Müftülükler evlendirme yetkisine sahip mi

Müftülükler evlendirme yetkisine sahip mi

Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, ile Nüfus Hizmetleri Yasası’nın “evlendirme yetkisi” başlıklı 22. maddesine ekleme yapılarak İçişleri Bakanlığı’nın evlendirme yetkisi ve görevi vereceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülükleri de eklendi.

Tasarı, Meclis’ten geçerse 22. madde şöyle olacak:

 “ Bakanlık, evlendirme işlemlerinin nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin bütünlüğü içerisinde yürütülmesi için gereken her türlü tedbiri alır ve uygular. Evlendirme memuru; belediye bulunan yerlerde belediye başkanı veya bu işle görevlendireceği memur, köylerde muhtardır. Bakanlık, il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, nüfus müdürlüklerine ve dış temsilciliklere, il ve ilçe müftülüklerine evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebilir. Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, (...) belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkilidir.”

 Mevcut sistemde belediye memurları ile muhtarlar resmi nikâh kıydırabiliyor. Tasarı yasalaşırsa İçişleri Bakanlığı’nın yetki ve görev verdiği il ve ilçe müftülükleri de artık evlendirme yetkisine sahip olacak. İl ve ilçe müftülükleri de isterse imamlar aracılığıyla bu yetkiyi kullanacak.

 Evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esası; İnkilap Kanunları arasında sayılmıştır ve Anayasanın Yasanın 174/4 maddesinde zikredilmiştir.

 Bu madde gereğince bu Kanunların Anayasaya aykırı olduğu iddia edilemeyeceğinden, değiştirilmeleri de Anayasanın değiştirilmesi usulüne tabi olmalıdır.

O nedenle bu konunun bir torba yasa ile düzenlenmesi mümkün değildir. 
Kaldı ki Müftülükler dini makamlardır ve müftülere bu yetkinin verilmesi diğer dinlere mensup vatandaşların da aynı hakkı istemelerine neden olacak bu hakkın verilmemesi ayrımcılık olarak nitelendirilecektir.

Diğer din mensuplarına da bu hakkın verilmesi halinde ise evlilik akdindeki hukuk birliği  bozulacaktır.

En sıkıntılı sonuç da, müftülere nikah kıydıranların dindar kişiler, diğerlerinin de dinsiz kişiler olarak algılanması sonucudur ki bu da zaten kutuplaşma halinde olan toplumun daha da ayrışması sonucunu doğuracaktır.
Tüm bu nedenlerle Anayasanın 174/4 Maddesinde yer alan Evlenme akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağına dair medenî nikâh esasından vazgeçilmeyerek; evlilik akdinde hukuk birliğinin devam ettirilmesini Türk Hukukçu Kadınlar Derneği olarak talep ediyoruz.