Maliye Bakanı Ağbal'dan asgari ücret açıklaması

Maliye Bakanı Ağbal'dan asgari ücret açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılı bütçemizde 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörümüz yok." dedi.


İşverenler tarafından merakla beklenen asgari ücret desteğinin sürüp sürmeyeceği konusunda hükümetten net bir açıklama geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılı bütçemizde, 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörüsü yok" açıklamasını yaptı. İşverene çalıştırdığı işçi başına hükümet tarafından 100 TL asgari ücret desteği veriliyordu.

Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçesine yönelik komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 2018 yılı bütçesinde 1 Ocak 2018'den sonraki dönemlerle ilgili bir asgari ücret desteği öngörüsünün bulunmadığını ifade eden Ağbal, 2017 yılındaki dönemlere ilişkin muhtemelen gelecek yılın ocak, şubat, mart aylarında yapılacak destekleme ödeme ödeneğini 2018 yılı bütçesine koyduklarını dile getirdi. 

Ağbal, 2016 yılında asgari ücret artışını yaptıktan sonra bu destek ödemesini geçici olarak bir defalığına getirdiklerini, daha sonra bunu ikinci kez uzattıklarını hatırlatarak, "Bu sene bunun geçici bir tedbir olduğunu düşünerek bu konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesine bir ödenek ayrıca koymadık ama hiç ödenek konulmadığı şeklinde bir açıklama yapılmış ama bu açıklama doğru değil, 2017'den kalan ödemeleri yapacağız." şeklinde konuştu.

"Şeker konusu önemli"

Şeker fabrikaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ağbal, Eskişehir Şeker Fabrikasını gezdiğini, buradaki başarı hikayesiyle iftihar ettiğini söyledi.  Ağbal, "şeker" konusunun önemli olduğunun altını çizerek, bunun stratejik bir ürün olduğunu ve özelleştirme programı içerisinde olan kuruluşların özelleştirilmesi meselesine yaklaşırken tüm bu unsurları dikkate alan bir özelleştirme modeli içerisinde ne yapılması gerektiğini bütün paydaşlarla istişare ettiklerini anlattı. 

Şu anda şeker sektöründe yüzde 100 devlet sermayeli bir piyasadan bahsedilmediğine dikkati çeken Ağbal, hem devletin hem de özel sektörün piyasada bir aktör olduğunu söyledi. Şeker piyasasında özel sektörün payının artırılabileceğini ifade eden Ağbal, şunları kaydetti:

"Devletin elindeki şeker fabrikalarını daha da rehabilite eden, daha fazla yatırım yapılmasını sağlayan, mevcut tesislerin modernizasyonuna imkan veren, oradaki istihdamı artıran, şeker pancarı üreticisi için daha fazla kazanç üreten bir model geliştirilebilir. Şu anda bütün gayretimiz, şeker pancarı üreticimizin imkanlarını ve çıkarlarını düşünerek, fabrikalarda çalışan kardeşlerimizin durumlarını düşünerek, bir taraftan da bu piyasadaki özel sektörün payını artırarak 'Al bu fabrikalara yatırım yap. Daha fazla istihdam sağla',  şeker piyasasında hem tüketici daha ucuza şeker tüketsin hem de üreticimiz daha fazla kazanç sağlasın ve bu piyasa regüle olsun ."