Muharrem İnce delege imza vermezse ne yapacağını açıkladı

Muharrem İnce delege imza vermezse ne yapacağını açıkladı

CHP'nin 24 Haziran Seçimleri'nde Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce Halk TV canlı yayının Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç'in Basın Koridoru programında soruları yanıtladı. İnce, 24 Haziran gecesi yaşadıklarını, kurultay için imza toplama sürecinde yaşananları anlattı. İnce, 24 Haziran gecesi ile ilgili 'turpun büyüğü heybede, ancak onu açıklamıyorum" dedi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Muharrem İnce,  Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç'in Basın Koridoru programında sorular yanıtladı.

Geçtiğimiz 24 Haziran seçimleri için CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce Halk TV’de katıldığı programda flaş açıklamalarda bulundu. İnce, “Kişilerin değişmesiyle hiçbir şey değişmez. Kılıçdaroğlu gitsin İnce gelsin böyle hiçbir şey değişmez. Zihniyetin değişmesi lazım. Bakın şu anda 100 milletvekili Anadolu’da. İl il geziyorlar ekonomiyi anlatmıyorlar, rahibi anlatmıyorlar, kurultay delegelerini ikna peşindeler şu anda. İmza verdin imzanı geri çek. Bu iş ayağa düştü bir bunu değiştireceğiz” dedi.

GÜMÜŞHANE’YE GİTMEYENLER GÜMÜŞHANE’DE

Muharrem İnce parti genel merkezini, “13 şehire gidemedim bu gidemediğim illerden biri Gümüşhane. Gümüşhane’ye cumhurbaşkanı adayı gidemedi peki kampanya döneminde bir tane parti meclisi üyesi gidebilirdi gitmemiş. Ama bugün Gümüşhane’de milletvekilleri var. İmza veren delegeleri ikna etmek için gitmişler” sözleriyle eleştirdi.

'TÜRKİYE'NİN KADERİ BİN 250 DELEGENİN VİCDANINA BAĞLI'

Kurultay süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan İnce, “Önümüzde ‘Yerel seçimler var kurultay yapılmaz’ diyorlar, İYİ Parti, Ak Parti yapıyor, biz neden yapmıyoruz? 500, 600 imza ile değil 900-1000 imza ile olmalı. Hepsini yarın saat 10:00’da noterlere çağırıyorum. Yarın bin 250 arkadaşımız imza vermezse, benim yapabileceğim bir şey yok. Ben çekilirim kenara. 50 günde neler yaptık, 500 günde neler yapabiliriz, varın siz düşünün. Yapacağımıza, başaracağımıza inanıyorum. Türkiye’nin kaderi bin 250 delegenin vicdanına bağlı” dedi.

İnce 'nin konuşmasından satır başları şöyle:

'GEREKLİ BİL AKIŞI SAĞLANMADI'

"Hepimiz seçimin ikinci tura kalacağını düşünüyorduk. YSK'nın bizi rahatsız edecek bir karar aldı mı diye sorduğumda olmadığını söylediler. Avukatları oraya çağırmanın anlamı yoktu. 16 Nisan'da olduğu gibi bir şey yapılmadı.

Bana sıradan biri diyenler her şeyin sorumlusudur. Bana o gece gerekli bilgi akışı sağlanmadı.

BASKI İDDİASI...

Anadolu'da 100 milletvekili geziyor. 'İmzanı geri al' diye baskı yapıyorlar. Bunları sadece Genel Başkan'a gösteririm. Ses kayıtları, mesajlar var. Bu 100 milletvekili illerde ne arıyor, rahibi mi, ekonomiyi mi anlatıyorlar?

BELEDİYELERİN YARISINI KAYBEDİYORUZ

Ben şimdiden uyarıyorum, tehlikeyi görüyorum. Yerel seçimler var, belediyelerin yarısını kaybediyoruz. Belediye başkanlarına, meclis üyelerine sesleniyorum. Partinin oyu yüzde 15'e düşerse senin adaylığın ne işe yarayacak? Ancak masraf olacak.

Kadınlara sesleniyorum; yüzde 33 kadın kotası var. Ama kadın milletvekili oranı yüzde 12, CHP kendi Anayasası'na uymuyor.

NELER YAPACAK?

Bir kişi sandıktan sorumlu genel başkan yardımcısı olmalı. Sandık görevlilerin bir statüsü olmalı. Bu 3 ayda olacak iş değil. Şimdiden yapılmalı. 1250 delegemimiz bu akşam şuna karar verecek; 'bizim hedefimizi T.C'yi yönetmek mi, yoksa CHP'yi mi yönetmek, ya da Beşiktaş, Çankaya, kadıköy'ü yönetmek mi yoksa Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ni de kazanmak mı? 

Bu kurultay yapılırsa, Eylül'de bir kurultay daha yapacağız. İstanbul'dan kim aday olacak, delegelerin önüne sandığı koyacağız öyle karar vereceğiz. 

18 yaş altı 5 milyon seçmenimiz var. Hedefimiz 1 milyon genç üye. Bir delege üyemizle konuştuk; eşi, kızı, torunu diyor ki; 'dede imza' var. Bunlarla 20 milyon seçmenimiz var. 

TEDAVİ GEREKİYOR

Yarın 1250 delegemiz iyi düşünsün öyle karar versin. Bana diyorlar ki, CHP yerel seçimlerde başarısı olacak, ondan sonra sen gel. Yaralı oradayken bu yapılamaz, tedavi yapmak gerekiyor.

"Yerel seçimler var kurultay yapılmaz" diyorlar, İyi Parti, Ak Parti yapıyor, biz neden yapmıyoruz. 500, 600 imza ile değil 900-1000 imza ile olmalı. Hepsini yarın saat 10:00'da NOTER'lere çağırıyorum. Yarın 1250 arkadaşımız imza vermezse, ben çekilirim kenara. 50 günde neler yaptık, 500 günde neler yapabiliriz, varın siz düşünün. Yapacağımıza, başaracağımıza inanıyorum.

SOKAK SANA DEĞİŞTİR DİYORSA; GİT İMZANI VER

1250 arkadaşıma Kılıçdaroğlu'nu da, İnce'yi de, belediye başkanını da dinlemeyin. Bunların bir hesabı vardır. Sokağa çık 500 metre yürü. 

Bir milyon 250 bin üyemiz var. Oyumuz 15 milyon... Sokağa çık sor, sokak ne diyorsa onu yap güzel kardeşim. Sokak sana değiştir diyorsa yarın git imzanı ver.

24 Haziran'da insanları dokağa neden çağırayım. Genel Merkez'den bana gelen bir bilgi olmadı. Ana merkez, kumanda genel başkan yardımcılarında benden neden açıklama bekliyorlar anlamıyorum.

ÇATIŞMADAN KORKMAM, İŞTE O ZAMAN SOKAĞA ÇIKILIR

Çatışma olacaksa olur, çatışmadan korkmam ben. 188 bin ıslak imzalı tutanak olacak elinizde, YSK ile sonuçlar uymuyorsa, bakıyorsanız oyla çalınıyor, işte o zaman sokağa çıkılır, ben de sokağa çıkın derim.

KILIÇDAROĞLU NEDEN BIRAKMALI?

Ben sözümün arkasındayım. Sayın genel başkan da Deniz Baykal bırakınca 3 kez kaeraların karşısına geçip ben aday olmayacağım dedi. Şimdi karşımızda yeni bir durum var. İyi Parti'nin, Saadet Partisi'nin Ak Parti'nin adayları genel başkan oluyor, ben olmuyorum. Burada bir çift başlılık var. 5 Sene sonra Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı'na aday olacak mıdır? Olmayacaktır. İşte buyüzden bırakmalıdır. Ben genel başkan olursam aday adayıyım. Sandık kuracağız, üyeler, barolar, sendikalar, DİSK, ADD oy kullanacak. Aday öyle belirlenecek.

Bundan sonra Meclis'te mücadele etmenin bir anlamı yok. Bundan sonra mücadele sokakta olmalı. CHP Genel Başkanı, bir otobüse atlayıp Türkiye'nin altını üstüne getirmesi gerekir.

ÖZGÜR ÖZEL, ENGİN ÖZKOÇ GÖNDERMESİ

Ben imzacı arkadaşları teşvik ediyorum. İmzaları CHP PM üyesi Gaye Usluer ve milletvekili Yaşar Tüzün organize ediyor. Grup Başkanvekili Özgür Özel vekilleri toplayıp kurultaya gerek yok diyor. Ancak Manisa'daki 18 delegenin hepsi imza veriyor. Sakarya'da Engin Özkoç var, kurultaya gerek yok diyor ama 14 delegenin 14'ü de imza veriyor.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK

Bu kurultay sayı meselesini geçti artık. CHP'de genel başkanın nasıl seçileceği belli, ama nasıl gdeceği belli değil. Cumhuriyet tarihinde bir ilk bu. Delege sayısının yarısından bir fazlası bu işe çözecek. Çözemezse de yapacak birşey yok.

SARAY YÜZDE 22'Yİ Mİ, YÜZDE 30'U MU İSTER?

2 ay önce beni Türkiye'nin Cumhurbaşkanı yapıp Türkiye'yi yönet diyorlardı. Şimdi CHP'yi yönetme diyorlar. Saray yönetimi Erdoğan, mevcut yönetiminden memnun değil mi? Ben seçimde salladım, Saray yüzde 22'yi mi ister yoksa yüzde 30'u mu ister.

Ben 26 milyon insanın oyunu almak istiyorum Ben 26 milyona saygımdan dolayı Erdoğan'ı tebrik ettim. Sayın İlhan Kesici, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret edip, Erdoğan'ı izyaret edeceğini söylüyor. Sonra da gelip bilgi veriyor o zaman neden gitmesine izin verdin?

ÇİRKİN ŞEYLER OLUYOR

İmza toplamada çok çirkin şeyler oluyor. Onları sizle paylaşmıyorum. Partim zarar görmesin diye. Daha büyük şeyler var. Seçim gecesinde çok kötü şeyler oldu. Tupun büyüğü heybede. Ben bunları genel başkana anlatacağım. Bazen dersiniz ki, partime zarar geleceğine bana zarar gelsin. Bazen de dersiniz ki, ülkeme zarar geleceğine partime zarar gelsin dersiniz.

Otobüsüe binmek için can atanlar,'can dost helal olsun götürüyorsun' diyor. PM'ye benim listemden yazılınca, girince 'can dost' diyordu. Saflar değişince...

Ana muhalefet yok artık, ana muhalefet burada artık. En çok oy alan ikinci isim burada. 

DOKUNULMAZLIKLAR KONUSU

Enis Berberoğlu ve Eren Erdem dokunulmazlıklar konusunda CHP yönetimin tavrından dolayı içerde. Partim 'evet' dedi, ben 'hayır' dedim. Biz bu konuda uyardık. 'Evet' oyu verenlerin vebali var. Kendi arkadaşımızı ateşe attı CHP yönetimi. Kim 'evet' dediyse sorumlular orada.

Eren Erdem kardeşimin adı konuşuluyordu. ben genel başkan olsaydım, mutlaka Eren'i yazardım milletvekili listesine. Kendi evladına yedirmeyeceksin. Bir problam varsa kendin çözersin. Türkiye'de artık hukuk yok. Arkadaşlarımız rehine. Türkiye'de talimatla yürütülen bir yargı varsa neden aslanların önüne atıyorsun. Eren'i hedef gösteriyorlardı. Bunların yaşanacağı belliydi.

KILIÇDAROĞLU, GÜL'Ü İSTİYORDU

Ekmeleddin İhsanoğlu, Abdullah Gül... Beni örgüt aday yaptı, Kılıçdaroğlu açıkladı. Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül'ü istiyordu. Akşener çıktı, ben çatı aday filan tanımıyorum dedi. Beni aday yaptılar.

15 milletvekilini İyi Parti'ye gönderilmesi, kendi evladını Cumhurbaşkanı adayı yaptılar bunlar, doğru.

850 OLSUN İMZA

Kurultay toplanmazsa partiye çok büyük kötülük yapmış olurlar. Yarın 623 imza verilse genel başkan düşmüş olur. Ben yarın 100 delege arkadaşımın daha imza vereceğine inanıyorum. Yarın 3-5 tartışmaya girmeyelim, 850 olsun imza. Partiyi demokratikleştireceğiz. Tasfiye filan yapmayacağım. Cumhurbaşkanı aday adayım, başkaları da gelip aday adayı olsun. Bir milyon 250 bin oy yetmiyor, diğer taraftan da oy almak istiyorum. Ben 129 milletvekiline kızmam, ben ne koşullarla oraya gittiklerini çok iyi biliyorum. Ben CHP'nin tüm renklerini kucaklayacağım. 9 Eylül'de bir milyon genç üye kampanyasını başlatacağım.

CHP'de değişim, Türkiye'de değişim olacak. Ben yarın tüm delege arkadaşlarımın 10:00'da NOTER'e giderek oy vermesini istiyorum.

(CHP Genel başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in Şaban Sevinç'e gönderdiği mesajla ilgili) Onursal, boşver bunları, burdan tartışmayalım, ayıp olur.