Mitinge katılanların gerçek sayısı belli oldu

Mitinge katılanların gerçek sayısı belli oldu

Uzmanlar, İktidarın kontrolündeki Emniyet'in bile Maltepe Mitingi'ne katılım rakamını 1,6 milyon olarak verdiğine dikkat çekerek, bilimsel ölçü ve tarafsız gözlemle mitinge katılanların sayısının en az 4 milyon olarak hesaplandığını belirtiyor.

Arkara-İstanbul Büyük Adalet Yürüyüşü'nün ardından bu pazar günü Maltepe'de düzenlenen mitinge kaç kişinin katıldığı yönündeki tartışmalar sürüyor. İktidar çevreleri ve yandaş medya sayıyı küçültmeye çalıştıkça alay konusu oluyor. Uzmanların ve bağımsız gözlemcilerin hesaplamalarına göre İstanbul' Adalet Mitingi'ne en az 4 milyon yurttaşın katıldığı kesinlik kazanıyor.

AKP İktidarının kontrolündeki Emniyet'in bile genel olarak muhalefetin düzenlediği miting ve toplantılara katılım rakamını küçülterek verdiğini anımsatan gözlemciler, polis yetkililerinin 1,6 milyon rakamını vermesine dikkat çekiyor. Uzmanlar, gerçek rakamı bulmak için Emniyet'in verdiği sayının en az 3 ile çarpılması gerektiğini vurguluyor.

Miting alanını hazırlayan CHP İstanbul İl Örgütü yöneticileri, bağımsız gözlemciler ve uzmanlar, Maltepe Adalet Mitingi'ne 4 milyonun üzerinde yurttaşın katıldığının kesinleştiğini belirtiyor. Alan ve yoğunluk hesapları da matematiksel olarak bu rakamı doğruluyor. 

CHP İstanbul İl Başkanı cemal Özpolat ve diğer il örgütü yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, denize paralel dikdörtgen şeklindeki miting alanı, bariyerlerle üç bölüme ayrıldı. her bir bölüm 1 milyon kişiyi alacak kapasiteye sahipti. kitleler miting alanına gelmeye başlayınca önce ilk bariyer, sonra da ikinci bariyer kaldırıldı. böylece 3 milyon kapasiteli alan tıklım tıklım doldu. Bariyerlerle çevrili olan ve x-ray cihazlarının bulunduğu arama noktalarından alana giremeyen yaklaşık 1 milyon kişi de miting alanın kezey tarafında bulunan ve kapasitesi 1 milyonun üzerinde olan park alanlarında toplandı ve mitingi oradan izledi. Dolayısıyla rakamlar toplandığında mitinge katılan yurttaş sayısının en az 4 milyon olduğu kesinleşti.

Ayrıca çevredeki kafelerde biriken yurttaşlar da hesaplandığında, ortaya tarihe geçecek bir rakam çıkıyor. Uzmanlar ve gözlemciler, çevreye birikenlerle birlikte gerçek rakamın 5 milyona kadar çıkabileceğini belrtiyor.

Maltepe Adalet Mitingi, iktidar çevrelerini, bu yagma ve talan düzeninden beslenenleri, dinci-faşizan bir dikta özlemi çekenleri ve yandaş medya organlarını ürkütmüş görünüyor. İktidar çevreleri ve yandaş medya bu nedenle, tıpkı mezarlıktan geçerken ıslık çalınması gibi, rekamlarla oynayarak gerçeği gizlemeye çalışıyor.