24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü bugün birçok kentte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Eylem ve etkinliklerle alanlarda olacak kadınlar şiddetin son bulması mesajı vermeye hazırlanırken, 24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birçok kadın derneği ve inisiyatifi kutlamalar için hazırlıklar yaparken, 2017 yılında da kadına karşı şiddet en çok konuşulan konulardan biri oldu. 2017 yılında 327 kadın erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. Kadına yönelik şiddeti değerlendiren Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Siz yasaları yapıp, kütüphanenize koyarsanız, onun size bir faydası olmaz. O yasanın içinde yapılan, yazılanlar bir süzgeçten geçtiği için o sayfalarının içine girmiştir. Onların önleyici politikaları da uygulamayı getirir” dedi.

Kadına toplumsal olarak ‘Kadının evi yeridir’ gibi söylemler ile bazı roller yüklenirken, bunun çocukluktan itibaren olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Şahika Yüksel, kız çocuklarına da “Sen kız çocuğusun, babana suyu sen getir” gibi söylemler ile bunun gerçekleştirildiğini belirtti. Prof. Dr. Yüksel, evliliğin erkeklerin ruh sağlığına iyi gelirken, boşanmanın da kadınların ruh sağlığına iyi geldiğini söyledi.