MetroPoll anketinden: Erdoğan’a onay düşüyor, MHP'de yüzde 66 onaylamıyor

MetroPoll anketinden: Erdoğan’a onay düşüyor, MHP'de yüzde 66 onaylamıyor

Metropoll araştırma şirketinin 'Türkiye'nin Nabzı Mayıs'18' anketine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın görev onayı yüzde 46.3'e düştü. Erdoğan'nın MHP seçmeninin sadece yüzde 30'undan onay alabildiği ortaya çıktı. Şirketin araştırmasına göre, gidişattan memnuniyetsizlerin oranı da arttı. Vatandaşa göre, ekonomi kötü yönetiliyor…

Metropoll araştırma şirketinin 'Türkiye'nin Nabzı Mayıs'18' anketine göre, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev onayı yüzde 46.3'e düştü. Ankette Erdoğan'nın MHP seçmeninin sadece yüzde 30'undan onay alabildiği ortaya çıktı.

Ankete göre Erdoğan'ın görev onayı geçtiğimiz aya göre yüzde 3.4 düşerken, onaylamayanların onayı yüzde 3.7 artarak yüzde 47.8'e çıktı.

MHP'DEN ONAY AZ

Buna göre Erdoğan, AK Parti seçmeninin yüzde 89.2'sinin onayını alırken, MHP seçmeninin ise sadece yüzde 30'unun onayını alabildi.

Erdoğan'ın görev onayı 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması sonrası yüzde 67.6'ya çıkmış, bu oran 16 Nisan referandumunda yüzde 52.4 seviyesine inmişti.

KILIÇDAROĞLU YÜKSELİŞTE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görev onayıysa geçtiğimiz aya göre yüzde 1.6 artarak yüzde 25 oldu. Kılıçdaroğlu kendi partisinin seçmeninden yüzde 67.7 düzeyinde onay aldı.

HDP seçmeninden yüzde 16.5 onay alan Kılıçdaroğlu, diğer partilerden yüzde 24.5 onay aldı.

BAŞARISIZLIK HANESİNİN İLK SIRASINDA EKONOMİ

Gazeteci Fehmi Koru ise kişisel blokunda, Metropoll’ün anketine yer verdi. Bu ay sahaya çıkılarak yapılan araştırmanın bulgularının bir önceki aylardan farklı olmadığını, tek farkı, gidişattan memnuniyetsizlerin oranının artmasının oluşturduğunu belirten Koru, şunları aktardı:

“Önümüzdeki bir yıl içerisinde Türkiye’de ekonomik durumun ne yönde değişeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna sorunun yöneltildiği insanların neredeyse yarısı (yüzde 46.6) “Kötüleşecek” cevabını vermiş.

“Genel olarak Türkiye’deki ekonomi yönetimini ne derece başarılı buluyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar iktidar partisi açısından fazla iç açıcı değil. Değil, çünkü bu defa cevap verenlerin yarıdan fazlası (54.4) “Başarısız buluyorum” demekte.

HALKIN YARISI GEÇİM ŞARTLARI KÖTÜLEŞTİ DİYOR…

Halkın yarısı (50.6) son bir yıl içerisinde geçim şartlarının kötüleştiğini söylemiş anketçilere…

En çarpıcı sonuç bir önceki soru bir başka biçimde -günümüz öne çıkarılarak- insanlara yöneltildiğinde alınmış. Soru şu: “Son zamanlarda ülkemizde ekonominin iyi mi yoksa kötü mü yönetildiğini düşünüyorsunuz?” Bu sorunun yöneltildiği insanların önemli bir bölümü (60.2) “Kötü yönetiliyor” cevabını vermiş. Bu cevabı verenlerin yarıya yakını kendisini “AK Partili” olarak tanımlayan, bir önceki seçimde iktidar partisine oy vermiş insanlar…

Tablo bu.

Benzer bir tablo aynı araştırmanın 7 Haziran 2015 seçimlerinden hemen önce yapılanında da karşımıza çıkmıştı. O seçimde sandığa yansıyan iradenin ne olduğunu hepimiz yaşayarak görmüştük.

Ekonomik performanstan o zaman şikayetçi olan kadar -hatta biraz daha fazla- insan bugün de ekonominin gidişatından rahatsız görünüyor.

‘EKONOMİ YOK, HAMASET VAR’

Şu anda ortalıkta partilerden çok cumhurbaşkanı adayları var, dikkatler onların üzerinde. Partiler seçim beyannamelerini açıkladılar ve o metinlerde ekonomi ile ilgili bölümler de var; ancak meydanlarda gündeme taşınan konular arasında ekonomiye dair fazla bir şey yok.

Varsa yoksa hamaset… Varsa yoksa anlamsız siyasi polemik…

Ağzılar iyi laf yapıyor, ama insanların24 Haziran’daki gibi kritik bir seçime sanki laf kalabalığıyla sonucun belirlendiği bir münazaraymış gibi yaklaştıklarını düşünmek çok hatalı.

Zaten o yüzden de, ekonomiden şikayetlerin ayyuka çıktığı günümüzde yaşadıkları sıkıntıları araştırmacılarla paylaştıkları cevaplarla ortaya döken insanlar, “Bu Pazar seçim olsa oyunuzu hangi partiye vereceksiniz?” sorusuna sıra geldiğinde, o soruya, daha önce hangi partiden yana oy kullanmışsa yine ondan ayrılmayacağını belli eden cevaplar vermekte.

Herhalde seçim sonrasında “Neden böyle oldu?” sorusuna da cevap aranacaktır.

Ben biraz erken davranmış oldum.”