Mogherini, ABD'nin NATO'dan çekilme olasılığını değerlendirdi

Mogherini, ABD'nin NATO'dan çekilme olasılığını değerlendirdi

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, güvenlik alanındaki işbirliğinin düzeyini artırma yönündeki ortak çalışmalara tüm NATO üyelerinin katılımının gerektiği düzeyde olmasını umduklarını belirtti.

Avrupa Birliği'nin (AB) savunma projelerinin finansmanı konulu basın toplantısında konuşan Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump'ın iklim ve İran anlaşmalarından çıkma kararı ve NATO'daki harcama dağılımına yönelik eleştirileri bağlamında bu ülkenin ittifaktan da çıkabileceği yönünde kuşkuların olup olmadığı sorusuna yanıtında, "Ben ne ABD idaresi ne de NATO adına konuşabilirim" dedi.

Bu konuda hislerinin ne olduğu sorulunca Avrupalı diplomat, "Hisler, şu anda ABD ve NATO'ya yönelik kullanılabilecek bir şey değil" diye yanıt verdi.

Mogherini, "Sizlere şunu söyleyebilirim: NATO üyesi AB ülkelerinin ittifaka büyük önem verdiğini görüyorum. Avrupalıların ittifaka yatırım düzeyi mükemmel ve savunmayı güçlendirmek için AB düzeyinde yaptığımız çalışma, ittifakın değer verdiği pratik bir katkı. Aynı yatırım düzeyinin, aynı politik katılım düzeyinin NATO çerçevesindeki diğer tüm müttefiklerden de gelmesini umuyoruz" diye ekledi.