Mısır üretimi arıcıların kabusu oldu!

Mısır üretimi arıcıların kabusu oldu!

Çukurova bölgesinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yasakladığı ilaçların mısır ekiminde kullanılmaya devam edilmesinin sonucu arılarda toplu ölümlerin yaşanmasına isyan eden arıcılar “Biz bittik başka arıcılar bitmesin. Bu ilaçlar sadece arıları değil insanları da zehirliyor” diye feryat ediyor.

Edda Sönmez

Türkiye'de arı yetiştirme ve bal üretim merkezlerinin başında gelen Çukurova'da her sene, arıcılar bahar mevsimi başında büyük bir şok yaşıyor. Çiçeklerin açmasıyla bal ve polene çıkan işçi arılar, kovana zehirlenmiş olarak dönüyor. Arıcılar ise bu zehirlenmelerin altı yıldan bu yana her mısır ekimi döneminde kullanılan yasaklı ilaçlardan kaynaklandığını belirtti.

Çukurova bölgesinde her sene kovanlardaki binlerce arı telef oluyor. Bal arılarının tarımsal ilaç kullanımı nedeniyle telef olduğunu söyleyen arıcılar, kesin önlem alınmasını istiyor.

'SESİMİZİ DUYSUNLAR SESİMİZE SES OLSUNLAR'

Arıcı Kerem Avcu, kovanlardaki arıları telef olan arıcılar adına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Avcu, altı yıldan bu yana mısır ekimi döneminde kullanılan yasaklı ilaçlardan dolayı arıların telef olduğunu söyledi.

Avcu, "Mısır ekimleri başladığından itibaren çok aşırı ve yoğun bir şekilde arı ölümleri devam etmekte. Biz bundan aşırı şekilde zarara uğruyoruz ve bunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz. Sadece atıldığı bölgelerle kalmıyor, 100 kilometre uzaklardaki arıları öldürdüğüne canlı şahit olduk. Bu ilaçların kullanımını Tarım ve Orman Bakanlığı yasaklamıştı. Bu tür zararlı ilaçları kullananlara bugüne kadar gazete ve basında ceza uygulandığı konusunda hiçbir bilgiye de rastlamadık. Tarım ilaçlarının daha bilinçli kullanılması hakkında halkın bilinçlendirilmesini, her sene talep ediyoruz bugüne kadar bir netice alamadık. Bizim bütün planlarımızı alt üst ediyor bu zehir. Sesimizi duysunlar ve sesimize ses olsunlar" dedi.

(Kerem Avcu)

'SADECE ARILAR DEĞİL İNSANLAR DA ZEHİRLENİYOR'

Arıcılar Birliği Başkanı Emin Gaffaroğlu, "2013 yılından itibaren bu olayı yaşıyoruz. Sadece arılar değil Çukurovalılar, bizler bile etkileniyoruz zehirleniyoruz. Çünkü ektiğimiz tüm ekimin üzerine uçuyor. Ve bizler bunları tüketiyoruz. Tarım bakanlığı bu tarım ilaçlarını yasakladı ama hala ölümler devam ediyor. Sesimizi artık duysunlar kaç yıldır cevapsız bırakılıyoruz."

'KONU İLE İLGİLİ BİR BİLGİM YOK'

Konuyla ilgili ulaştığımız Sumbas Belediye Başkanı Mustafa Nuhoğlu, “Vatandaş yalan söylüyor. Ben arı ölümleri sizden öğreniyorum. Benim bu konu ile ilgili bilgim yok. Vatandaş çalıyı tepeden sürüyor. Ne kaymakamlığın ne de benim bu konu ile bilgim yok. Özür dilerim ama dediğim gibi konuyu sizden öğrendim. Benim kapım herkese açık ama bana gelip bu konuyu anlatan yok" diye konuştu.

'SESİMİZİ DUYAN YOK'

Arıcı İbrahim Aysal ise, "400 arı sahibiydim. Yanlış ilaçlama yüzünden arılarımı kaybettim. 25- 30 arım kaldı arıcılığımı bitirdiler. Tarım bakanlığı ceza kestiklerini söylüyorlar ama 2013 yılından bu yana sadece Adana değil Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde başlayan arı ölümleri, bugüne kadar aynı tarihte yineleyerek bilinçsiz zirai ilaç kullanımı çok sayıda arı kolonisini öldürdü, büyük zarara uğradık. Devlet hiçbir şekilde bize yardım etmedi. Sesimizi duyan yok.  Ben bittim en azından başka arıcılar bunu artık yaşamasın" dedi.