MEB'den Suriye'ye imam hatip

MEB'den Suriye'ye imam hatip

Fırat Kalkanı operasyonunun ardından IŞİD’den temizlenerek Özgür Suriye Ordusu militanlarının kontrolüne bırakılan Azez, Mare, Soran, Aktarin ve Çobanbey bölgelerindeki eğitim faaliyetlerini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) devraldı.

Bölgedeki MEB yetkilileri, uzun süre IŞİD baskısı altında kalmış halk ve çocuklar için çözümü imam hatip okullarında buldu. Yaklaşık 65 bin çocuğa eğitim verilen bölgede yıkılan okulları tamir etmeye ve yenilerini yapmaya uğraşan bakanlığın, Türkiye’de olduğu gibi İHH, Deniz Feneri, Hayrat Vakfı gibi dini vakıflarla anlaşması dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre sınır illerindeki milli eğitim müdürlükleri Azez, Mare, Soran, Aktarin ve Çobanbey’de savaştan geriye kalan eğitim kurumlarını inceledi, projeler hazırladı. Bu kapsamda 5 bölgede 189 okulda 61 bin 112 öğrenciye eğitim verilmeye başlandı. Türkiye’deki illerden toplanan okul malzemeleri de bölgeye sevk edildi.

‘Yerli STK’ler’

Fırat Kalkanı’nın ardından IŞİD’den kurtarılan bölgelerde eğitim, Türkiye’de olduğu gibi dini vakıf ve cemaatlerle el ele yürütülüyor. Sınır valilikleri kampları dini vakıflara açıyor. Kilis Valiliği tarafından her kampta “yerli STK” adı altında İHH, Deniz Feneri, Hayrat Vakfı gibi birçok dini vakfa eğitim çalışması yaptırılıyor.

İmam Hatip'li çözüm

Bölgedeki MEB yetkilileri uzun süre IŞİD baskısı altında kalmış halk ve çocuklar için çözümü imam hatip okullarında buldu. Yapılan incelemelerin ardından yetkililer bölgenin din öğretimi ihtiyacını karşılayacak imam hatip ortaokulu ve lisesi açılması için yetişmiş personel, okul, bina, pansiyon, donatım araç gereçleri, beslenme, barınma, kitap, müfredat konularında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü olanaklarının seferber edilmesini istedi.

MEB, kız-erkek imam hatip liseleri için 15 çadır okul veya konteyner okul ihtiyacı bulunduğunu belirledi.

Masraflar MEB’in bütçesinden

Bölgede görev yapacak öğretmenlerin maaşlarının MEB bütçesinden karşılanması kararlaştırıldı. Bakanlığın aylık 2 milyon TL’ye yakın ek maaş ödemesi yaptığı öğrenildi. Ayrıca Çobanbey’in tamamı, kuzey Soran, kuzey Azez bölgelerinde öğrencilere de şartlı eğitim yardımı kapsamında nakit yardımı yapılması istendi.