Meclis'te 'Kadınlar sahneye çıkmasın' krizi

Meclis'te 'Kadınlar sahneye çıkmasın' krizi

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başlattığı “Meclis sohbetleri” programı öncesi yapılan müzikli gösteride “Kadınlar sahneye çıkmasın” krizi yaşandı.

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu’nca başlatılan “Meclis Sohbetleri”nin ikincisi “Birinci Meclis, Gazilik ve Şehitlik Ruhu” temasıyla yapıldı.

Gazete Duvar'ın haberine görei oturum başkanlığını eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yaptığı, öğretim üyeleri Mustafa Budak, Mustafa Turan, İsmail Hakkı Ünal’ın konuşma yaptığı program öncesi katılımcılar için kısa bir müzik ve tiyatro gösterimi yapıldı.

‘ARKADAŞLAR ÜZGÜNÜM, KADINLAR SAHNEDE İSTENMİYOR’

Çanakkale destanının anlatıldığı yaklaşık 15 dakikalık müzikli gösteride erkek oyuncular sahnede yer alırken, aynı gösterideki kadın oyuncuların salonun kenarında olması dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre, bu görüntü, sahnelenen gösterinin kurgusundan değil “kadınlar sahneye çıkmasın” müdahalesinden kaynaklandı. Anlatımlara göre, 2 gündür bu program için hazırlanan Devlet Tiyatrosu oyuncuları, gösteriden 1 saat önce acil toplantıya çağrıldı. Bu toplantıda oyunun hazırlayıcıları tarafından “Arkadaşlar üzgünüm, kadınlar sahnede istenmiyor” denildi. Bunun üzerine istek doğrultusunda yeni bir düzenleme yapıldı, kadınların sahnede değil, salonun kenarında yer almasına karar verildi.

Alınan kararın iletilmesinin ardından oyuncular gösteri için salona giderken Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile karşılaştı. Meclis Başkanı Kahraman’ın kısa oyunda yer alan asker kıyafetli erkeklere ilgi gösterirken yanındaki kişilere, “Kadınlar yok değil mi? Kadınlar arkada görünmüyor değil mi?” dediği iddia edildi.

Edinilen bilgiye göre, bu müdahale oyun hazırlanırken de yaşandı. Hazırlık sırasında oyunun provalarını izleyen bazı bürokratların eşini, çocuğunu askere uğurlayan kadınlar sahnesinde sarılmaların kaldırılmasını istediği öğrenildi. Bu sahne sadece el sallamaya dönüştürüldü.

YÜCEER SORU ÖNERGESİ VERDİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ise Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 
Yüceer soru önergesinde yaşananları aktardı ve “Vedalaşan asker–anne koreografisinde kadınların erkeklere sarılmamasının istendiği, sahnedeki Atatürk büstünün ve fotoğraflarının da sizin talimatınızla kaldırıldığı iddialar arasındadır” dedi.

Yüceer, Kahraman’a şu soruları sordu:
“-Çanakkale Savaşı’nda Mücahide Hatice Hanım’ın, Nezahat Onbaşı’nın, Zeynep Mido Çavuş’un Mehmetçikle omuz omuza çarpıştığı tarih kaynaklarında yer almaktadır. Çanakkale Savaşı’nı konu alan bir oyunda kadının yok sayılmasının gerekçesi nedir?  

- 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığınız mesajda Çanakkale Zaferi’nin mimarı Atatürk’ü anmadığınız gerçeğinden hareketle, iddia edildiği üzere sahnedeki Atatürk büstü ve fotoğrafları da sizin talimatınızla mı kaldırılmıştır?

-Kadınlardan rahatsızlık duymanızın gerekçesi nedir?” 

“KENDİ KENDİSİYLE YARIŞIP HER SEFERİNDE KENDİSİNİ BİLE GERİDE BIRAKMASI…”

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok da yaşananlara sert tepki gösterdi. Altıok “Bu tablo, Türkiye’nin ilk kadın tiyatro sanatçısı olan Afife Jale’nin 100 yıl önce, kadın ve erkeğin sanat ve kültür hayatında eşit olması ve kadının çağdaş normlarla sanat yapabilmesi adına verdiği mücadeleye aykırıdır. Bugün, 100 yıldan sonra gelinen noktada Türkiye; Afife Jale’nin mücadele ettiği dönemin de gerisine düşmüştür. Her fırsatta laikliğe saldıran İsmail Kahraman’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerine söz söylemekte kendi kendisiyle yarışıp her seferinde kendisini bile geride bırakması manidar bir tutumdur” dedi.

Altıok, açıklamasının devamında 1200’lü yılların İngiltere’sinden örnek vererek “İngiltere’de kadınların sahneye çıkmaları, tiyatro oyunlarında rol almaları yasaktı. O dönemde, yani sekiz yüz yıl önce İngiltere’de kadınların yerine erkek oyuncular peruk takarak ve kadın elbisesi giyerek kadınların oynaması gereken rolleri oynamak zorunda kalıyorlardı. Kahraman’ın bu tutumuna bakınca kısa süre sonra kendisinden Türkiye’de kadın rollerini erkekler oynasın önerisi gelebilir! Çağdaş, özgür ve Laik Türkiye’yi istemeyenler yakında tiyatro salonlarında da haremlik selamlık oturma düzeni getirmek isteyebilirler” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK’ÜN BÜSTÜNE TAHAMMÜL EDEMİYOR”

CHP’li Zeynep Altıok, açıklamasının devamında İsmail Kahraman’ın bu tutumunun kadın mücadelesini yok sayan karanlık ve çağdışı anlayışlarının bir yansıması olduğunu kaydederek “Atatürk’ün laiklik kazanımlarını hiçbir şekilde benimsemeyen zihniyet, Atatürk’ün büstüne tahammül edemiyor. Oysa Mustafa Kemal Atatürk, kadın ve erkek eşitliğini, kadının sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik hayata özgürce katılmalarını, sanatı ve kültür hayatını ülkenin temelin koyarak devrimlerini yapmıştır. Kadın ve erkeği eşit kılarak asla yıkılmayacak çağdaş Türkiye Cumhuriyetini kurmuş ve milli birlik ve beraberliğimizi sağlamıştır. Bugün Atatürk’ün koltuğu olan TBMM Başkanlığı koltuğu bu nedenle işgal altındadır!” dedi.

Altıok, açıklamasını “Sanata Özgürlük, Düşünceye Özgürlük, Kadına Özgürlük” diyerek bitirdi.

“MECLİSİMİZ NASIL BİR ZİHNİYET TARAFINDAN YÖNETİLMEKTEDİR”

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, “Meclis Başkanı ne yapmak istiyor? Bu kararı verirken bilinçaltından geçenleri sormak gerekir. Atatürk görselini kaldırtıyorlar, kadın oyuncuları sahneye çıkarmıyorlar. Böyle bir müdahaleyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

“Kurtuluş Savaşı’mızın cephelerinde kadınlarımız erkeklerimizle birlikte mücadele etmiştir” diyen Yedekci şu ifadeleri kullandı:

“Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’imizin ilanından sonra kadın ve erkek eşitliğini sağlamıştır. Bu eşitlik, toplumsal bir hassasiyet ve Cumhuriyet değeridir. Öncesinde laikliğe dil uzatan Meclis Başkanı, hiçbir söyleminde Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e yer vermemektedir. Geçtiğimiz günlerde Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafının bulunduğu t shirt güvenlik gerekçesi iddiasıyla meclise alınmamıştır. Asıl tehlike, asıl güvenlik sorunu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün silinmeye çalışılmasıdır. Meclisimiz nasıl bir zihniyet tarafından yönetilmektedir?”

“DERHAL GÖREVDEN ALINMALI”

CHP’li Yedekci “Mevcutta Meclis Başkanlığı görevini yürüten İsmail Kahraman, gerek laikliğe karşı söylediği sözler nedeniyle, gerekse Cumhuriyet ve onun temel ilkelerine karşı takındığı tutum sebebiyle ve en son dün akşam tiyatro etkinliğinde kadın tiyatrocuları sahneye çıkarmamak ve Büyük Önderimiz Atatürk’ün görselinin gösterilmesine izin vermemek gibi eylemleri nedeniyle derhal görevden alınmalıdır. Ve anayasamıza göre yargılanmalıdır” dedi.

MECLİS BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Meclis Başkanı İsmail Kahraman konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: