevilerin inançlarını eşit ve özgürce yaşayabilmesini engellediğini ifade etti.

“Hükûmet din ve inanç gruplarının haklı taleplerine mezhepçi yaklaşıyor!”

CHP’li Tüm’ün kanun teklifinde şu gerekçeler yer aldı:

“Bir din veya inanç grubunun ibadet yeri olarak gördüğü mekân hiçbir tartışma olmaksızın bir ibadethanedir ve Aleviler, cemevlerinde cem, cenaze hizmetleri, kırk yemekleri, lokma paylaşımı yaparak ibadet etmekte ve çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır. Cemevlerinin ‘ibadethane’ statüsü birçok ülkede resmen tanınmış olmasına rağmen, ülkemizde bu konuya ilişkin mahkeme kararlarına uyulmaması ve mezhepçi bir yaklaşımın benimsenmesi nedeniyle Aleviler en temel inanç özgürlüğü haklarından mahrum kalmaktadırlar. Öte yandan cemevlerinin yasal statüsü tanınmadığı için, yasal statünün getireceği mali istisnalardan da faydalanamamaktadırlar.

En son Erenler Eğitim ve Kültür Vakfı’nın cemevlerinin elektrik giderinin devlet tarafından karşılanması için açtığı ve kazandığı davaya Esenyurt Kaymakamlığı itiraz etmiş ve Danıştay 13. Dairesi, AİHM içtihatlarına da vurgu yaparak oy çokluğuyla yerel mahkemenin kararını onadığını belirtmiştir. Yine AİHM bir süre önce Türkiye’yi, ‘cemevlerine ayrımcılık yaparak inanç özgürlüğünü ihlal etmekten’ mahkûm ettiği davada, Cem Vakfı’na toplam 54 bin 400 Euro tazminat ödenmesine karar vermiştir.”

“Asıl olması gereken devletin bütün dinlerden, inançlardan, ibadethanelerden elini eteğini çekmesidir!”

Alevilerin asli ve nihai hedefinin sadece maddi taleplerin gerçekleştirilmesi olmadığını belirten CHP’li Tüm, kanun teklifinde şunları belirtti: “İşbu kanun teklifiyle, Danıştay’ın en son aldığı karar doğrultusunda, cemevlerinden alınan fatura ve vergilerin kaldırılması hedeflenmiş ve Alevilerin yaşadığı eşitsizliğin bir nebze de olsa giderilmesi amaçlanmıştır. Elbette Alevilerin inanç özgürlüğü açısından asli ve nihai hedef bu ve buna benzer mali taleplerin gerçekleştirilmesi değildir. Asıl hedeflenmesi gereken, devletin kısa vadede Anayasamızın gereği olarak her inanç grubuna eşit mesafede durması ve en nihayetinde bütün dinlerden, inançlardan, ibadethanelerden elini eteğini çekmesidir.”

CHP'li Tüm, 2464 Sayılı Belediye Giderleri Kanunununda değişiklik yapan kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.